Tmavé semiačkové kaiserky fotorecept

iva63 - fotkaiva63, 29. apríla 2014
Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept)
Foto: iva63

Kúpila som si nové tvorítko na kaiserky, tak som ho hneď chcela vyskúšať! Múky som použila v recepte 3 druhy. Pôvodne mali byť kaiserky Zobraziť celý popisKúpila som si nové tvorítko na kaiserky, tak som ho hneď chcela vyskúšať! Múky som použila v recepte 3 druhy. Pôvodne mali byť kaiserky celozrnné špaldové, ale mala som doma iba múkú celozrnnú ražnú, tak som ju skombinovala s pšenično-ražnou a s múkou t-650, ktorú rada používam...moje pečivo sa vydarilo, ale na budúce musím viac pritlačiť tvorítkom, lebo po dokysnutí nie sú tvary kaiserky také pekné ako pri ručnom pletení-:)

6
porcií
25 minút
na 170 °C

Suroviny

100 g
100 g
150 g
1,5 ČL
1 ČL
1 ČL
250 ml
1 PL
1 PL
na posypanie:




Postup

  1. 1

    toto sú moji pomocníci-:)

    Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    zo všetkých surovín zamiesime cesto, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnuť asi 40 minút potom cesto rozdelíme na 6 rovnakých asi 100g kúskov dôkladne premiesime a vypracujeme hladké bochníky uložíme ich s odstupom na plech vyloženým papierom na pečenie

    Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    postriekame bochníky vodou a posypeme ľanovými semenami a hrubozrnnou soľou...pomocou tvorítka na kaiserky opatrne vtlačíme "ich tvar" do bochníka

    Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ešte necháme asi 25 minút voľne odokryté podkysnúť

    Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    rúru si dobre predhrejeme na 170 stupňov a pečieme asi 20 minút (doba pečenia je iba orientačná, záleží od typu pečiacej rúry...)

    Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    upečené kaiserky preložíme na mriežku a tam necháme vychladnúť

    Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    takto vyzerajú moje kaiserky v reze prajem dobrú chuť-:)

    Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

anina6
parádne kaiserky si napiekla @ivka , určite ich vyskúšam. mám veľmi dobré skúsenosti s tvojím chlebom, ktorý pečiem pravidelne.
babkamt
To guľaté tvorítko som si tiež kúpila. Tvoje žemle som si uložila do kk. Určite ich vyskúšam. Určite sú chutnejšie ako z obchodu.
medovnicek
to guľaté tvorítko mám objednané, som rada, že si tu pridala tento recept, aspoň ho budem vedieť hneď vyskúšať:)
lailuska
Vyzerajú krásne, len: kde zoženiem obilný slad? Poradíš?
iva63
veľmi pekne ďakujem všetkým Vám, ktorých môj recept zaujal-:)
naozaj je práca s použitím tvorítka veĺmi jednoduchá... čoskoro pridám aj recept na tie špaldové a neskôr aj ovsené kaiserky-:) ešte raz ďakujem!
iva63
@lailuska obilný slad, čiže slad jačmenný, pšeničný alebo špaldový si môžeš kúpiť v každej predajne zdravej výživy, alebo objednať na internete od firmy Sunfood
elen52
Mohla by si mi poradiť, kde sa dá zohnať tvorítko na kaiserky, tiež by som si ich rada vyskúšala. Ďakujem.
katka78
Kaiserky sa vydarili, ďakujem @iva63 pekne za recept! Na tie zárezy používam obyčajný krájač na jablká, sú trochu iné, ale účel to spĺňa tiež :-)