Torta Jahodovo-Vanilkový sen

Autor receptu: sojka202

Pôvodne to mal byť zákusok, ale keďže moja mami mala narodeniny, rozhodla som sa pre tortu.

180 minút
príprava
20-25 minút
na 180 - 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Upečieme si korpus: oddelíme žľtky od bielkov, bielka dáme do miešacej misy, pridáme cukor a mixujeme. Keď je hmota hustá, pomaly pridávame žĺtka, PDP, múku a kakao. Vylejeme do formy na tortu a pečieme na 180 - 200 °C asi 20 minút.
  2. Plnka 1: Zo zlatého klasu, cukru, vanilky a mlieka si uvaríme hustý puding, ktorý necháme vychladnúť, pri chladení občas premiešame. Keď puding vychladne, primiešame ho postupne do rozšľahaného masla. Plnka 2: Tú robíme nakoniec, prtože keď vrstvíme tortu, musíme plnku rýchlo natrieť, aby nezhustla. Mascarpone si zmiešame so 100ml jahodovej šťavy a s džemom. Šľahačku si rozmixujeme s cukrom a opatrne do nej vmiešame mascarpone. 100 ml jahodovej šťavy spolu so želatínou rozmixujeme mixérom na rýchlych otáčkach, miešame asi pol minuty, kým sa nám voda nespení a pridáme 2 lyžice smotanovej zmesi, dobre zamiešame lyžicou a pridáme zvyšok smotany s mascarpone. Ja som 3. plnku dávala aj s piškótami zvlášť do formy a nechala stuhnúť asi 2 hodinky a potom som celý plát plnky vložila do stredu torty, ale je to zdĺhavé a môže sa stať, že sa šľahačka poláme, lepšie je tortu vrstviť postupne.
  3. Formu na tortu obložíme potravinovou fóliou al. alobalom. Korpus si prerežeme a dáme na spodok formy (dáme iba bočnú časť formy, nie spodok), natrieme lekvárom, natrieme plnku 1, poukladáme piškóty, ktoré môžeme poliať šťavou z kompótu, nalejeme plnku 2, poukladáme piškóty a jemne ich vtlačíme do plnky, plnka už bude trochu hustnúť, dáme na chvíľku do chladničky, potom poukladáme jahody a natrieme zasa plnku, korpus potrieme zo spodnej strany opäť džemom a položíme. Dáme zachladiť aspoň na 2 hodiny. Zvyšnú plnku použijeme na potretie torty. Vrch som ozdobila zmiešaním mascarpone s džemom (takto môžeme ozdobiť aj cupcaky a s touto plnkou sú mňam) a ozdobila pomocou vrecúška. Pridala som kandizované čerešničky. Ospravedlňujem sa za nie veľmi vydarené fotky, ale nestihla som fotiť. Tortu sme mali na rodinnej guláš párty spojené s narodeninovou oslavou a zjedla sa za 2 hodiny.