Ultratmavý kakaový koláč (nielen pre temné duše)
Autor receptu: mielikki
Začalo to tak, že som si povedala, že keď už viem ako-tak variť, chcelo by to aj piecť. A
tak som sa rozhodla pre slávnu Milka tortu od H8u
Lenže keďže som to chcela vziať do práce, kde viacero ľudí nemá rado príiš sladké veci a
keďže ja sa proste neviem držať receptu bez toho, aby som do toho nevytvorila nejaké
tie hókusy-pókusy, vzniklo z toho niečo úplne iné, čo však tiež zožalo úspech.
20 minút príprava |
45 minút na 160 °C |
Postup
- Zmešame vajíčka s hrnčekom cukru, pridáme ostatné suroviny. Podľa chuti pridáme cukor, ja som dala ešte pol hrnčeka a výsledok bol podľa niektorých ochutnávačov prisladký, podľa iných príliš málo sladký, takže to odhadujem na ideálne množstvo pre niekoho s priemernou toleraranciou sladkého.
- Pečieme na asi 160°C (mala som hodnotu nastavenú niekde medzi 150 a 180) asi trištvrte hodinu. (Klasická špajdlová metóda funguje i tu).
- Polevu pripravíme tak, že rozpustíme čokoládu v smotane a necháme zovrieť, ona potom zhustne. Ideálne bude asi nepoužívať čokoládu s viac ako 60% kakaa, nedostatok masla môže spôsobiť to, že poleva poriadne nestuhne a bude trocha mäkká. Chuti to neuberie, ale pri krájaní a prípadnej preprave prestáva vyzerať pekne.
- Vychladnutý korpus potrite džemom, ja som použila brusnicový, ale isto by bol dobrý aj iný a nalejeme polevu.
Necháme stuhnúť.
(Týmto ešte raz ďakujem H8u za inšpiráciu, lebo som v podstate len vykradla jej tortu a zamenila granko za kakao a Milku za horkú čokoládu).
Keďže to bol experiment, bála som sa, ako to dopadne, ale v práci si ho pochvaľovali a mne chutí tiež, tak som sa rozhodla podeliť s ostatnými.