Tvarohové fánky (fotorecept)
Autor receptu: tothka
Včera som robila výborné šišky, zmizli raz dva, tak som sa rozhodla, že dnes vyskúšam aj
fánky. Robievam ich z tvarohového cesta, ale poradili mi drobnú úpravu pridaním lyžičky
octu a tak som to chcela vyskúšať. poviem vám, oplatilo sa, skúste aj vy.
10 porcií |
120 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Zo všetkých prísad vymiesime nelepivé cesto a necháme ho v chlade odpočívať asi 1 hodinu. Potom si ho rozdelíme na 2 časti, aby sa s ním lepšie pracovalo a rozvaľkáme na hrúbku asi 5 mm. Jednu časť pokrájame na obdľžniky asi 5 x 10 cm, v strede narežeme a týmto otvorom pretiahneme rožky cesta na jednej strane .
- Takto nám vznikne zaujímavý tvar fánky.
- Rozohrejeme si olej, ja som robila vo fritéze, a postupne pražíme do červenkava. Cesto pekne napuchne a vôbec nenasáva olej.
- Potom ich obrátime a dopečieme. Upečené obaľujeme v práškovom a vanilkovom cukre, ktorý sme zmiešali.
- Z druhej časti cesta som vykrajovala kolieska v troch veľkostiach, podľa toho, aké máte vykrajovačky. Ja som robila s menšími.
- Všetky tri kolieska si uložíme na seba a prekrojíme do tvaru kríža, pozor neprekrajujeme celé ale z každej strany v strede necháme asi 0,5 cm nedokrojené. Opakom varešky stred stlačíme dohromady, aby sa kolieska nerozpadli
- Vyprážame najprv otočené vrchnou časťou dolu. Obrátime a dopečieme aj z druhej strany.
Upražené kvetinky obalíme, aleba aspoň posypeme cukrom.
- Odrezky zmiesime a z rozvaľkaného cesta spravíme obdlžniky asi 5x10 cm a radielkom ešte spravíme v ceste dva zárezy , vypražíme a obalíme v cukre.