Tofu ICHI

Autor receptu: marauder

Tofu, sóju, hydinové prsia beriem ako masu bez farby, chute, zápachu, ktorá sa dá šikovne pripraviť ako nositeľ farieb, chutí a vôní do takej miery, až to bude nielen jedlé, ale aj chutné. Ichi je po japonsky "1", takže logicky bude aj "Tofu NI", "Tofu SAN"... Inšpiráciou bol GURU Varechy @2010, žijúci v nejakej džungli, rozprávajúci sa s vtákmi v blahej predstave, že všetci máme v špajze tie exotické prísady: http://www.varecha.pravda.sk/recepty/agedashi-dofu-vyprazane-tofu/20522-recep

1-2
porcia
5 minút
príprava
10-15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Tofu nakrájať na kocky, marinovať: karí korenie, worčester, sójová omáčka, soľ, čierne korenie, po 10 min pridať nadrobno nasekané vňate: petržlen, zeler, pažítka, magi (vedeli ste, že magi je nielen v kockách, ale normálne to rastie v záhrade?) a čili papričku. Pred vyprážaním bohate posypať solamilom (je to tuším nejaký škrob)
  2. Nasypať do rozpáleného oleja a za občasného miešania (osobne používam techniku "mawashi" - to je tá frajerinka, keď si to na pekáči prehadzujete takým poloblúkovým švihom ruky a čo spočiatku spôsobuje popáleniny na nohách, ale kľudne sa dá aj vareškou) piecť na stíšenom ohni 10 - 15 min. Povyberať deravou, plocou naberačkou (olej na ďalšie použitie). Podľa princípov washoku dozdobiť bielou (jablko) a červenou (mrkva). Sformoval som tam aj môj názor (či podpis?) na toto, prekvapujúco chutné "jedlo" (mäso a objem nenahradíš!).
  3. Pôvodne tu mala byť omáčka, mal som predstavu o nejakej tmavohnedej, sójovo - sladkej, do ktorej by sa vypražené kúsky decentne namáčali. Aj som zapichol špáradlo, ale dorazil dieťa, zobral si tanier a notbúk a o 5 min bol problém s omáčkou a prílohou vyriešený.... Dozjedenia pri "Tofu NI" ;-))