Tvarohovo-ovocná torta pod sklom

soncya - fotkasoncya, 15. februára 2012
Tvarohovo-ovocná torta pod sklom
Foto: soncya

Veľmi jednoduchý recept, ktorý dokáže aj začiatočník. Recept na piškótove cesto je univerzálny ako na tortu tak aj rôzne zákusky.

12
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Suroviny

5 ks
200 g
100 ml teplá
100 ml
200 g
1/2 balíček
Plnka:
500 g
150 g (HELIA)
150 g
900 g
Sklo:
500 ml +voda
2 PL
1 bal.
Alternatívna plnka:
500 ml
2 bal.
2 bal.

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Oddelíme si žĺtka od bielkov, žĺtka s kryštálovým cukrom dáme do mixéra a miešame do peny (kým sa kryštálový cukor nerozpustí). Postupne pridám teplú vodu a olej. Z bielkov vypracujeme tuhý sneh a múku zmiešame s práškom do pečiva. Žĺtkovú hmotu vylejeme do väčšej misy a postupne pridávame múku a sneh z bielkov. Opatrne premiešavame, aby sme cesto "nerozbili". Hotovú piškótu vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a v predhriatej rúre pečieme 35 -40 minút pri 175*C.

  2. 2

    Príprava plnky: Maslo si dáme do mixéra zmiešať s práškovým cukrom. Po vymiešaní do peny pridávam mäkký tvaroh a nastrúhanú kôru z citróna. Vyšľahanú plnku navrstvíme na upečený a vychladnutý korpus, na ktorý vrátime bočnú časť tortovej formy. Pokrájané zavárané marhule ( aj čerstvé ovocie akékoľvek - broskyne, kiwi, jahody..) poukladáme na vrch torty. Dobrou alternatívou plnky bez masla je ak 2 veľké tégliky kyslej smotany vyšľahám s 2 vanilkovými cukrami a 2 stužovačmi šľahačky a toto navrstvím na upečený, vychladnutý korpus.

  3. 3

    Príprava skla: Šťavu z kompótu dolejeme vodou do 500 ml a dosladíme 2 PL kryštálového cukru. 2/3 dáme variť a do zvyšku rozhabarkujeme 1 balíček Zlatého klasu. Vylejeme do vriacej šťavy z kompótu a uvaríme za stáleho miešania bežným spôsobom puding. Hotovú želé hmotu necháme trochu vychladnúť a navrstvíme na hotovú tortu. Po vychladnutí torty v chladničke odstránime bočnicu tortovej formy, uhladíme boky ak je to potrebné a prípadne dozdobíme šľahčkou. Doupečenia priatelia!!

Diskusia k receptu

15 komentárov k receptu
valeri: kyslú smotanu nevyšľaháš do šľahačkovej podoby, ide len o poriadne zapracovanie stužovača a následného stuhnutia smotany. ale výsledok stojí za to!
je to výborné... ale ja mám skúsenosť, že tvarohová ovocná plnka aj so "sklom" pri rezaní sa šmýka, tak som vlastne zistila, že tej plnky musí byť menej, aby to držalo pokope...
je krásna a @3sandra3 - skús do tvarohových plniek pridať okrem masla aj vanilkový puding - na toto množstvo stačí 1 bal. a 300ml mlieka,musí byť hustejší ....úžasne sa to spojí a krája sa to super....mne sa to osvedčilo :-)
takéto ja môžem, super osviežujúca ovocná tortička a pekná fotka:-) áno a s tým pudingom to mám vyskúšané aj ja a môžem doporučiť, ja dávam jeden tvaroh a hustý puding z 300 ml mlieka a cukor podľa chuti:-)
Tortička vyzerá úžasne a je aj výborná, ja robím na plech ako zákusok a všetci ho máme veľmi radi, lebo je ľahký a osviežujúci...dobrý nápad na víkend.

Pridaj komentár k receptu: