Treska na provensálsky spôsob

pietroo - fotkapietroo, 25. februára 2011
Treska na provensálsky spôsob
Foto: pietroo

Tento postup som vydedukoval z jedného výborného polotovaru, už ani neviem, kde sa dá kúpiť. Fotky som nachystal už dávnejšie, ale zverejnenie som stále Zobraziť celý popisTento postup som vydedukoval z jedného výborného polotovaru, už ani neviem, kde sa dá kúpiť. Fotky som nachystal už dávnejšie, ale zverejnenie som stále odkladal, nemám moc času. Až dnes, keď sa na Vareche objavil podobný recept od Mikalove (ryba v zeleninovej postieľke), povedal som si, že to dokončím a pošlem na Varechu. Je to výborné a myslím, že aj zdravé, jedlo. K postupu dodám, že doporučujem použiť aj kôru a šťavu z citróna, zmienim sa o tom na príslušnom mieste.

4
porcie
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

700 g, mrazené
300 g
250 g
primerane
za hrsť
na poliatie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si suroviny, uviedol som len približné množstvá. Podotýkam, že zmes provensálskych byliniek je absolútne podstatná, bez nej to ani neskúšajte. Ako rybu je najlepšie použiť pangasius. Na fotke mi chýba citrón. Ja som ho tentokrát ani nepoužil.

    Treska na provensálsky spôsob - obrázok 1
  2. 2

    Mrazenú rybu naukladáme na pekáč. Ja sa vždy snažím pokryť celé dno. Rybu osolíme, posypeme bylinkami, máličko okoreníme. No a čo som ja neurobil, vhodné je na rybu nastrúhať trošku citrónovej kôry a aj ju trochu pokvapkať šťavou z citróna. Opatrne, dobré je to aj bez citróna.

    Treska na provensálsky spôsob - obrázok 2
  3. 3

    Rybu posypeme zeleninou. Tentokrát som použil mrazenú. ale už som to robil aj z čerstvej, stihne sa počas prípravy udusiť.

    Treska na provensálsky spôsob - obrázok 3
  4. 4

    Premiérovo som pridal aj pór, osvedčilo sa, doporučujem.

    Treska na provensálsky spôsob - obrázok 4
  5. 5

    Syr nahrubo postrúhame, pripravíme si aj strúhanku. Tej by malo byť objemovo asi polovina, čo syra. Zmiešame spolu.

    Treska na provensálsky spôsob - obrázok 5
  6. 6

    Nasypeme na rybu so zeleninou. Polejeme olivovým olejom. Olejom veľmi nešetríme.

    Treska na provensálsky spôsob - obrázok 6
  7. 7

    Pečieme v rúre pri cca 200 stupňoch 30 - 40 min. Syr sa musí pekne dočervena zapiecť. Mne sa tentokrát podarilo trochu prirýchlo vytvoriť peknú kôrku, tak som dal rošt nižšie a dopekal som zdola. Ako prílohu doporučujem zemiaky, snáď najlepšie kašu. Dobrú chuť!

    Treska na provensálsky spôsob - obrázok 7

Diskusia k receptu

ludar
Vyzerá krásne, určite skúsim. Ďakujem za inšpiráciu.
janger
Rybu mam velmi rada. Aj toto sa mi paci.
pietroo
Mal som tu otázku, či to je ozaj francúzsky recept. Pokúsil som sa odpovedať, ale moja odpoveď nebola pridaná do diskusie, neviem prečo. Skúsil som teda napísať znova, teraz len jedným slovom. Teraz už odpoveď bola pridaná. Chcel som ju upraviť, nedalo sa. Tak som skúsil kliknúť na krížik vpravo hore a moju odpoveď som vymazal. Skúsil som kliknúť na ten krížik aj v otázke a vymazal som aj otázku, čo ma veľmi mrzí, ospravedlňujem sa.
marianne69
...super rybka,vsetky tvoje rcp su pre mna mnamka,jednoduche a chutovo vunikajuce....
drajan
výborné, som rada, že som tento skvelý - 7 rokov "odležaný" recept na Vareche našla... mňam
pridala som k syru aj údený- práve som mala ovčí údený, výbornú chuť to dodalo... ozaj mňam. dík za receptík