Foto: marauder
Tofu, sóju, hydinové prsia beriem ako masu bez farby, chute, zápachu, ktorá sa dá šikovne pripraviť ako nositeľ farieb, chutí a vôní do takej Zobraziť celý popisTofu, sóju, hydinové prsia beriem ako masu bez farby, chute, zápachu, ktorá sa dá šikovne pripraviť ako nositeľ farieb, chutí a vôní do takej miery, až to bude nielen jedlé, ale aj chutné. Ichi je po japonsky "1", takže logicky bude aj "Tofu NI", "Tofu SAN"... Inšpiráciou bol GURU Varechy @2010, žijúci v nejakej džungli, rozprávajúci sa s vtákmi v blahej predstave, že všetci máme v špajze tie exotické prísady: http://www.varecha.pravda.sk/recepty/agedashi-dofu-vyprazane-tofu/20522-recep
porcia
príprava
na 220 °C
Postup
-
1
Tofu nakrájať na kocky, marinovať: karí korenie, worčester, sójová omáčka, soľ, čierne korenie, po 10 min pridať nadrobno nasekané vňate: petržlen, zeler, pažítka, magi (vedeli ste, že magi je nielen v kockách, ale normálne to rastie v záhrade?) a čili papričku. Pred vyprážaním bohate posypať solamilom (je to tuším nejaký škrob)
-
2
Nasypať do rozpáleného oleja a za občasného miešania (osobne používam techniku "mawashi" - to je tá frajerinka, keď si to na pekáči prehadzujete takým poloblúkovým švihom ruky a čo spočiatku spôsobuje popáleniny na nohách, ale kľudne sa dá aj vareškou) piecť na stíšenom ohni 10 - 15 min. Povyberať deravou, plocou naberačkou (olej na ďalšie použitie). Podľa princípov washoku dozdobiť bielou (jablko) a červenou (mrkva). Sformoval som tam aj môj názor (či podpis?) na toto, prekvapujúco chutné "jedlo" (mäso a objem nenahradíš!).
-
3
Pôvodne tu mala byť omáčka, mal som predstavu o nejakej tmavohnedej, sójovo - sladkej, do ktorej by sa vypražené kúsky decentne namáčali. Aj som zapichol špáradlo, ale dorazil dieťa, zobral si tanier a notbúk a o 5 min bol problém s omáčkou a prílohou vyriešený.... Dozjedenia pri "Tofu NI" ;-))
bod 2: ak by si použil techniku mawashi, tak podľa množstva rozpáleného oleja na obrázku by si už bol dávno na ÁRE. Technika prehadzovania potravín na panvici sa používa viac menej na suchej panvici, max.lyžica oleja ....
Píšeš, že @2010 je tvoj GURU tak by si si mal od neho brať aspoň príklad. Ja ho považujem minimálne za kulinárskeho estéta, nakoľko som nemala tú česť jeho umenie aj ochutnať, ale stačí sa pozrieť na jeho precíznu, až umelecky dokonalú prezentáciu jedla... a ty ako jeho učeň nám tu naservíruješ falický symbol (obr.3), ktorý zrejme považuješ za estetické servírovanie. Tvoje tofu, ktoré mohlo byť celkom chutné, týmto skĺzlo na úroveň 5-tej cenovej skupiny (ospravedlňujem sa 5-tej cenovej skupine).
Falicky symbol.... ;-D V 5-tej cenovej som rovnako doma, ako v 6****** hoteli! Tiez ma prekvapilo, ze admin tu foto pustil a zabudol som, ze po 50-ke su uz niektori vonku aj z druhej puberty.... ;-) Ja som nevysiel ani z prvej a viac mi sedi motorkar, bitkar, suknickar, kludne pridaj aj fajciara a alkoholika + dalsie neresti, ako snob, puritan, co si v "klabhauze" dava XO konak, ci 25-rocnu whisky, aby vecer mohol buzerovat pinglov v najdrahsich svetovych hoteloch! "2010", ktoreho fakt obdivujem a ktory tu mal tiez konflikty, chcem jemne pritlacit, aby zvazil moznosti a dostupnost ingrediencii pre "1. veta v Ustave".... Ked budem mat cas, pridam rpt na "kacaciu polievku Batu-Khan s pecenovymi haluskami", velmi seriozne.... Peace!
1- Fotenie , je tu taka stara diskusia ako sa da odfotit aj s velmi lacnym aparatom alebo s mobilom.
varecha.pravda.sk/diskusie/prakticka-fotografia/294-forum...
2- Nechapem pointu tej kompozicie , jedine ze bola vytvorena neskoro v noci pod vlyvom alkoholu ?
3- Jedlo nekritizujem lebo nepoznam ,nejedol som takuto kombinaciu . Aj ked v Japonsku je oblubene kari ,a nema nic spolocne s Indickym kari.
Prikladam fotku Japonskeho kari,a bolo to fotene mobilom .
@2010 dobrý kuchár nie je ten ktorý varí z drahých surovín ale ten ktorý vyčarí jedlo aj z mála.... a drahý foťák z nikoho nespravil dobrého fotografa.... ale to ty veľmi dobre vieš :-)
Ak to nechcete pochopit, dajte sa k Mormonom!
K receptu: Za pripravou a vyprazanim si stojim, bolo to naozaj prekvapujuco chutne! Vlastne som ani nemusel experimentovat s omackou, stacilo do misky nieco z tych uzasnych, pikantnych, thajskych z oddelenie "Exoticke kuchyne" z Tesca. Ale u mna to nevydrzi, lebo som schopny taku flasu vycmurkat za den.....
A niekedy treba veci pomenovat priamo, nie v hadankach tipu "falicky symbol" : jednoducho - k.kot! Ja som sa k tej kompozicii vyjadril jasne: Nazor, ci PODPIS! ;-)) Pridam este ten recept na kacaciu polievku a vychutnam si vas......
Amen.