Torta

Autor receptu: dr

Toto je recept na tortu, ktorú piekla moja mama vnúčatkám a teraz ju pečiem zasa ja mojim vnúčatkám, čiže dedičná torta :-). Je to veľmi jednoduchý recept, ale nám v rodine veľmi chutí a hlavne ju môžu všetci, aj tí, ktorí majú alergiu na orechy, lebo v nej žiadne nie sú :-).

16
porcií
45 minút
príprava
100 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Upečiem si korpusy - vyšľahám žĺtky s cukrom, pridám horúcu vodu postupne po lyžiciach a vždy prešľahám. Múku vmiešam vareškou a taktiež nakoniec do tuha vyšľahané vaječné bielky so štipkou soli zľahka zapracujem. Formu na tortu vyložím papierom na pečenie a to tak, že rozdelím formu (zatváraciu), na spodnú časť formy položím papier, priložím boky formy, zacvaknem, papier zostane vo forme na pevno a potom už len obstrihám dookola, ale nie až celkom po formu. Potom už formu nevymazávam ani boky, ani papier, len vylejem cesto do formy a dám piecť na teplotu 175 stupňov, na dobu 60 minút (treba vyskúšať špajdľou či je cestou dobre prepečené). Tak isto upečiem aj kakaový korpus z 3 vajíčiek, do ktorého použijem suroviny podľa rozpisu na kakaový korpus. Kakaový korpus som piekla 40 minút, ale tiež treba skúšať.
  2. Plnku si pripravím tak, že uvarím pudingový prášok v mlieku, po odstavení miešam do vychladnutia, až je puding vlažný (pre urýchlenie si pomôžem tak, že hrnček dám po uvarení pudingu do studenej vody). Maslo vyberiem z chladničky a počkám pokiaľ má maslo a puding približne rovnakú teplotu (stačí hodina). Potom si preosejem práškový cukor, pridám maslo a vyšľahám. Do vyšľahaného masla s cukrom pridávam postupne po lyžiciach puding a vždy dobre prešľahám. Nakoniec ochutím rumovou príchuťou (množstvo podľa potreby každého je individuálne).
  3. Piškótový korpus po vychladnutí (najlepšie je korpusy si upiecť deň vopred a na druhý deň plniť, ja to tak robím) rozrežem na polovicu, nanesiem krém, priložím kakaový korpus, znova nanesiem krém a priložím piškótový korpus. Plnkou natriem aj vrch a boky torty. Tortu vložím do chladničky a nechám poriadne plnku stuhnúť. Potom už dám na tortu len polevu (viď bod č. 4) a ozdobím lentilkami (na detskú oslavu), prípadne rumovými pralinkami (na oslavu dospelého člena rodiny), alebo plnkou za pomoci cukrárenského vrecúška s ozdobným prípravkom.
  4. Polevu pripravujem vo vodnom kúpeli, do hrnčeka dám zovrieť vodu a do nej vložím druhý hrnček, do ktorého dám lyžicu masla a nalámanú na kúsky čokoládu. Keď sa čokoláda s maslom roztopí a spojí, opatrne po trošičke pridávam horúcu vodu a miešam, až kým nedosiahnem potrebnú hustotu (nie hustú ani riedku), aby sa čokoláda ľahko rozotrela, ale nestekala z torty.
  5. Upečené korpusy je najlepšie nechať vychladnúť vo forme, až potom formu odstrániť a korpus vybrať.
  6. Čas pečenia som udala pre obidva korpusy spolu.