Tvarohový koláč - Creme Bruleé

vanilkova - fotkavanilkova, 21. januára 2012

"Otázne je, či je tvarohový koláč naozaj koláč, lebo je to v podstate krém, ktorý spájajú vajcia. Príkladom je tvarohový koláč upečený z jednoduchého Zobraziť celý popis"Otázne je, či je tvarohový koláč naozaj koláč, lebo je to v podstate krém, ktorý spájajú vajcia. Príkladom je tvarohový koláč upečený z jednoduchého krému zo smotanového syra a kyslej smotany, ochutený vanilkou a spojený vajciami." /James Peterson: Čo by mal vedieť správny kuchár/ Táto kniha ma inšpirovala na upečenie tvarohového koláča podľa francúzskej receptúry. Len som si ho prispôsobila na slovenské možnosti.:-)

8
porcií
60 minút
príprava
65 minút
na 150 °C

Suroviny

2 250 g 2 balenia
4
1 čajová lyžička /alebo 1 balíček vanilkového cukru/
1 šálka/16 PL/
2 veľké kelímky
20, na pokrytie tortovej formy ks
PLNKA:
1 balenie
3 ks zrelé
1 balenie
1 PL
NA POVRCH:
1 ks
1 PL
1 malý kelímok
2 ks pokrájané na kolieska




Postup

  1. 1

    Rúru predhrejeme na 150 °C.(pri elektrickej rúre treba použiť ohrev s ventilátorom, alebo horúcim vzduchom) Tortovú formu vymastíme maslom. Na vymastenú formu poukĺadám okrúhle piškóty tak aby pokryli dno formy. /kto chce môže poliať piškóty sirupom alebo nejakou šťavou z ovocia, mňa to totiž napadlo až keď bol koláč hotový:-)/

  2. 2

    Vyšľaháme 2 balenia smotanového syra/Riccota/ s práškovým cukrom(1 šálka=250 ml/16 PL, ja som dávala asi 10 PL, aby to nebolo moc sladké, ale každý nech si dá podľa toho ako mu chutí). Pridáme 4 vajcia a 1 čajovú lyžičku čistého vanilkového extraktu(alebo 1 vanilkový cukor ak nemáme extrakt). Vyšľaháme do hladkej zmesi a potom všľaháme 2 veľké kelímky kyslej smotany.

  3. 3

    Zmes vlejeme do formy s poukladanými piškótami. Podľa francúzkej receptúry sa koláč pečie vo vodnom kúpeli. ( Vodný kúpeľ, čiže bain-marie predchádza náhlym zmenám teplôt, ktoré môžu ovplivniť zapekanie krémov a iných zmesí z mlieka a vajec. Na vodný kúpeľ môžeme použiť zapekaciu misu s hlbokým dnom alebo hlboký plech. Misu alebo plech naplníme horúcou vodou - stačí najhorúcejšia voda z vodovodu, tak aby voda siahala cca do polovice formy.) Pečieme na prehriatej rúre na 150°C cca 65 min. kým koláč nestuhne a nebude sa odliepať od okraja formy. Posledných 15 min. som stiahla teplotu na 100 °C a po vypnutí rúry som nechala koláč chladiť pri otvorených dvierkach. Medzitým si pripravíme plnku. Pri pečení môžeme pozorovať že piškóty sa budú vyplavovať na povrch zo dna formy a budú sa vytvárať na povrchu také piškótové kopčeky( je to celkom sranda).

  4. 4

    Príprava plnky: Tvaroh rozmixujeme ručným mixérom s trstinovým cukrom a banánmi. Keď je koláč hotový a vychladený v izbovej teplote jeho povrch pokryjeme už nachystanou plnkou. Na plnku poukladáme nakrájané kolieska banánov.

  5. 5

    Povrch koláča: Pôvodne som chcela na povrch koláča dať vyšľahanú šlahačku s cukrom ktorú som si nachystala už vopred a nechala vychladiť. Ale potom som chcela vyskúšať urobiť čokoládový šľahačkový krém(neviem čo ma to napadlo, ešte som ho nikdy nerobila):-)) Čokoládu som roztopila vo vodnom kúpeli.

  6. 6

    Tu už nechávam fantáziu na Vás milé gazdinky. Ja som vlažnú roztopenú čokoládu vmiešala do šľahačky. Chcela som urobiť ten čokoládový šľahačkový krém, ale nakoľko to nevyšlo podľa mojich predstáv, čokoládu som zo šľahačkou roztopila znova vo vodnom kúpeli a poliala na koláč aj po bokoch koláča. Ak si niekto zvolí iný postup kombinácie čokolády a šľahačky je to na Vás...:-)

  7. 7

    Celý koláč som nechala prikrytý v chladničke asi 6 hodín. Výsledok bol nad moje očakávania. Čokoláda bola mäkká a lahodná. Koláč chutil výborne. Bol ľahký a hlavne bez múky a tuku. Prepáčte za ten chaos s čokoládovým krémom, verím že ste vymysleli aj nejakú chutnú alternatívu. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

bejgi
@Vanilkova , podľa popisu to vyzerá veľmi chutne, škoda len, že nieje žiadne foto...
vanilkova
bejgi: foto som nestihla spravit, kolac sa zjedol v ten den...dufam ze nabuduce ho odfotim skor:-)
vanilkova
tetrisss: kolac ma podobnu konzistenciu ako puding..vyzera to podobne ako nepečena torta...ten tento je upečeny...:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia