Foto: pitrb
Tento recept je pre slovenské pomery bohužiaľ jeden z tých drahších, ale za to o to viac chutnejší. Ja som ho pripravoval v portugalskom Zobraziť celý popisTento recept je pre slovenské pomery bohužiaľ jeden z tých drahších, ale za to o to viac chutnejší. Ja som ho pripravoval v portugalskom Lisabone, kde som študoval. Čerstvého tuniaka som kúpil niekedy v akcii aj za 4€ za kg ! Bylinky sme si pestovali vlastné, a tým pádom ma to vyšlo lacnejšie ako kuracie mäso. U nás je ťažko zohnať čerstvého tuniaka, a bežne ho nedostaneme v obchodoch. Ale ak by naskytla príležitosť tu je recept.
porcia
príprava
tepelná úprava
Suroviny
200 - 250 g (prípadne mrazený, nie konzerva) |
|
20 - 30 listov (podľa veľkosti) |
|
10 PL |
|
0,5 ČL |
|
1/4 hlávky |
|
1 ks |
|
4-5 ks |
|
1/2 ks |
|
Postup
-
1
Najprv si pripravíme zálievku. Z olivového oleja, nadrobno posekanej bazalky, čierneho korenia, a citrónovej šťavy z polovice citróna vymiešame dressing (raz som skúsil pridať dijonsku horčicu a med a bolo to tiež zaujímavé). Dressing odložíme do chladničky odležať.
- 2
Ľadový šalát, uhorky, paradajky (prípadne červená cibuľa) posekáme na drobno a môžeme zamiešať spoločne s trochou soli, polkou dressingu. Steak z kvalitného čerstvého tuniaka by mal vyzerať ako dole na obrázku (hrúbka 2 cm min.)
- 3
Na záver steak z tuniaka iba okoreníme čerstvo pomletým korením a na asi 1 PL olivového oleja smažíme z každej strany 30 - 60 sekúnd podľa chuti (krvavý, stredne prepečený a prepečený). Ja preferujem grilovať na drevenom uhlí. Odporúčam 45 sekúnd z každej strany, vo vnútri ružový a šťavnatý. Položíme navrch šalátu a polejeme zvyškom dressingu, prípadne šťavou z druhej polovice citróna (podľa chuti). Ozdobíme listami bazalky. Dobrú chuť
- 2
Diskusia k receptu