Tvarohovo-ovocná torta pod sklom

Autor receptu: soncya

Veľmi jednoduchý recept, ktorý dokáže aj začiatočník. Recept na piškótove cesto je univerzálny ako na tortu tak aj rôzne zákusky.

12
porcií
40 minút
príprava
40 minút
na 175 °C

Postup

  1. Oddelíme si žĺtka od bielkov, žĺtka s kryštálovým cukrom dáme do mixéra a miešame do peny (kým sa kryštálový cukor nerozpustí). Postupne pridám teplú vodu a olej. Z bielkov vypracujeme tuhý sneh a múku zmiešame s práškom do pečiva. Žĺtkovú hmotu vylejeme do väčšej misy a postupne pridávame múku a sneh z bielkov. Opatrne premiešavame, aby sme cesto "nerozbili". Hotovú piškótu vylejeme do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy a v predhriatej rúre pečieme 35 -40 minút pri 175*C.
  2. Príprava plnky: Maslo si dáme do mixéra zmiešať s práškovým cukrom. Po vymiešaní do peny pridávam mäkký tvaroh a nastrúhanú kôru z citróna. Vyšľahanú plnku navrstvíme na upečený a vychladnutý korpus, na ktorý vrátime bočnú časť tortovej formy. Pokrájané zavárané marhule ( aj čerstvé ovocie akékoľvek - broskyne, kiwi, jahody..) poukladáme na vrch torty. Dobrou alternatívou plnky bez masla je ak 2 veľké tégliky kyslej smotany vyšľahám s 2 vanilkovými cukrami a 2 stužovačmi šľahačky a toto navrstvím na upečený, vychladnutý korpus.
  3. Príprava skla: Šťavu z kompótu dolejeme vodou do 500 ml a dosladíme 2 PL kryštálového cukru. 2/3 dáme variť a do zvyšku rozhabarkujeme 1 balíček Zlatého klasu. Vylejeme do vriacej šťavy z kompótu a uvaríme za stáleho miešania bežným spôsobom puding. Hotovú želé hmotu necháme trochu vychladnúť a navrstvíme na hotovú tortu. Po vychladnutí torty v chladničke odstránime bočnicu tortovej formy, uhladíme boky ak je to potrebné a prípadne dozdobíme šľahčkou. Doupečenia priatelia!!