Tuniak so šalátom a bazalkovým dressingom
Autor receptu: pitrb
Tento recept je pre slovenské pomery bohužiaľ jeden z tých drahších, ale za to o to viac
chutnejší. Ja som ho pripravoval v portugalskom Lisabone, kde som študoval. Čerstvého
tuniaka som kúpil niekedy v akcii aj za 4€ za kg ! Bylinky sme si pestovali vlastné, a tým
pádom ma to vyšlo lacnejšie ako kuracie mäso. U nás je ťažko zohnať čerstvého tuniaka,
a bežne ho nedostaneme v obchodoch. Ale ak by naskytla príležitosť tu je recept.
1 porcia |
15 minút príprava |
4-5 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv si pripravíme zálievku. Z olivového oleja, nadrobno posekanej bazalky, čierneho korenia, a citrónovej šťavy z polovice citróna vymiešame dressing (raz som skúsil pridať dijonsku horčicu a med a bolo to tiež zaujímavé). Dressing odložíme do chladničky odležať.
- Ľadový šalát, uhorky, paradajky (prípadne červená cibuľa) posekáme na drobno a môžeme zamiešať spoločne s trochou soli, polkou dressingu.
Steak z kvalitného čerstvého tuniaka by mal vyzerať ako dole na obrázku (hrúbka 2 cm min.)
- Na záver steak z tuniaka iba okoreníme čerstvo pomletým korením a na asi 1 PL olivového oleja smažíme z každej strany 30 - 60 sekúnd podľa chuti (krvavý, stredne prepečený a prepečený). Ja preferujem grilovať na drevenom uhlí. Odporúčam 45 sekúnd z každej strany, vo vnútri ružový a šťavnatý.
Položíme navrch šalátu a polejeme zvyškom dressingu, prípadne šťavou z druhej polovice citróna (podľa chuti). Ozdobíme listami bazalky. Dobrú chuť