Foto: tothka
Včera som robila výborné šišky, zmizli raz dva, tak som sa rozhodla, že dnes vyskúšam aj fánky. Robievam ich z tvarohového cesta, ale poradili Zobraziť celý popisVčera som robila výborné šišky, zmizli raz dva, tak som sa rozhodla, že dnes vyskúšam aj fánky. Robievam ich z tvarohového cesta, ale poradili mi drobnú úpravu pridaním lyžičky octu a tak som to chcela vyskúšať. poviem vám, oplatilo sa, skúste aj vy.
porcií
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Zo všetkých prísad vymiesime nelepivé cesto a necháme ho v chlade odpočívať asi 1 hodinu. Potom si ho rozdelíme na 2 časti, aby sa s ním lepšie pracovalo a rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Jednu časť pokrájame na obdľžniky asi 5 x 10 cm, v strede narežeme a týmto otvorom pretiahneme rožky cesta na jednej strane .
-
2
Takto nám vznikne zaujímavý tvar fánky.
-
3
Rozohrejeme si olej, ja som robila vo fritéze, a postupne pražíme do červenkava. Cesto pekne napuchne a vôbec nenasáva olej.
-
4
Potom ich obrátime a dopečieme. Upečené obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre, ktorý sme zmiešali.
-
5
Z druhej časti cesta som vykrajovala kolieska v troch veľkostiach, podľa toho, aké máte vykrajovačky. Ja som robila s menšími.
-
6
Všetky tri kolieska si uložíme na seba a prekrojíme do tvaru kríža, pozor neprekrajujeme celé ale z každej strany v strede necháme asi 0,5 cm nedokrojené. Opakom varešky stred stlačíme dohromady, aby sa kolieska nerozpadli
-
7
Vyprážame najprv otočené vrchnou časťou dolu. Obrátime a dopečieme aj z druhej strany. Upražené kvetinky obalíme, aleba aspoň posypeme cukrom.
-
8
Odrezky zmiesime a z rozvaľkaného cesta spravíme obdlžniky asi 5x10 cm a radielkom ešte spravíme v ceste dva zárezy , vypražíme a obalíme v cukre.
Keď pečiem šišky a fánky zvyknem robiť aj huspeninu.Stal sa u nás s týmito dobrotami akýsi rituál,ktorý už roky nemením.Tvoj recept si uložím a skúsim tento rok tieto zaujímavé fánky.