Tvarohový zákusok fotorecept

helca103 - fotkahelca103, 15. augusta 2012
Tvarohový zákusok (fotorecept)
Foto: helca103

Tento zákusok som už dlho nepiekla a preto som sa rozhodla že ho upečiem a podelím sa s vami. Možno ho poznáte Zobraziť celý popisTento zákusok som už dlho nepiekla a preto som sa rozhodla že ho upečiem a podelím sa s vami. Možno ho poznáte ako slaný koláč ale ja ho mám radšej v takejto sladkej upravenej mojej verzii.

10 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
1 bal.
500 g
2 ks
 podľa chuti
1 ks
1 hrsť približne
2-4 PL
 na vymastenie pekáča
 na zapečenie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si plnku: zmiešame tvaroh, cukor, vanilkový cukor, vajcia a toľko smotany aby vznikla taká mierne tekutá plnka.

    Tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zapekaciu nádobu vymastíme maslom

    Tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Lístkové cesto vyvaľkáme na veľký plát a vložíme do zapekacej nádoby tak, aby viselo cez misu. Ja som použila misu 30x20 cm.

    Tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Štrúdľové cesto si natrháme na kusy. Prvý krát mi bolo aj ľúto potrhať to štrúdľové cesto ale pre tento koláč je to naozaj potrebné. Každý kúsok pokrčíme a ponoríme do tvarohovej plnky tak, aby bolo celé v tvarohu.

    Tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto naplníme celú zapekaciu nádobu , ak nám ostane tvaroh tak ho dáme na vrch – mne však nikdy neostane nejako mi to vychádza akurát :-) Potom vrch zakryjeme celým kusom štrúdľového cesta, lístkové cesto ktoré nám viselo cez nádobu tiež preložíme a na to poukladáme plátky masla.

    Tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vložíme do rúry a pečieme do ružova .Približne 20 minút na 180 stupňov. Každá si pozná svoju rúru na pečenie a u niekoho to môže byt viac či menej. Mne trochu chytilo vrch, mám totiž novú rúru a učím sa v nej piecť :-)

    Tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pre tých čo majú radí pocukrujeme práškovým cukrom. No a potom už len počkáme kým vychladne,pokrájame a zaželáme dobrú chuť.

    Tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

rajnica
1*
Kým napečieme vlastné, nedalo by sa poslať zopár kusov na okoštovanie?
tetrisss
To je zaujimave, nepoznam, ale tvarohove vsetko na sladko mozem, urcite vyskusam, pekne.
helca103
áno je to taký netradičný koláčik ale veľmi dobrý a to potrhané štrúdľové cesto s tvarohom urobí aj krásnu štruktúru.Nie je to len vrstva cesta a vrstva plnky ale pekne rozložené v celom koláčiku.
evanaaa
Takéto cesto aj ja vidím prvý raz, ale sa mi to pozdáva, lebo tvarohové plnky mám rada a dobre to vypadá. Len si mala ešte dať medzi 3. a 4. bod - natrieme tvarohovou plnkou, ale to si už každý domyslí. Len ma zaujíma, prečo natieraš plech ( maslom)? Pod lístkové cesto nič nedávam, annajvýš opláknem studenou vodou, alebo dám tefl. fóliu.
helca103
@evanaaa plnku NENATIERAME ale ponárame do plnky cesto - v bode 4. je napísané ,,Každý kúsok pokrčíme a ponoríme do tvarohovej plnky tak, aby bolo celé v tvarohu. ".......... a potom v bode 5.,,Takto naplníme celú zapekaciu nádobu , ak nám ostane tvaroh tak ho dáme na vrch " .......... To znamená že to potrhané cesto namáčaš do tej tvarohovej plnky a prenášaš do zapekacej nádoby a ak ostane nejaká plnka vyleješ na vrch. No mne to vždy vyjde presne / plnka sa pri namáčaní prenesie tým, že potrhané štrúdlove cesto vlastne ,,obalíš" v tej tvarohovej plnke... snád som to dobre vysvetlila. No a prečo natieram maslom? Preto,že to bolo v pôvodnom recepte a tak to máme radi :-) Raz za čas si dáme aj takéto ,,maslovejšie" ale nemusíš natierať samozrejme to záleží od každého ako si to upečie. Ja som napísala ako to robím ja.
evanaaa
@helca , prepáč, ja som to síce celé čítala ale som mala akýsi " krátky pochop ", teraz si mi to dala po lopate, už chápem. A to natieranie plechu - myslela som, že sa to pripeká, tak preto si to spravila. Ale už viem.....a skúsim to spraviť, nezdá sa zložité.
helca103
to je v poriadku @evanaaa aj mne sa občas stane že si nevšimnem niečo čo je v texte. Sme ľudia a mýliť sa - to sa nám občas stane,keby len takéto problémy boli :-) Ono je to o tom, že každá máme tú ,,svoju kuchyňu" a svoj spôsob prípravy. Tiež robím väčšinu pokrmov na teflonovej panvici a snažím sa variť bez tuku.No občas aj ,,zhreším" . Tento zákusok nie je zložitý a zvládneš ho raz-dva.Potom daj vedieť ako sa podaril :-)
havino
toto vyskúšam určite, včera som podobné videla v Teleráne, tiež pokrčené štrudľové cesto máčala v tvarohovej plnke a ukladala do pekáča, veľmi sa mi páči, myslím,že gibanicou koláč nazvali, srbského pôvodu
helca103
Ja ho pečiem veľmi rada,lebo je jednoduchý a veľmi dobrý. Slaná verzia nám nechutí a preto vždy robím len tvarohový. Vyskúšaj Tánička a daj vedieť.
havino
@helca , toto je tak dobréééé a rýchle, vyložiť pekáč, odtrhnúť, namočiť v tvarohu, prikryť, no super chuťovka, ako hrom, v jednoduchosti je krása, za tepla, na studeno, ukladám, ako stálicu, vdaka za recept



helca103
krásne sa Ti podaril a veru aj u nás ho máme radi pre tú nenáročnosť. Ešte viac ma teší, že vám chutilo a zákusok sa páčil. :-))
citroen
pomaly ale isto sa pokúšam piecť.Keďže neviem robiť kysnuté ani piškótové cesta,začal som s tým,čo dostať kúpiť.Dnes som upiekol tento zákusok ako prvý v živote a na ochutnávku som pozval priateľa s manželkou.Všetkým chutil a nechceli mi veriť ako sa to vyrába
helca103
@citroen potešil si ma veľmi-preveľmi. Som rada,že si si vybral môj zákusok a aj vám všetkým chutil. Ďakujem za krásny a milý komentár.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia