Foto: dr
Toto je recept na tortu, ktorú piekla moja mama vnúčatkám a teraz ju pečiem zasa ja mojim vnúčatkám, čiže dedičná torta :-). Je to Zobraziť celý popisToto je recept na tortu, ktorú piekla moja mama vnúčatkám a teraz ju pečiem zasa ja mojim vnúčatkám, čiže dedičná torta :-). Je to veľmi jednoduchý recept, ale nám v rodine veľmi chutí a hlavne ju môžu všetci, aj tí, ktorí majú alergiu na orechy, lebo v nej žiadne nie sú :-).
porcií
príprava
na 175 °C
Suroviny
Suroviny na piškótový korpus: | |
6 ks |
|
300 g prosiaty |
|
300 g |
|
1 bal. |
|
9 PL horúca |
|
Suroviny na kakaový korpus: | |
3 ks |
|
150 g preosiaty |
|
150 g |
|
1/2 bal. |
|
2 PL horúca |
|
1 PL |
|
4 PL |
|
Plnka: | |
300 g |
|
200 g preosiaty |
|
1 bal. |
|
250 ml |
|
|
|
Poleva: | |
200 g |
|
1 PL |
|
horúca |
|
Ozdoba: | |
|
Postup
-
1
Upečiem si korpusy - vyšľahám žĺtky s cukrom, pridám horúcu vodu postupne po lyžiciach a vždy prešľahám. Múku vmiešam vareškou a taktiež nakoniec do tuha vyšľahané vaječné bielky so štipkou soli zľahka zapracujem. Formu na tortu vyložím papierom na pečenie a to tak, že rozdelím formu (zatváraciu), na spodnú časť formy položím papier, priložím boky formy, zacvaknem, papier zostane vo forme na pevno a potom už len obstrihám dookola, ale nie až celkom po formu. Potom už formu nevymazávam ani boky, ani papier, len vylejem cesto do formy a dám piecť na teplotu 175 stupňov, na dobu 60 minút (treba vyskúšať špajdľou či je cestou dobre prepečené). Tak isto upečiem aj kakaový korpus z 3 vajíčiek, do ktorého použijem suroviny podľa rozpisu na kakaový korpus. Kakaový korpus som piekla 40 minút, ale tiež treba skúšať.
- 2
Plnku si pripravím tak, že uvarím pudingový prášok v mlieku, po odstavení miešam do vychladnutia, až je puding vlažný (pre urýchlenie si pomôžem tak, že hrnček dám po uvarení pudingu do studenej vody). Maslo vyberiem z chladničky a počkám pokiaľ má maslo a puding približne rovnakú teplotu (stačí hodina). Potom si preosejem práškový cukor, pridám maslo a vyšľahám. Do vyšľahaného masla s cukrom pridávam postupne po lyžiciach puding a vždy dobre prešľahám. Nakoniec ochutím rumovou príchuťou (množstvo podľa potreby každého je individuálne).
- 3
Piškótový korpus po vychladnutí (najlepšie je korpusy si upiecť deň vopred a na druhý deň plniť, ja to tak robím) rozrežem na polovicu, nanesiem krém, priložím kakaový korpus, znova nanesiem krém a priložím piškótový korpus. Plnkou natriem aj vrch a boky torty. Tortu vložím do chladničky a nechám poriadne plnku stuhnúť. Potom už dám na tortu len polevu (viď bod č. 4) a ozdobím lentilkami (na detskú oslavu), prípadne rumovými pralinkami (na oslavu dospelého člena rodiny), alebo plnkou za pomoci cukrárenského vrecúška s ozdobným prípravkom.
- 4
Polevu pripravujem vo vodnom kúpeli, do hrnčeka dám zovrieť vodu a do nej vložím druhý hrnček, do ktorého dám lyžicu masla a nalámanú na kúsky čokoládu. Keď sa čokoláda s maslom roztopí a spojí, opatrne po trošičke pridávam horúcu vodu a miešam, až kým nedosiahnem potrebnú hustotu (nie hustú ani riedku), aby sa čokoláda ľahko rozotrela, ale nestekala z torty.
- 5
Upečené korpusy je najlepšie nechať vychladnúť vo forme, až potom formu odstrániť a korpus vybrať.
- 6
Čas pečenia som udala pre obidva korpusy spolu.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Rada by som sa z nej dala ponuknut - to je klasika, ktorea sa nepreje ziadnej generacii.
byvaju velmi chutne.Tvoju nemusime ani ,len ochutnat
staci posudit zmyslovo, ze piskotove cesto mas pekne
a torta je v reze prekrasna.Jednoducha vyzdoba torty
ju robi, len,, sympatickejsou".Gratulujem.
*****
Upečené cesto, ako píšeš, nechávaš vychladnúť vo forme. Ja by som odporučila, aby sa okraje torty popri ráme formy nožíkom oddelili, aby torta počas chladnutia nezmenila tvar a veľkosť.
Tie 4 PL rumu uvedené pri tmavom korpuse použiješ do surového cesta alebo na polievanie korpusu po upečení?
Ukladám do KK pre budúcnosť. :-)