Tvarohový koláč
Tvarohový koláč

Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ fotorecept

elenas - fotkaelenas, 8. apríla 2021
Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept)
Foto: elenas

Veľmi jemný a chutný koláč s tvarohovou plnkou a bielkovou čiapočkou. Názov „Anjelské slzy“ dostal kvôli karamelovým kvapôčkam, ktoré vzniknú na povrchu koláča v Zobraziť celý popisVeľmi jemný a chutný koláč s tvarohovou plnkou a bielkovou čiapočkou. Názov „Anjelské slzy“ dostal kvôli karamelovým kvapôčkam, ktoré vzniknú na povrchu koláča v procese prípravy.

10-12
porcií
30 minút
príprava
60 minút
na 180-160 °C

Suroviny

Cesto:
160 g
80 g
2 PL
štipka
1 ČL
1 ks
1 PL (alebo jogurt)
Tvarohová plnka:
500 g
100 g
3 ks
150-160 g
1 bal.
25-30 g (asi 2 PL)
Bielkový sneh:
4 ks
štipka
4 PL




Postup

  1. 1

    Cesto: Múku zmiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva, pridáme studené nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku. Pridáme vaječný žĺtok a kyslú smotanu. Zamiesime jemné cesto, dlho nemiesime, ale len tak aby sa spojili všetky suroviny. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15-20 minút do chladničky.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Tvarohová plnka: Tvaroh som použila jemný mäkký, ak máte hrudkovitý, tak je lepšie ho rozmixovať tyčovým mixérom na jemnú hmotu. Tvaroh som len rozpučila, pridala smotanu, žĺtky, práškový a vanilkový cukor a všetko dobre premiešala vareškou. Na konci som pridala asi 2 PL detskej krupice, ak tvaroh máte viac vodový, tak môžete pridať ešte trochu krupice. Takto pripravenú plnku prikryjeme a necháme postať pri izbovej teplote asi 30 minút.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ cesto vyberieme z chladničky, natenko ho rozvaľkáme na veľkosť trochu väčšiu ako forma, ja som cesto vaľkala medzi dvomi fóliami (alebo mikroténovými vreckami) tak cesto bude rovnejšie a ľahšie ho prenesieme do formy. Priemer okrúhlej formy môže byť 24-26 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme pomocou fólie do formy, vystlanej papierom na pečenie, urobíme asi 3 cm vysoké boky, poprepichujeme cesto vidličkou, prikryjeme fóliou a odložíme do mrazničky na 10-15 minút.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Rúru rozohrejeme na 180 °C a dáme piecť zamrazené cesto. Pečieme 12-15 minút do ľahkého zafarbenia. Cesto vyberieme, teplotu v rúre znížime do 160 °C. Na predpečené cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Vrátime koláč do rúry a pečieme pri 160 °C asi 30 minút.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Niekoľko minút pred dopečením koláča pripravíme sneh z bielkov. Najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli do jemných kopčekov, rýchlosť na mixéri zvyšujeme postupne. Keď máme jemné kopčeky, postupne do bielkov zašľaháme cukor. V tomto kroku je dôležité neprešľahať bielky. Bielky nemajú byť veľmi pevné a lesklé, mali by byť vyšľahané do mäkkých kopčekov, čiže špička musí byť zohnutá.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vyberieme koláč z rúry, na vrch rozotrieme sneh z bielkov, môžeme urobiť aj nejaký vzor a vrátime koláč do rúry ešte na 15 minút.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upečený koláč vyberieme z rúry. No a tu sú dva spôsoby ako urobiť „slzy“. Prvý spôsob: Rúru vypneme a chvíľu prevetráme a vrátime koláč do teplej rúry ešte na 20 minút, potom ho vyberieme a prikryjeme sklenenou pokrievkou, miskou alebo hrncom a necháme takto dve-tri hodiny chladnúť.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Alebo druhý spôsob: Rúru vypneme, chvíľu prevetráme a vrátime koláč do ešte teplej rúry asi na 2-3 hodiny do vychladnutia. Na povrchu koláča sa začne tvoriť kondenzát - karamelové kvapôčky.

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Ja som vyskúšala oba spôsoby, v prvom prípade slzy sa vytvoria po dvoch-troch hodinách, v druhom prípade je kvapiek menej ale vytvárajú sa postupne ak koláč ešte postoji v chladničke ale tu sa mi viac páči konzistencia a chuť koláča, je viac stabilnejší a kvapôčky majú výraznú karamelovú vôňu. Tak si môžete vybrať:) Alebo vyskúšať oba spôsoby. Dobrú chuť. Koláč stojí za to. Potom napíšte, či váš koláč pustil slzu alebo nie :)

    Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

farbuska
Ja mám veľmi rada chuť tých karamelových kvapôčok. Som rada, že si pridala recept, snáď ich teraz skúsim "vyrobiť" aj ja. Vďaka.
mahreb
Moje máti dělávala - linecké těsto na plechu, nechala zapéct na 3/4, potom potřela rybízovou zavařeninou a navršila sníh. Zapekla ještě v troubě a pak nechala odstát. Přiznám se, že mi ten pečený sníh nikdy nechutnal. Ale koláč moc hezky vypadal a hosté chválili.
sovka62
Uz je v KK. Najviac sa mi paci ten sneh na vrchu.
Robievam karamelovu tortu. Nizky, raz prerezany ,korpus natrety pikatnym dzemom vratim do formy. Ruru zohrejem na maximum, formu do nej vlozim a ruru vypnem. Necham to tam od vecera do rana. Vytvoria sa nielen slzicky, cela vrstva snehu je karamelova.
Takze aj takto sa da sk ma niekto rad karamel.
elenas
@mahreb (8.4.2021 11:59)

Jaaj, ríbezľový koláčik so snehom poznám, veľmi dobrý.
elenas
@sovka62 (8.4.2021 16:14)

Ďakujem za komentík, dobré že píšeš, nechať na noc v rúre je ďalší spôsob, najprv aj ja som chcela nechať na noc v rúre ale nejak som zaváhala, a bola som nedočkavá, že už stačia tie 2-3 hodiny:) Niekomu koláč viac chuti keď je ešte vlažný tak je viac jemnejší ako keď postoji potom v chladničke. Ale nabudúce ho tam nechám viac poplakať.
elenas
@martamm (9.4.2021 08:32)

Vďaka za komentár, koláčik je naozaj veľmi chutný a jemný:) Da sa spestriť o citrónovú alebo pomarančovú prichuť. Pekný deň.
martina1402
Tento kolac robim casto ale na hlbokom plechu. A pravy nazov je "Sernik zlota rosa" pretoze povodne pochadza z Polska. Je vynikajuci i ked ja mam trosku odlisny recept.
elenas
@martina1402 (10.4.2021 14:27)

Ďakujem pekne za komentár, tento koláč pochádza z Francúzka, v Poľsku/Rusku je len populárny. Jeho história začína v 20 storočí, kedy mladý francúzsky cukrár ho upiekol pre svoju nastávajúcu ženu ku svadbe. Francúzsky názov Le gâteau « Larmes d'Ange ». Od vtedy sa teší svojej popularite.
martina1402
@elenas (14.4.2021 18:12)

Wow, tak to som nevedela. Moji znamy z Polska si ho privlastnuju tak ich teraz ucim a rozpoviem historiu tohto chutneho kolacika. 😍🤩
1x elenas
frezia
Výborný koláčik, robila som ho už viackrát. Do plnky dávam nastrúhanú kôru z veľkého citróna. Je potom prijemne kyselkavy a voňavý.