Torta s mentolovým krémom

mesiar50 - fotkamesiar50, 25. apríla 2015
Torta s mentolovým krémom
Foto: mesiar50

Piškótový korpus je bez chémie. Použil som, len vajcia, múku a cukor.

75 minút
na 160 °C

Suroviny

Suroviny na korpus:
7 ks
210 g
210 g
Suroviny na mentolový krém:
400 g
400 g
800 g
Suroviny na polevu:
200 g
80 g
Pomocné suroviny:
 čerstvé




Postup

  1. 1

    Suroviny ktore som pouzil pri priprave piskotoveho korpusu.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 1
  2. 2

    Tak a zacneme s pripravou piskotoveho cesta.Rozdelime si bielky od zltkov.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 2
  3. 3

    Bielky vyslahame s cukrom.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 3
  4. 4

    Dalej slahame bielky na hustu hmotu.Hmota je konzistencne take, ako ked robime penovu tortu.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 4
  5. 5

    Vyslahame vajecne zltka.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 5
  6. 6

    Vyslahane zltky pridame k pene z bielkov.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 6
  7. 7

    A nakoniec k dielu primiesame hladku muku.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 7
  8. 8

    Cesto vylejeme do tortovej formy.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 8
  9. 9

    Cesto som piekol relativne dlho.Skuska vpichom spajdle mi nepresla ani po hodine pecenia.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 9
  10. 10

    Piskotovy korpus nechame vychladnut a potom s nim pracujeme dalej.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 10
  11. 11

    Ked nam korpus vychladne tak ho rozrezeme.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 11
  12. 12

    Dalsi bod programu bude zhotovenie mentoloveho kremu. Suroviny ktore som pouzil mate moznost vidiet na obrazku.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 12
  13. 13

    Oboje cokolady nalameme do smotany.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 13
  14. 14

    Zmes smotany a cokolad zohrievame smerom k miernemu varu.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 14
  15. 15

    Zmes horucej cokolady schladime a potom poputuje do chladnicky na dobu 3 h.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 15
  16. 16

    Zmes cokolad a smotany je po troch hodinach pripravena na slahanie.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 16
  17. 17

    Zmes studenej coko-smotanovej hmoty vyslahame do hustej peny.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 17
  18. 18

    Dalsim krokom bude poskladanie torty.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 18
  19. 19

    Prve poschodie torty.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 19
  20. 20

    Spravime si druhe poschodie.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 20
  21. 21

    Dalej musime celu tortu natriet kremom.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 21
  22. 22

    Nech sa vam paci vysledok dnesnej mojej akcie.Pekny vecer zelam.

    Torta s mentolovým krémom - obrázok 22

Diskusia k receptu

luss44
teda to je riadne čokoládovééé, mňam :) hentie mentolové zbožňujem, do krému som ich ešte neskúšala, urobila by som si to ako rezy na plech. Tortu si upiekol parádnu, s jahodami úplne luxusnú.
manya
to musí byť vynikajúce, krém som už robila ale bez mentolovej príchute, chválim, si šikovný;
rosaneta
Nádherná práca @Mesiar50 , perfektný postup , krásna torta , chcem sa spýtať , pridáš aj fotku v reze ? ďakujem , pekný večer :-)
mesiar50
@luss44
Najprv som dumal, ze spravim roladu,ale kedze oslavujeme narodeniny holandskeho krala tak som radsej potom takuto paradnejsiu.Aj tvoje rezy budu urcite velmi pekne.Dakujem ti pekne.
mesiar50
@manya
Krem je naozaj chutny.Mynule som tortu s tymto kremom robil chlapcom ktory robia v masovom podpodniku.Boli s nou spokojny.
Dakujem ti pekne.
mesiar50
@rosaneta
Ano, pridam tortu v reze,ale iba zajtra doobeda.Potrebuje este stuhnut v jadre.Velmi pekne ti dakujem.Tiez ti zelam pekny vecer.
havino
panenka skákava @Laci , premenuj si nick na cukrár, bohovsky vyzerá a viem, že aj chutí, teda korpus si ma dostal, ja mám obavu bez PDP, ale podľa Teba to pôjde, parížsku šľahačku som vo štvrtok použila do rezov, dobrota, krásny a veľmi chuťovo výborný výsledok Tvojej šikovnosti
jozka2
Lacko,ked si nepridal PDP a aby cesto nebolo tazke mozes pridat zopar lyzic vody,ta cesto pocas pecenia nadvihne a cesto bude lahke.Krasna torticka.*****
martamm
@mesiar50 , pri pohlade na Tvoju tortu sa cloveku automaticky zbiehaju slinky v ustach, zivo si viem predstavit jej chut. Podla mna by si kludne mohol vydat kucharsku knihu, ktora by bola skutocne velkym prinosom pre kazdeho, kto si chce doma upiect taketo uzasne lahodky, porozmyslaj nad tym :)
cesminaz
Torta je paradna! Mentolovo-cokoladovy krem strasne lubim :-) velmi dobre si to vymyslel ;-P KK
radost
@LACKO
mňa každý tvoj recept na kolená zloží...
ty si vareškár-fakt-na obraz boží..
dokonalý..:-)
mesiar50
@havino
Kazdy tvoj komentar ma rozvesely.Si expert zienka.
Poviem ti, ze bez pridania PDP, alebo jedlej sody som
este piskotove cesto neskusal robit ani raz.Samozrejme, ze obavy som mal aj ja, ze aku placku
potom vyberiem z rury.Tento postup pripravy mam z netu a je naozaj suprovy.Cesto sa pekne mrvy a nie je zlepene.Aj tak sa mi ta kyslost od tej chemie nepacila, budem robit cesta iba tymto sposobom.Srdecne ti vdaka.
mesiar50
@marika21
No, len ma velmi prosim ta nenahovaraj, lebo moj brat
robil pekara 20 rokov, ze by som s nim dal do kopy ako
ty dvaja bratia co varia v tv.To by sa mi, ale pacilo.!
Dakujem ti pekne.
mesiar50
@jozka2
Rozmyslal som nad tym, ze by som do cesta pridal esteaj vodu a olej, ale som sa nechcel odklonit od original receptu ktory som sa ucil z videa.Takto pripraveny korpus predstavuje vo svojom videu jeden majster cukrar.Ako vidis pomer muky a vajec je zaujimavy.Nie kazde vajce je rovnake.Iba bielok obsahuje tusim cca.80% .Predosle moje piskoty boli tazsie od muky, no vajcia tuto hmotu zvlacnuju a nadvyhnu ju.Moj predosly pomer bol o 2 ks vajec menej.No s tou vodou ktoru spominas, by sme urcite nepokazili nic, ba dokonca by to cesto bolo este jemnejsie.Vdaka @jozka2 .
mesiar50
@martamm
Si naozaj zlata, ale na vydanie knihy este ,,nemam."Mozno tak o tridsat rokov. @martamm , srdecne ti dakujem a potesilo ma, ze sa ti torta paci.
Zelam ti peknu nedelu.
mesiar50
@radost
Chybali mi tvoje pekne rymy a som naozaj rad, ze si ma potesila svojou,, navstevou".Velmi pekne ti dakujem.
tetrisss
Si ma dostal, milujem vsetko mentolove, este aj cigarety som fajcila v hlupom veku mentolky, to ma uz nastastie preslo. Krasne torta.
ariela6
niet čo dodat už tu všetko ostatny povedali užasna torta ukladam a prajem ti vela zdravia aby si aj nadalej daval take pekne recepty pa
mesiar50
@tetrisss
Ako sopliak som tiez rad pofajcieval cigarety mentolky, ale mozes mi verit, ze tato torta je lepsia volba. Dakujem ti pekne. :-)
mesiar50
@ariela6
Velmi ma potesilo, ze sa ti torta paci.Zelam ti tiez hodne zdravia a zo srdca ti dakujem.Pa
evanaaa
@mesiar50 , Lacko, už len to, že ťa toto baví je, ako sa hovorí, zárukou úspechu a preto sa ti aj tak darí. Krásna, chutná torta a ako vidím, robil si cesto opačným postupom - nie sneh do žĺtkovej peny s múkou, ako sa to obvykle robí, ale žĺtky vmiešať do snehu, to si musím zapamätať, možno to je práve to tajomstvo jemného korpusu. A k tomu ešte neobvyklý, ale dokonalý krém, čo už dodať - len ochutnať. Si ozaj majster N1! A veeeeľa *****
motyka
Zase skutočná nádhera a neobvyklá chuť. Kde na to chodíš ty výmyselník ? Ja ale mentolové zbožňujem. Výborný postup, aj poučný, chválim. Ukladám a *****.
mesiar50
@evanaaa
Mila Evicka.Piskotove cesto som pripravoval snad uz na kazdy sposob okrem tohoto bez PDP.
Jemnost korpusu zavisi predovsetkym od spravneho zosuladenia surovin.Ked do toho cesta natrepem raz tolko muky ako by malo ist, a budem do nej sanovat vajcia, tak sa chutneho cesta nikdy nedockam.Vajcia tam hraju jednoznacne ,, prve husle".Samozrejme pisem o tomto korpuse a nie o tych kde som pridaval vodu, maslo, respektive olej, pdp.Kazdy ma svoj odskusany a zauzivany sposob pecenia piskotoveho cesta.Ja ho mam tiez.K jednemu vajcu 30g hl.muky a 30g cukru a cim vacsie vajcia tym lepsie.Potom uz len poctivo vyslahat a spravne upiect.No ber prosim moje slova s rezervou, som masiar.Srdecne ti dakujem si naozaj zlata.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Parádna torta. @mesiar50 si veľmi šikovný chlap :-).
mesiar50
@motyka
Mentolovy krem na torty som chcel spravit uz velmi davno.Robil som uz sice nieco podobne, ale krem bol vlacny a pod vahou piskotovych platov by sa roztekal.
Tak som to spravil takto ako to vidiet aj v tomto recepte.Tortu s takymto kremom som robil v tomto roku asi 4 x.Chlapcom sa neobvykly krem pacil.Dakujem ti velmi pekne a som rad, ze sa ti torta paci.
rosaneta
@mesiar50 , veľmi pekne ďakujem, že si pridal ten rez torty , je naozaj krásna , vysoká a o chuti ani nehovoriac , no hneď by som si teraz dala jeden kus mňam, ešte raz veľké dík :-)
zolik
tak tuto skusim, zaujalo ma cesto a krem tiez. uz je v kk za 5. prajem pekny vecer
mesiar50
@rosaneta
Keby to bolo mozne, tak by som ta rad ponukol.
Nemas mi co dakovat, ja ti dakujem za tvoj zaujem.
babkamt
veľmi chutná torta. Recept putuje do kk, tebe posielam ***** Mám rada tvoje recepty.
sonulienka
Ako vždy vynikajúce, krásne a chutné - ja si myslím, že nás už ani neprekvapíš lebo čo jeden recept to stále lepší aj na oko aj na chuť.
Pozdravujem.
medovnicek
si nesmierne šikovný, krásna torta so skvelým krémom, mentolové veci mám rada, už je v kk:)
mezi
K mentolu zásadne maliny a nie jahody. Cesto vyšľahané týmto postupom urobí vždy korunu po obvode, kde je zreteľne vidieť koľko cesta bolo vo forme a o koľko cm vyrástlo. Je háklivé na pravidelné prúdenie vzduchu v rúre, takže ak nemáte rúru s ventilátorom ani to nepečte, torta určite po vybratí v strede spľasne, ak nemáte priezor na dvierkach určite neotvárajte nie len obligátnych 10 minút ale i viac. Ak používate kryštálový cukor, možno šľahať rovno celé vajcia s cukrom, je zbytočné oddeľovať bielky. Pridanie 1-2 lyžíc vriacej vody cesto zvlhčí ale aj zaťaží, takže pri pečení nevybehne zbytočne naľahko a do kopca, aby potom po pečení spľaslo, ale vybehne rovnomerne v celej rovine povrchu
mezi
už len také upozornenie, v tejto torte je 1 kg čokolády, rozmyslite si, či ju budete jesť štyria, povedzme za 1-2 dni....
janger
@mesiar , Laci, krasna torta! Vyborne sa ti podarila...A chut ma iste tiez vybornu ...To viem, lebo aj ja robievam After Eight tortu. Tato tvoja ma plnku este cokoladovejsiu...A chutila by mi veru aj s tymi jahodkami :-).
mesiar50
@janger
Bola naozaj chutna a chlapcom sa ta zaujimava chut kremu pacila.Cokoladu som musel pridat viac kedze som chcel vyhotovit parizsky krem a nie parizsku slahacku.Jahody boli kyselkave a pasovali ku kremu.
V sobotu budem robit na objednavku, ale bude vyzdobena ako ta na prilozenej fotke.Janka, si naozaj zlata.Dakujem ti velmi pekne.
dvorka
Tortu som včera piekla. A aj keď mám mixér už dlhší čas nepojazdný a musela som miešať všetko ručne, bola som zvedavá ako to dopadne. No moja radosť bola o to väčšia keď už cesto vyzeralo skvele aj keď som nepoužila mixér. Bolela ma ruka, ale výsledok stál za to. Piekla som v rúre klasicky pečenie zhora, zdola, tortu som dala na spodný rošt tak po 45 minútach bola upečená, krásne vyrástla, neurobila sa mi lentilka a po vybratí nespľasla. DOPORUČUJEM UPIECŤ. To čo napísal @mezi sa nepotvrdilo. Po predpárdňovom totálnom nepodarku ktorý skončil v koši, je toto skvost, ktorý si ukladám ako doteraz NAJLEPŠÍ KORPUS. Vďaka za recept.
45678
Dakujem za recept, torta fantastická, vydarená, tak ako píše @dvorka , ja som použila varený žltkový krém .@m äsiar50 blahoželám:-),
mesiar50
@dvorka
Ja som korpus piekol v malej prenosnej rure, preto aj pisem, ze cesto som po 15 min.musel zakryt alobalom inac by mi bolo zhorelo.
Nikdy nepouzivam ventilator.Ked som doma peciem cesto ako ty..spodny a horny ohrev a jedno policko nizsie ako je stred rury.Velmi som sa potesil tvojej sprave, ze sa ti korpus vydaril.Srdecne ti dakujem za odskusanie receptu a pekne ta pozdravujem z nizozemska.
mesiar50
@45678
Nemas mi co dakovat.Som moc rad, ze sa ti piskotovy korpus vydaril.Zltkove kremy su chutne, urcite aj tvoj bol vynikajuci.Dakujem ti velmi pekne za odskusanie receptu a zelam ti pekny vikend.
janger
Lacko, aj ta torta na pridanom obrazku je nadherna! A podarila sa ti?
mesiar50
@janger
Cauko Janka.
Chcel som ta prekvapit tak pisem iba teraz.Recepturu tej peknej torty som nasiel iba teraz nedavno.Prekvapenie spociva vlastne v tom,ze som ti ten recept prelozil z cudzieho jazyka.
Nech sa ti paci.:
SUROVINY NA KREM :
300 g After Eigt cokoladky
700 ml smotana na slahanie
8 platkov zelatiny Dr.Oetker
SUROVINY NA CESTO:
3 vajcia
40 g zmaknute maslo
40 g cukor
50 g cokolada na varenie
100 g mlete mandle
1 KL PDP
DALSIE SUROVINY :
250 g jahody cerstve
1 balenie tortove zele cervene
2 PL cukor
100 g After Eight cokoladky
mentolove listy
PRACOVNY POSTUP PRIPRAVY TORTY:
300 g after eight cokoladky prevarit so smotanou a nechat odstat v chladnicke cez jednu noc.
Z bielkov vyslahat tuhy sneh.
Maslo s cukrom vyslahat a don potom zaslahat po jednom zltky.
Dalej pridat mlete mandle
1 KL PDP
A nakoniec primiesame tuhy sneh z bielkov.
Ruru predhriat na 180 C.Pouzijeme tortovu formu s priemerom 24 a
vystlanu papierom k peceniu.Pecieme 25 minut. Zelatinu dat napucat.
Mentolovo cokoladovo smotanovu hmotu vyslahat.Zelatinu vyzdimat
rozpustit a opatrne namiesat do mentolovej peny.Tortovu formu dame
na korpus a natrieme nan penu z mentolovych cokolad.Dielo dame do chladnicky stuhnut.Potom tortu ozdobime s tymi 100 g mentolovymi
cokoladkami, jahodami a zelatinou spravenou podla navodu.
Tak to bude asi vsetko a,len dufam,ze som ten recepis dobre pretlmocil.
Zelam ti Janka pekny vecer.

