Torta z čierneho lesa

mimka946 - fotkamimka946, 19. apríla 2013
Torta z čierneho lesa
Foto: mimka946

Mamke k narodeninám :) úžasná s čerešňami a čokoladou :))

Suroviny

Cesto:
6 ks
150 g
280 g
390 g
2 PL
1,5 bal
150 ml
150 ml
Plnka:
750 ml
2 ks
1 ks
700 ml
8 ks
100 g




Postup

  1. 1

    Oddelíme si bielka od žltkov.Do bielkom dame 1PL studenej vody , štipku soli a vyslahame tuhý sned.Pridáme kryštálový cukor a došľaháme do tuha.Do žltok pridáme práškový cukor,vanilkový cukor, vymiešame a postupne pridáme vodu a olej.Muku zmiešame s kakom a kyp.praskom a postupne striedavo so snehom pridavame do žltkovej zmesi.Vylejeme do vymastenej formy a dame piecť na 180stupňov na 1hod. do rúry.

  2. 2

    Smotanu vyšľaháme so stužovač šľahačky a ja som dala aj 1 van.cukrom.Stužovač želatiny si roziešame v 100ml vody a pridame do šľahačky a došľaháme do tuha.

  3. 3

    Upečene vychladnute cesto rozrežeme na 3 platy.1.plat potrieme lekvárom a navlhchčime s trochou šťavy z kompotu.Dame 1/2 čerešni a zakryjeme šľahačkov.Dáme druhý plát polejeme troćhou šťavy.Dáme druhu polovcu čerešni a zase dáme šľahačku.Položime treti plat,zatlačime.

  4. 4

    Čokoladu nakrajame na hoblinky a to tak ze krajeme kazdu kocku na 1mm pasiky az nam vzniknu hoblinky.Celu tortu potrieme šľahačkou a posypeme ju čokoladou.

  5. 5

    Už len ozdobíme zvyšnou šľahačkou a čerešňami :)

    Torta z čierneho lesa - obrázok 5
  6. 6

    ...

    Torta z čierneho lesa - obrázok 6

Diskusia k receptu

marikafil
Ja som sa práve vrátila z dovolenky v Čiernom lese, teda zo Schwarzwaldu - jedným z bodov programu bola aj ukážka, ako sa robí originálna schwarzwaldská torta - teda korpus už mali samozrejme upečený, predvádzali len to plnenie a zdobenie. Tvoja torta vyzerá veľmi dobre, ale chýba Ti tam jedna dôležitá zložka - a síce Kirschwasser, čiže čerešňová pálenka. Tou polievali ten druhý plát cesta, kým ho natreli šľahačkou.
jeka
Ja ked robím ,ale v podobe zákuska,tak korpus polievam griotkou,síce ju riedím,ale chutí dobre.Ale si šikulka.
mimka946
ano mala tam ist aj pálenka ale mamka nepije a nema rada alkohol v kolavci malo tam ist asi 3PL čerešnovice :))
ankabanka
ked ju nazves menom pod akym je znama, tak ju aj tak upec. ked povies jej nazov obycajne sa vie o co ide aj to, ze jej specificka chut ma Kirsch.
inac je to len dasia tvoja torta. alebo aspon to popis tak, aby ludia rozumeli ale to ta tu asi ziadame o vela dat si zalezat na recepte nie?
ethanel
nasa rypacka @ankabanka mala na mysli Schwarzwälder Kirschtorte alebo Black Forest gâteau... ano ma pravdu ma trochu iny technologicky postup ale vlastne to je jedno hlavne ze chutila. Nenechaj sa znechutit ludmi ako je @ankabanka .
ankabanka
ved aj tvoj titul @ethanel moze prist zakratko. a povedz mi, kedy som nemala komentar, ktory by nezodpovedal konkretne tomu, kam mieril a bol tak daleko od veci?
kedze sa tu predstavujes ako sefkuchar expert mas dojem, ze uz nikto iny nema vedomosti a skusenosti s receptami ci si nad nami tak vysoko? aaach
evusik
@ankabanka nikto ti nebráni vyjadrovať sa, aj keď veľmi svojským spôsobom, k receptom.... ale čo sa týka toho, že citujem "si nad nami tak vysoko?", tak áno, máš pravdu.... niekto je vyššie, niekto vysoko a niekto úplne najvyššie... ak sa vyškriabeš aj ty tak vysoko potom uvidíme!!!!
ankabanka
@evusik dakujem za zvolenie.
ano mas pravdu s tymi stupnami a som rada, ze moju pracu uz radsej ocenili kolegovia s ktorymi zachranujeme denne nieco cennejsie ako len taniere a rajnice. na stenu si vsak zatial pripiname Len obrazky, ktore vyjadruju usmev a vdaku roznych rocnikov namiesto jedal a tie nas pohanaju dalej. a kedze nemame ten spominany cas "tu sediet pri pc" mozno ze raz aj ja prekvapim (ak sa dovtedy tato stranka nerozpadne!) a pridam aspon take dobre recepty ako ty.
@ethanel podobne diky aj tebe tu, aby som uz nemusela komentovat inde. a kedze si ma pochopil tak svojsky nemam viacej co povedat hoci aj z tvojich rad som si mohla vziat ponaucenie vsak?
neviem vsak, ci mimka aj ked studovana vie o com tocis ked pouzivas uslachtile nazvy ako "gâteau, genoise ai"
a ze tiez pozdravujem.
evusik
nuž @ankabanka ak, ako píšeš, zachraňuješ niečo cennejšie, predpokladám, že hovoríš o ľudských životoch, tak máš samozrejme môj obdiv, ale prepáč mi toto nie je stránka kde sa hráme nato kto má akú profesiu... toto je stránka o amatérskom varení a je úplne jedno či som predavačka, riaditeľka alebo doktorka.... a koniec koncov, čo by sme v živote robili bez kuchárov, smetiarov, poštárov, opravárov, predavačov, učiteľov atď, atď..... jeden bez druhého sa nezaobídeme... takže rešpekt... ja rešpektujem teba a ty by si sa mohla pre zmenu krajšie vyjadrovať o tých ktorí "zachraňujú iba taniere a rajnice"
pusta
krásna torta, si šikuľka a nedaj sa znechutiť. len tak dalej dávaj pekné recepty @mimka
ethanel
@evusik napusala si to krasne, @ankabanka tak ako vy pouzivate odbornr vyrazi tak isto pouzivame odborne vyrazi v gastronomi a vola sa to gastro slovnik alebo gastronomicky slovnik, ja poviem slepak alebo slepe crevo a vy pouzijete appendix ;) vstka cest v tom co robis, stravil som v nemocnici jeden rok a viem aku dokezitu pracu mate ale rak ako napusala @evusik kazdy robime nieco co pomaha druhym ;)
ethanel
Ospravedlnujem sa za to hrozne pisanie ale pisem z iPhone co moc neznasam :)
pusta
@ankabanka , ak si profesiou lekár, ver mi, že nie si tu jediný lekár. len tí iní lekári tu o svojej profesii mlčia a sú na rozdiel od teba skromní. tu varia ako najlepšie dokážu.
byť lekárom znamená v praxi :"šuster drž sa kopyta", to znamená, ýe máš povolenie vykonávať svoje povoolanie, nič viac. nemyslela som to znevažujúco, práve naopak.
ale v každom prípade zdieľam názor @evusik a ver, či nie - nepochlebujem jej. jedenoducho má pravdu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia