Foto: soncya
Veľmi jednoduchý recept, ktorý dokáže aj začiatočník. Recept na piškótove cesto je univerzálny ako na tortu tak aj rôzne zákusky.
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
5 ks |
|
200 g |
|
100 ml teplá |
|
100 ml |
|
200 g |
|
1/2 balíček |
|
Plnka: | |
500 g |
|
150 g (HELIA) |
|
150 g |
|
|
|
900 g |
|
Sklo: | |
500 ml +voda |
|
2 PL |
|
1 bal. |
|
Alternatívna plnka: | |
500 ml |
|
2 bal. |
|
2 bal. |
|
Postup
-
1
Oddelíme si žĺtka od bielkov, žĺtka s kryštálovým cukrom dáme do mixéra a miešame do peny (kým sa kryštálový cukor nerozpustí). Postupne pridám teplú vodu a olej. Z bielkov vypracujeme tuhý sneh a múku zmiešame s práškom do pečiva. Žĺtkovú hmotu vylejeme do väčšej misy a postupne pridávame múku a sneh z bielkov. Opatrne premiešavame, aby sme cesto "nerozbili". Hotovú piškótu vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a v predhriatej rúre pečieme 35 -40 minút pri 175*C.
- 2
Príprava plnky: Maslo si dáme do mixéra zmiešať s práškovým cukrom. Po vymiešaní do peny pridávam mäkký tvaroh a nastrúhanú kôru z citróna. Vyšľahanú plnku navrstvíme na upečený a vychladnutý korpus, na ktorý vrátime bočnú časť tortovej formy. Pokrájané zavárané marhule ( aj čerstvé ovocie akékoľvek - broskyne, kiwi, jahody..) poukladáme na vrch torty. Dobrou alternatívou plnky bez masla je ak 2 veľké tégliky kyslej smotany vyšľahám s 2 vanilkovými cukrami a 2 stužovačmi šľahačky a toto navrstvím na upečený, vychladnutý korpus.
- 3
Príprava skla: Šťavu z kompótu dolejeme vodou do 500 ml a dosladíme 2 PL kryštálového cukru. 2/3 dáme variť a do zvyšku rozhabarkujeme 1 balíček Zlatého klasu. Vylejeme do vriacej šťavy z kompótu a uvaríme za stáleho miešania bežným spôsobom puding. Hotovú želé hmotu necháme trochu vychladnúť a navrstvíme na hotovú tortu. Po vychladnutí torty v chladničke odstránime bočnicu tortovej formy, uhladíme boky ak je to potrebné a prípadne dozdobíme šľahčkou. Doupečenia priatelia!!
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu