Foto: sojka202
Pôvodne to mal byť zákusok, ale keďže moja mami mala narodeniny, rozhodla som sa pre tortu.
príprava
na 180 - 200 °C
Suroviny
Cesto: | |
6 ks |
|
6 PL |
|
1 bal. |
|
4 PL |
|
2 PL |
|
na potretie korpusu |
|
Plnka 1: | |
2 ks (Zlatý klas) |
|
6 dcl |
|
(alebo extrakt) |
|
3-4 PL |
|
250 g |
|
Plnka 2: | |
250 ml |
|
250 g |
|
1 ks do krémov (alebo 6 plátkov) |
|
2 dcl |
|
2 PL |
|
(alebo iné ovocie) |
|
1 bal. |
|
1 PL |
|
na ozdobenie: | |
250 g |
|
2 PL |
|
|
Postup
-
1
Upečieme si korpus: oddelíme žľtky od bielkov, bielka dáme do miešacej misy, pridáme cukor a mixujeme. Keď je hmota hustá, pomaly pridávame žĺtka, PDP, múku a kakao. Vylejeme do formy na tortu a pečieme na 180 - 200 °C asi 20 minút.
- 2
Plnka 1: Zo zlatého klasu, cukru, vanilky a mlieka si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť, pri chladení občas premiešame. Keď puding vychladne, primiešame ho postupne do rozšľahaného masla. Plnka 2: Tú robíme nakoniec, prtože keď vrstvíme tortu, musíme plnku rýchlo natrieť, aby nezhustla. Mascarpone si zmiešame so 100ml jahodovej šťavy a s džemom. Šľahačku si rozmixujeme s cukrom a opatrne do nej vmiešame mascarpone. 100 ml jahodovej šťavy spolu so želatínou rozmixujeme mixérom na rýchlych otáčkach, miešame asi pol minuty, kým sa nám voda nespení a pridáme 2 lyžice smotanovej zmesi, dobre zamiešame lyžicou a pridáme zvyšok smotany s mascarpone. Ja som 3. plnku dávala aj s piškótami zvlášť do formy a nechala stuhnúť asi 2 hodinky a potom som celý plát plnky vložila do stredu torty, ale je to zdĺhavé a môže sa stať, že sa šľahačka poláme, lepšie je tortu vrstviť postupne.
- 3
Formu na tortu obložíme potravinovou fóliou al. alobalom. Korpus si prerežeme a dáme na spodok formy (dáme iba bočnú časť formy, nie spodok), natrieme lekvárom, natrieme plnku 1, poukladáme piškóty, ktoré môžeme poliať šťavou z kompótu, nalejeme plnku 2, poukladáme piškóty a jemne ich vtlačíme do plnky, plnka už bude trochu hustnúť, dáme na chvíľku do chladničky, potom poukladáme jahody a natrieme zasa plnku, korpus potrieme zo spodnej strany opäť džemom a položíme. Dáme zachladiť aspoň na 2 hodiny. Zvyšnú plnku použijeme na potretie torty. Vrch som ozdobila zmiešaním mascarpone s džemom (takto môžeme ozdobiť aj cupcaky a s touto plnkou sú mňam) a ozdobila pomocou vrecúška. Pridala som kandizované čerešničky. Ospravedlňujem sa za nie veľmi vydarené fotky, ale nestihla som fotiť. Tortu sme mali na rodinnej guláš párty spojené s narodeninovou oslavou a zjedla sa za 2 hodiny.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu