Torta Jahodovo-Vanilkový sen

sojka202 - bez fotkysojka202, 4. septembra 2014
Torta Jahodovo-Vanilkový sen
Foto: sojka202

Pôvodne to mal byť zákusok, ale keďže moja mami mala narodeniny, rozhodla som sa pre tortu.

180 minút
príprava
20-25 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
6 PL
1 bal.
4 PL
2 PL
 na potretie korpusu
Plnka 1:
2 ks (Zlatý klas)
6 dcl
 (alebo extrakt)
3-4 PL
250 g
Plnka 2:
250 ml
250 g
1 ks do krémov (alebo 6 plátkov)
2 dcl
2 PL
 (alebo iné ovocie)
1 bal.
1 PL
na ozdobenie:
250 g
2 PL

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Upečieme si korpus: oddelíme žľtky od bielkov, bielka dáme do miešacej misy, pridáme cukor a mixujeme. Keď je hmota hustá, pomaly pridávame žĺtka, PDP, múku a kakao. Vylejeme do formy na tortu a pečieme na 180 - 200 °C asi 20 minút.

  2. 2

    Plnka 1: Zo zlatého klasu, cukru, vanilky a mlieka si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť, pri chladení občas premiešame. Keď puding vychladne, primiešame ho postupne do rozšľahaného masla. Plnka 2: Tú robíme nakoniec, prtože keď vrstvíme tortu, musíme plnku rýchlo natrieť, aby nezhustla. Mascarpone si zmiešame so 100ml jahodovej šťavy a s džemom. Šľahačku si rozmixujeme s cukrom a opatrne do nej vmiešame mascarpone. 100 ml jahodovej šťavy spolu so želatínou rozmixujeme mixérom na rýchlych otáčkach, miešame asi pol minuty, kým sa nám voda nespení a pridáme 2 lyžice smotanovej zmesi, dobre zamiešame lyžicou a pridáme zvyšok smotany s mascarpone. Ja som 3. plnku dávala aj s piškótami zvlášť do formy a nechala stuhnúť asi 2 hodinky a potom som celý plát plnky vložila do stredu torty, ale je to zdĺhavé a môže sa stať, že sa šľahačka poláme, lepšie je tortu vrstviť postupne.

  3. 3

    Formu na tortu obložíme potravinovou fóliou al. alobalom. Korpus si prerežeme a dáme na spodok formy (dáme iba bočnú časť formy, nie spodok), natrieme lekvárom, natrieme plnku 1, poukladáme piškóty, ktoré môžeme poliať šťavou z kompótu, nalejeme plnku 2, poukladáme piškóty a jemne ich vtlačíme do plnky, plnka už bude trochu hustnúť, dáme na chvíľku do chladničky, potom poukladáme jahody a natrieme zasa plnku, korpus potrieme zo spodnej strany opäť džemom a položíme. Dáme zachladiť aspoň na 2 hodiny. Zvyšnú plnku použijeme na potretie torty. Vrch som ozdobila zmiešaním mascarpone s džemom (takto môžeme ozdobiť aj cupcaky a s touto plnkou sú mňam) a ozdobila pomocou vrecúška. Pridala som kandizované čerešničky. Ospravedlňujem sa za nie veľmi vydarené fotky, ale nestihla som fotiť. Tortu sme mali na rodinnej guláš párty spojené s narodeninovou oslavou a zjedla sa za 2 hodiny.

    Torta Jahodovo-Vanilkový sen - obrázok 3

Diskusia k receptu

4 komentáre k receptu
Aj mne sa Tvoja torta páči. Nielenže dobre vyzerá, ale určite je aj veľmi dobrá. Hoci nie som veľmi koláčová, chválim a kúštikom by som nepohrdla. 5*, KK a príležitostne aj vyskúšam. Super!

Pridaj komentár k receptu: