Treska na provensálsky spôsob

Autor receptu: pietroo

Tento postup som vydedukoval z jedného výborného polotovaru, už ani neviem, kde sa dá kúpiť. Fotky som nachystal už dávnejšie, ale zverejnenie som stále odkladal, nemám moc času. Až dnes, keď sa na Vareche objavil podobný recept od Mikalove (ryba v zeleninovej postieľke), povedal som si, že to dokončím a pošlem na Varechu. Je to výborné a myslím, že aj zdravé, jedlo. K postupu dodám, že doporučujem použiť aj kôru a šťavu z citróna, zmienim sa o tom na príslušnom mieste.

4
porcie
30-40 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny, uviedol som len približné množstvá. Podotýkam, že zmes provensálskych byliniek je absolútne podstatná, bez nej to ani neskúšajte. Ako rybu je najlepšie použiť pangasius. Na fotke mi chýba citrón. Ja som ho tentokrát ani nepoužil.
  2. Mrazenú rybu naukladáme na pekáč. Ja sa vždy snažím pokryť celé dno. Rybu osolíme, posypeme bylinkami, máličko okoreníme. No a čo som ja neurobil, vhodné je na rybu nastrúhať trošku citrónovej kôry a aj ju trochu pokvapkať šťavou z citróna. Opatrne, dobré je to aj bez citróna.
  3. Rybu posypeme zeleninou. Tentokrát som použil mrazenú. ale už som to robil aj z čerstvej, stihne sa počas prípravy udusiť.
  4. Premiérovo som pridal aj pór, osvedčilo sa, doporučujem.
  5. Syr nahrubo postrúhame, pripravíme si aj strúhanku. Tej by malo byť objemovo asi polovina, čo syra. Zmiešame spolu.
  6. Nasypeme na rybu so zeleninou. Polejeme olivovým olejom. Olejom veľmi nešetríme.
  7. Pečieme v rúre pri cca 200 stupňoch 30 - 40 min. Syr sa musí pekne dočervena zapiecť. Mne sa tentokrát podarilo trochu prirýchlo vytvoriť peknú kôrku, tak som dal rošt nižšie a dopekal som zdola. Ako prílohu doporučujem zemiaky, snáď najlepšie kašu. Dobrú chuť!