steffipp
tortu som piekla v nedeľu pre syna ... a plnka nemá chybu. Vďaka za super postup! Chodím na varechu už niekoľko rokov a len "žasnem" koľko je tu šikovných ľudí ..
Tortu určite ju upečiem na moje meniny do práce.
mesiar50
@steffipp
Potesilo ma, ze sa ti torta vydarila.Naozaj mi nemas co dakovat..@steffipp ,ja ti dakujem pekne za odskusanie receptu a posielam ti pozdrav z nl.
steffipp
ďakujem za pozdrav z nl ... ja ti posielam pozdrav spod Tatier :)
robíme v rovnakom odbore - výroba mäs. výrobkov - a preto dobrý "domáci" koláčik je u nás vysoko cenený
marica
torta vyzerá úžasne, aký priemer formy si použil ?
mesiar50
@marica
Použil som tortovú formu s priemerom 23 cm.Tortu si môžeš ešte vylepšiť tým,že si spravíš ohrádku z výkresu,alebo nejakých čokolád a
jahody primerane zaliať tortovým želé či želatínou robenú buď z kompótovej šťavy,alebo sirupu.Ďakujem ti moc.
marika21
Stáva sa, že postup dodržia, ale nezvolia políčko v rúre na pečenie, potom sa nemusí korpus upicť. Za to pre začiatočníka je dôležité uviesť aj v rúre na ktoré políčko plech, tortovú formu vložíme. Tiež použitie dolný, vrchný ohrev, ventilátor.
korpus upiecť.
Tiež dôležité je uviesť rozmer plechu, tortovej formy,
@mesiar ty to uvádzaš, len sem tam niekto napíše, že sa mu to nepodarilo. Niekedy aj dobrej kuchárke sa niečo nepodarí.
Mnoho je tu varecháčov -čiek, že to majú perfektne popísané , pofotené, že aj laikovi sa to podarí, ak dodržia postup napísaný v recepte. Ty si jedným z nich , čo to majú perfekte v recepte a postupe prípravy a pečenia popísané.
mesiar50
@marika21
Tak je ako píšeš.Nie je jedno na ktorom políčku sa pečivo či korpus pečie.Mastne cestá pečiem na vyšších teplotách nad 200 C a na druhej priečke od vrchu.(Veterníky,lístkové cestá).A treba mať samozrejme aj nejakú tú prax.Keď vidím,že po 10 minútach mi začína cesto moc tmavnúť tak ho zakryjem napr.papierom na pečenie atď.Naše názory sa zhodujú.Ďakujem ti pekne.