Tvarohové šatôčky s jablkovou plnkou

tetrisss - fotkatetrisss, 4. februára 2012
Tvarohové šatôčky s jablkovou plnkou
Foto: tetrisss

Odľahčené maškrtenie na sobotňajší studený večer.

4
porcie
10 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

300 g
250 g
100 g
150 g
1 ks
1 pohár 3dl hotová




Postup

  1. 1

    Múku vysypeme do misky /ja najradšej používam rýchlokysku/, pridáme maslo aj palmarín nakrájané na kúsky. Urobíme žmolenku - prehnetieme múku s tukom na sypkú hmotu. Pridáme tvaroh, soľ a cukor. Urobíme polotuhé cesto. Keby bolo veľmi riedke, záleží od kvality tvarohu, ja používam domácu ricottu, pridáme hladkú múku, koľko treba. Je inak dobre aj normálne tak 20 % nahradiť múkou hladkou. Neodporúčam ale, ako je v receptoch na tvarohové cesto, múku iba hladkú. Hotové cesto dáme na jednu hodinu do chladu.

  2. 2

    Cesto preložíme na podsypanú pracovnú dosku a vyvalkáme, preložíme ako cesto lístkové, vyvaľkáme na obdĺžnik a nakrájame na štvorce asi 8x8 cm. Všetky rezy potrieme rozšľahaným vajcom, čiže všetky hrany štvorcov budú natreté vajcom, do stredu dáme lyžičku plnky,necháme trochu obschnúť, vytvarujeme buď šatôčky, alebo taštičky, uložíme na plech na papier na pečenie, potrieme zvyškom vajca, posypeme kryštálovým cukrom a pečieme pri 200st asi 20 minút do ružova. Po upečení môžeme posypať ešte práškovým cukrom.

    Tvarohové šatôčky s jablkovou plnkou - obrázok 2
  3. 3

    http://varecha.pravda.sk/recepty/jablkova-plnka/24281-recept.html Plniť takéto cesto môžeme aj inými plnkami, je veľmi lahodné a chrumkavé.

Diskusia k receptu

evas13
Sú krásne, dúfam, že sa mi podaria konečne tiež také pekné.
ancicka
Sú dobré,robievam podobné.Koľko važí tvaroh,toľko múka a maslo.
Môžem len odporučať.
marienka44
Aj ja pznam toto cesto, ako hovori @Ancicka. Moze sa urobit na slano bez pridavku cukru a z tohto cesta su perfektne slane tycinky.
tetrisss
Dnes som skusila dat do cesta 2 zltky /aby mi ostali bielky :)/, parada, cesto je zltucke, makucke a chrumkave. Pridala som este stipku pomarancovej kory susenej. Bielka som vyslahala s 15 dkg cukrom, 1 vanilkovy cukor a 15 dkg mletych mandli na tuhy sneh. Cesto som vlozila do mufinovych foriem, dala 1 lyzicku ceresnoveho dzemu a zakryla som to tym snehom, pieklo sa to 17 minut pri 200 st. Uzasne, mnam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia