Tvarohovo-citrónové rezy s makovou múkou fotorecept
Foto: kukulienka71
Lahodný a osviežujúci zákusok si ma získal na prvý pohľad na Fb. Múku som vymenila za makovú, je naozaj vynikajúca.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Cesto: | |
3 ks |
|
3 PL |
|
1 PL |
|
1 PL |
|
0,5 ks |
|
(aróma) |
|
4 PL |
|
na potretie hotovej piškóty |
|
Tvarohová plnka: | |
250 g |
|
100 ml |
|
2 ks |
|
1 PL |
|
Citrónová plnka: | |
400 ml |
|
2 ks |
|
50 g (Zlatý klas) |
|
1 ks |
|
0,5 ks |
|
50 g |
|
Na ozdobu: | |
|
|
150 ml |
|
|
|
na vymazanie plechu |
|
na vysypanie plechu |
|
Postup
-
1
Pôvodný recept je z Rumunska. Prišiel mi vhod, experimentujem s makovou múkou, toto bola jej premiéra u nás. Môžem len odporúčať. Je to vlastne mletý mak zbavený oleja, múka je suchá a jemná, vôbec nie horká.
-
2
Pripravíme obrátenú piškótu: vajcia rozdelíme, bielka vyšľaháme do polotuha, pridáme cukor a došľaháme na pevný sneh, ktorý po vytiahnutí metličiek ostane stáť. Po jednom zašľaháme žĺtka, prilejeme olej, vodu, nastrúhame citrónovú kôru. Lepšie je použiť suchšiu. Pridáme lyžičku vanilkového cukru alebo pár kvapiek vanilkovej arómy. Nakoniec primešame makovú múku. Vylejeme na tukom vymazaný a múkou vysypaný plech s veľkosťou cca 24x34cm, teda malý plech. Hneď vkladáme do rúry vopred vyhriatej na 180°C. Pečieme 15 minút. Vlažnú piškótu prerežeme pozdĺžne, aby sme dostali dve rovnako veľké časti. Maková múka je bezlepková, piškóta z nej je ľahká a jemná.
-
3
Jeden plát potrieme redším jahodovým džemom, mala som otvorený višňový, prebehla som ho ponorným mixérom a tak natrela. Priklopíme druhým plátom.
-
4
Ideme na plnky,ako prvá bude tvarohová: Zo smotany odoberieme asi dve lyžice do kastrólika, nastriháme do nej dva plátky želatíny, necháme zmäknúť. Po pár minútach ju na slabom ohni za stáleho miešania roztopíme, nesmie vrieť! Odstavíme. Zo zvyšku smotany vyšľaháme šľahačku, zmiešame ju s jemným tvarohom a vlažnou želatínou, ochutíme cukrom a odložíme do chladničky stuhnúť. Nanesieme a urovnáme ju na makovú piškótu
-
5
Citrónová plnka: Žĺtky vymiešame s cukrom do peny. V studenom mlieku rozmiešame škrobovú múčku, zalejeme ním žĺtkovú hmotu a nad parou miešame do zhustnutia. Trvá to o niečo dlhšie ako nad priamym ohňom, ale puding sa nepripáli.
-
6
Do hustého pudingu vmiešame šťavu z celého citróna a postrúhanú kôru z jeho polovice. Studené maslo som nastrúhala najemno, aby sa skôr spojilo s pudingom, hmotu som prešľahala elektrickým mixérom. Lepšie je použiť živočíšne maslo, to v chlade lepšie tuhne.
-
7
Citrónovú plnku tiež nanesieme rovnomerne na zákusok. Už len pripravíme šľahačku navrch. Pretože prášková lepšie drží tvar a je trvanlivejšia aj na druhý deň, použila som takú podľa návodu na sáčku. Plnky musia odstáť v chlade aspoň pár hodín, zákusok bude oveľa chutnejší dobre vychladený.
-
8
Vrch zákuska som ozdobila strúhanou 74%-nou čokoládou a po vychladnutí pokrájala na kocky. Vyšlo 12 kusov, dve sme hneď ochutnali, či som niečo nepokazila;-)
-
9
Sú ľahké, jemné a krémové aj s malým množstvom masla. S týmto množstvom cukru sú akurát, vy si upravte podľa vlastnej chuti. Prajem príjemné ochutnávanie.
šťastný ten..kto takéto piecť i jesť môže..
mladosť..zdravie..kde si..??
vtedy som i ja mohla bez následkov stvárať rôzne gastronomické "besy"..
ja vám prajem..pozdravujem..
5*
5*
5*
5*
@radost , čo nemôžeš z týchto surovín? možno sa to dá nahradiť. Ďakujem za milé veršíky
@arnilka , si milá, vďaka. Makovú múku vraj dostať vo Freshmarkete na Tomášikovej alebo v iných Bio obchodoch, dá sa aj objednať cez e-shopy. Niečo viac o makovej múke:
www.herbaria.info/content/makova-muka-alebo-drvina...
@denyany , @izka , @medulienka122 , @kecemis , @kimlo , @klaudijana , @manya , @jozka2 , @terinka55 , @patroveckypitrs , dobre sa čítajú vaše krásne hodnotenia, ďakujem veľmi pekne a prajem všetkým pohodovú nedeľu:-)
@evanaaa , tiež pečiem tieto krémové už menej ako kedysi, ale tento ma dostal, to som musela. Inak, je to menšia dávka, 12 ks zmizne raz-dva:-)
makovú múku nemusíš využiť len na pečenie, urob z nej povedzme halušky a posyp tvarohom, pridaj všade tam, kam by si dala aj inú bezlepkovú múku. Predáva sa v polkilovom balení, to nie je tak veľa. Tiež s ňou už rátam aj inde, budem skúšať, keď si ma získala.
@evanaaa , ja viem:-) podívaj sa tam a uvidíš, to je dobré:-))
Prajem pekny zvysok roka a uspesny,plny zdravia nastavajuci rok.Dakujem za inspiracie.