Ultratmavý kakaový koláč (nielen pre temné duše)
Začalo to tak, že som si povedala, že keď už viem ako-tak variť, chcelo by to aj piecť. A tak som sa rozhodla pre Zobraziť celý popisZačalo to tak, že som si povedala, že keď už viem ako-tak variť, chcelo by to aj piecť. A tak som sa rozhodla pre slávnu Milka tortu od H8u Lenže keďže som to chcela vziať do práce, kde viacero ľudí nemá rado príiš sladké veci a keďže ja sa proste neviem držať receptu bez toho, aby som do toho nevytvorila nejaké tie hókusy-pókusy, vzniklo z toho niečo úplne iné, čo však tiež zožalo úspech.
príprava
na 160 °C
Suroviny
1 hrnček |
|
cca 1,5 hrnčeka |
|
0,5 hrnčeka |
|
1 hrnček |
|
5 ks |
|
1 ks |
|
poleva: | |
cca 250 g |
|
250 ml |
|
Na potretie: | |
|
Postup
-
1
Zmešame vajíčka s hrnčekom cukru, pridáme ostatné suroviny. Podľa chuti pridáme cukor, ja som dala ešte pol hrnčeka a výsledok bol podľa niektorých ochutnávačov prisladký, podľa iných príliš málo sladký, takže to odhadujem na ideálne množstvo pre niekoho s priemernou toleraranciou sladkého.
- 2
Pečieme na asi 160°C (mala som hodnotu nastavenú niekde medzi 150 a 180) asi trištvrte hodinu. (Klasická špajdlová metóda funguje i tu).
- 3
Polevu pripravíme tak, že rozpustíme čokoládu v smotane a necháme zovrieť, ona potom zhustne. Ideálne bude asi nepoužívať čokoládu s viac ako 60% kakaa, nedostatok masla môže spôsobiť to, že poleva poriadne nestuhne a bude trocha mäkká. Chuti to neuberie, ale pri krájaní a prípadnej preprave prestáva vyzerať pekne.
- 4
Vychladnutý korpus potrite džemom, ja som použila brusnicový, ale isto by bol dobrý aj iný a nalejeme polevu. Necháme stuhnúť. (Týmto ešte raz ďakujem H8u za inšpiráciu, lebo som v podstate len vykradla jej tortu a zamenila granko za kakao a Milku za horkú čokoládu). Keďže to bol experiment, bála som sa, ako to dopadne, ale v práci si ho pochvaľovali a mne chutí tiež, tak som sa rozhodla podeliť s ostatnými.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu