Trhané halušky zo zemiakového cesta (závarka do polievky)

Autor receptu: lyali

Tak takéto halušky som sa naučila robiť od mojej druhej mamy - svokry. Pravdupovediac, stretla som sa s nimi len u svokrovcov, a to ako so závarkou do kapustnice. Zvyšné neminuté halušky mama zarobila niekedy napr. so syrokrémom. Takže kľudne môžu byť obmenou klasických napr. aj bryndzových halušiek. Ja som ich naposledy urobila ako závarku do cícerovej polievky s údeným mäsom.

Suroviny

Postup

  1. Očistené zemiaky (cca 300g) postrúhame na strúhadle. Do hrnca dáme variť vodu.
  2. Postrúhané zemiaky zmiešame s vajcom a postupne prisypávame toľko múky, aby sme mohli vypracovať cesto vhodné na vaľkanie (cca 300g múky) (mama na rozdiel odo mňa používa hladkú múku, prípadne zmes väčšieho množstva hladkej múky a trochy polohrubej múky).
  3. Cesto preložíme na pomúčenú dosku a rozvaľkáme na 3mm .
  4. Rozvaľkané cesto nakrájame na väčšie kusy
  5. Natrháme.
  6. Hádžeme do osolenej vriacej vody (snažím sa halušky natrhať a nahádzať čo najrýchlejšie, lebo trhaním sa cesto stenšuje a všeobecne zemiakové cesto zvykne rednúť).
  7. Uvarené halušky precedíme a necháme odkvapkať.
  8. A použijeme podľa chuti.