Trojctihodný baranček

medovnicek - fotkamedovnicek, 10. apríla 2012

Tento recept mám odložený z nejakého českého časopisu, bohužiaľ už neviem z akého. Ako autorka receptu je uvedená Zdena Kocková.

180
porcií

Suroviny

175 g
175 g
4 ks
150 g
150 g
1/2 hrnčeka vlažné
1/2 ks
50 g
50 g
1/2 PL
z 1/2 citróna
z 1/2 citróna




Postup

  1. 1

    Vymiešame maslo s cukrom, postupne pridávame žĺtky, citrónovú kôru a šťavu. Dôkladne vyšľaháme. Do peny zapracujeme múku zmiešanú s práškom do pečiva a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na tri rovnaké časti. Do jednej vmiešame orechy, do druhej hrozienka, do tretej kakao. Do väčšej vymazanej a múkou vy sypanej formy na barančeka dáme orechové cesto, potom vrstvu kakaového cesta a nakoniec cesto s hrozienkami. Upečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.

Diskusia k receptu

dorisa
Sa ti pečie baránok, keď máš formu. Páči sa mi.
jarunka
Baranceka pekaval aj moja mama. Myslym, ze vyzeral viac ako tvoj nez co pridala @mamatata2. Vyzeraju oba velmi pekne a urcite aj chutia.
medovnicek
Dievčence ďakujem, mala som aj starodávnu formu, tú som venovala neterke, táto je keramická a je z veteránistickej burzy v Brne
douglas
Vyzerá krásne! A chcem sa spýtať: Prečo najčastejšie začíname naše barančeky krájať odzadu? Alespoň väčšina to takto robí. Tato otázka mi bola položená pri krájaní môjho maslového barančeka na Veľkonočnej party s afričanmi.
medovnicek
@danenka názov som odpísala z pôvodného receptu, ale zrejme preto lebo sa rozdeľuje na tri časti, z ktorých každá je iná
@douglas myslím si, že sa krája zo zadu z dôvodu, že tam sa ukroja tie najväčšie kúsky
cinkla
Ja mam dvojdielnu starsiu keramicku formu na baranceka, ale nemam vhodny recept.Predpokladam totiz, ze cesto by malo byt take, aby sa nim naplnila len spodna forma, vrchnou by sa malo cesto prikryt ( su tam totiz vyvrtane tri male dierky) a zrejme by malo pri peceni narast tak, aby zaplnilo aj tu vrchnu formu, co by bol barancekov chrbat. Prosim Vas, nemate niekto takyto recept ? Dakujem vopred.
cinkla
A co sa tyka krajania baranceka odzadu ? No ja predpokladam, ze je to preto, aby sa co najdlhsie udrzala symbolika kolacika. Ved ak mu ako prvu zjeme hlavu, tak uz zo zvysku nikto nespozna, ze to bol velkonocny barancek. Ci sa mylim ?
remcula
@cinkla , já mám. Dělám každý rok většího beránka z pomazánkového másla. Asi už jdu s křížkem po funuse, omlouvám se, ale pokud budeš mít zájem, ozvi se mi na email....Hulova.Remkova@seznam.cz
Nejsem si jistá, jestli není i tady. Podívám se..
gogogo
cinkla, ja mám takýto recept, vždy sa vydarí, mám starú liatinovú formu, ktorá sa skladá z dvoch častí, cesto dávam do prednej časti formy a zakryjem druhou časťou, cesto sa pekne zdvihne a zaplní formu, takže barančeka vyklopím celého
medovnicek
@cinkla aj táto moja forma sa skladá z dvoch častí, je pomerne veľká a z tejto dávky to bolo do nej tak akurát, ja mastím obe formy a aj ich obe vy sypávam múkou, cesto dávam len do jednej a tá druhá je vlastne len vrchnák, pečením baranček narastie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia