Tuniak so šalátom a bazalkovým dressingom

pitrb - fotkapitrb, 17. februára 2014
Tuniak so šalátom a bazalkovým dressingom
Foto: pitrb

Tento recept je pre slovenské pomery bohužiaľ jeden z tých drahších, ale za to o to viac chutnejší. Ja som ho pripravoval v portugalskom Lisabone, kde som študoval. Čerstvého tuniaka som kúpil niekedy v akcii aj za 4€ za kg ! Bylinky sme si pestovali vlastné, a tým pádom ma to vyšlo lacnejšie ako kuracie mäso. U nás je ťažko zohnať čerstvého tuniaka, a bežne ho nedostaneme v obchodoch. Ale ak by naskytla príležitosť tu je recept.

1
porcia
15 minút
príprava
4-5 minút
tepelná úprava

Suroviny

200 - 250 g (prípadne mrazený, nie konzerva)
20 - 30 listov (podľa veľkosti)
10 PL
0,5 ČL
1/4 hlávky
1 ks
4-5 ks
1/2 ks

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme zálievku. Z olivového oleja, nadrobno posekanej bazalky, čierneho korenia, a citrónovej šťavy z polovice citróna vymiešame dressing (raz som skúsil pridať dijonsku horčicu a med a bolo to tiež zaujímavé). Dressing odložíme do chladničky odležať.

  2. 2

    Ľadový šalát, uhorky, paradajky (prípadne červená cibuľa) posekáme na drobno a môžeme zamiešať spoločne s trochou soli, polkou dressingu. Steak z kvalitného čerstvého tuniaka by mal vyzerať ako dole na obrázku (hrúbka 2 cm min.)

    Tuniak so šalátom a bazalkovým dressingom - obrázok 2
  3. 3

    Na záver steak z tuniaka iba okoreníme čerstvo pomletým korením a na asi 1 PL olivového oleja smažíme z každej strany 30 - 60 sekúnd podľa chuti (krvavý, stredne prepečený a prepečený). Ja preferujem grilovať na drevenom uhlí. Odporúčam 45 sekúnd z každej strany, vo vnútri ružový a šťavnatý. Položíme navrch šalátu a polejeme zvyškom dressingu, prípadne šťavou z druhej polovice citróna (podľa chuti). Ozdobíme listami bazalky. Dobrú chuť

    Tuniak so šalátom a bazalkovým dressingom - obrázok 3

Diskusia k receptu

5 komentárov k receptu

Pridaj komentár k receptu: