Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept)
Autor receptu: iva63
Kúpila som si nové tvorítko na kaiserky, tak som ho hneď chcela vyskúšať! Múky som
použila v recepte 3 druhy. Pôvodne mali byť kaiserky celozrnné špaldové, ale mala som
doma iba múkú celozrnnú ražnú, tak som ju skombinovala s pšenično-ražnou a s múkou
t-650, ktorú rada používam...moje pečivo sa vydarilo, ale na budúce musím viac pritlačiť
tvorítkom, lebo po dokysnutí nie sú tvary kaiserky také pekné ako pri ručnom pletení-:)
6 porcií |
25 minút na 170 °C |
Postup
- toto sú moji pomocníci-:)
- zo všetkých surovín zamiesime cesto, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnuť asi 40 minút
potom cesto rozdelíme na 6 rovnakých asi 100g kúskov
dôkladne premiesime a vypracujeme hladké bochníky
uložíme ich s odstupom na plech vyloženým papierom na pečenie
- postriekame bochníky vodou a posypeme ľanovými semenami a hrubozrnnou soľou...pomocou tvorítka na kaiserky opatrne vtlačíme "ich tvar" do bochníka
- ešte necháme asi 25 minút voľne odokryté podkysnúť
- rúru si dobre predhrejeme na 170 stupňov a pečieme asi 20 minút (doba pečenia je iba orientačná, záleží od typu pečiacej rúry...)
- upečené kaiserky preložíme na mriežku a tam necháme vychladnúť
- takto vyzerajú moje kaiserky v reze
prajem dobrú chuť-:)