Tvarohový koláč „Anjelské slzy“ fotorecept
Foto: elenas
Veľmi jemný a chutný koláč s tvarohovou plnkou a bielkovou čiapočkou. Názov „Anjelské slzy“ dostal kvôli karamelovým kvapôčkam, ktoré vzniknú na povrchu koláča v Zobraziť celý popisVeľmi jemný a chutný koláč s tvarohovou plnkou a bielkovou čiapočkou. Názov „Anjelské slzy“ dostal kvôli karamelovým kvapôčkam, ktoré vzniknú na povrchu koláča v procese prípravy.
porcií
príprava
na 180-160 °C
Suroviny
Cesto: | |
160 g |
|
80 g |
|
2 PL |
|
štipka |
|
1 ČL |
|
1 ks |
|
1 PL (alebo jogurt) |
|
Tvarohová plnka: | |
500 g |
|
100 g |
|
3 ks |
|
150-160 g |
|
1 bal. |
|
25-30 g (asi 2 PL) |
|
Bielkový sneh: | |
4 ks |
|
štipka |
|
4 PL |
|
Postup
-
1
Cesto: Múku zmiešame s cukrom, soľou a práškom do pečiva, pridáme studené nakrájané maslo a prstami urobíme mrveničku. Pridáme vaječný žĺtok a kyslú smotanu. Zamiesime jemné cesto, dlho nemiesime, ale len tak aby sa spojili všetky suroviny. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a odložíme na 15-20 minút do chladničky.
-
2
Tvarohová plnka: Tvaroh som použila jemný mäkký, ak máte hrudkovitý, tak je lepšie ho rozmixovať tyčovým mixérom na jemnú hmotu. Tvaroh som len rozpučila, pridala smotanu, žĺtky, práškový a vanilkový cukor a všetko dobre premiešala vareškou. Na konci som pridala asi 2 PL detskej krupice, ak tvaroh máte viac vodový, tak môžete pridať ešte trochu krupice. Takto pripravenú plnku prikryjeme a necháme postať pri izbovej teplote asi 30 minút.
-
3
Zatiaľ cesto vyberieme z chladničky, natenko ho rozvaľkáme na veľkosť trochu väčšiu ako forma, ja som cesto vaľkala medzi dvomi fóliami (alebo mikroténovými vreckami) tak cesto bude rovnejšie a ľahšie ho prenesieme do formy. Priemer okrúhlej formy môže byť 24-26 cm. Vyvaľkané cesto prenesieme pomocou fólie do formy, vystlanej papierom na pečenie, urobíme asi 3 cm vysoké boky, poprepichujeme cesto vidličkou, prikryjeme fóliou a odložíme do mrazničky na 10-15 minút.
-
4
Rúru rozohrejeme na 180 °C a dáme piecť zamrazené cesto. Pečieme 12-15 minút do ľahkého zafarbenia. Cesto vyberieme, teplotu v rúre znížime do 160 °C. Na predpečené cesto rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Vrátime koláč do rúry a pečieme pri 160 °C asi 30 minút.
-
5
Niekoľko minút pred dopečením koláča pripravíme sneh z bielkov. Najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli do jemných kopčekov, rýchlosť na mixéri zvyšujeme postupne. Keď máme jemné kopčeky, postupne do bielkov zašľaháme cukor. V tomto kroku je dôležité neprešľahať bielky. Bielky nemajú byť veľmi pevné a lesklé, mali by byť vyšľahané do mäkkých kopčekov, čiže špička musí byť zohnutá.
-
6
Vyberieme koláč z rúry, na vrch rozotrieme sneh z bielkov, môžeme urobiť aj nejaký vzor a vrátime koláč do rúry ešte na 15 minút.
-
7
Upečený koláč vyberieme z rúry. No a tu sú dva spôsoby ako urobiť „slzy“. Prvý spôsob: Rúru vypneme a chvíľu prevetráme a vrátime koláč do teplej rúry ešte na 20 minút, potom ho vyberieme a prikryjeme sklenenou pokrievkou, miskou alebo hrncom a necháme takto dve-tri hodiny chladnúť.
-
8
Alebo druhý spôsob: Rúru vypneme, chvíľu prevetráme a vrátime koláč do ešte teplej rúry asi na 2-3 hodiny do vychladnutia. Na povrchu koláča sa začne tvoriť kondenzát - karamelové kvapôčky.
-
9
Ja som vyskúšala oba spôsoby, v prvom prípade slzy sa vytvoria po dvoch-troch hodinách, v druhom prípade je kvapiek menej ale vytvárajú sa postupne ak koláč ešte postoji v chladničke ale tu sa mi viac páči konzistencia a chuť koláča, je viac stabilnejší a kvapôčky majú výraznú karamelovú vôňu. Tak si môžete vybrať:) Alebo vyskúšať oba spôsoby. Dobrú chuť. Koláč stojí za to. Potom napíšte, či váš koláč pustil slzu alebo nie :)
Robievam karamelovu tortu. Nizky, raz prerezany ,korpus natrety pikatnym dzemom vratim do formy. Ruru zohrejem na maximum, formu do nej vlozim a ruru vypnem. Necham to tam od vecera do rana. Vytvoria sa nielen slzicky, cela vrstva snehu je karamelova.
Takze aj takto sa da sk ma niekto rad karamel.
Ďakujem pekne:)
Ďakujem, verím, že sa ti podaria:)
Jaaj, ríbezľový koláčik so snehom poznám, veľmi dobrý.
Ďakujem za milý komentár:)
Ďakujem za komentík, dobré že píšeš, nechať na noc v rúre je ďalší spôsob, najprv aj ja som chcela nechať na noc v rúre ale nejak som zaváhala, a bola som nedočkavá, že už stačia tie 2-3 hodiny:) Niekomu koláč viac chuti keď je ešte vlažný tak je viac jemnejší ako keď postoji potom v chladničke. Ale nabudúce ho tam nechám viac poplakať.
Ďakujem pekne.
Vďaka za komentár, koláčik je naozaj veľmi chutný a jemný:) Da sa spestriť o citrónovú alebo pomarančovú prichuť. Pekný deň.
Ďakujem pekne za komentár, tento koláč pochádza z Francúzka, v Poľsku/Rusku je len populárny. Jeho história začína v 20 storočí, kedy mladý francúzsky cukrár ho upiekol pre svoju nastávajúcu ženu ku svadbe. Francúzsky názov Le gâteau « Larmes d'Ange ». Od vtedy sa teší svojej popularite.
Ďakujem pekne, koláč je veľmi chutný :)
Wow, tak to som nevedela. Moji znamy z Polska si ho privlastnuju tak ich teraz ucim a rozpoviem historiu tohto chutneho kolacika. 😍🤩