Tmavé semiačkové kaiserky (fotorecept)

Autor receptu: iva63

Kúpila som si nové tvorítko na kaiserky, tak som ho hneď chcela vyskúšať! Múky som použila v recepte 3 druhy. Pôvodne mali byť kaiserky celozrnné špaldové, ale mala som doma iba múkú celozrnnú ražnú, tak som ju skombinovala s pšenično-ražnou a s múkou t-650, ktorú rada používam...moje pečivo sa vydarilo, ale na budúce musím viac pritlačiť tvorítkom, lebo po dokysnutí nie sú tvary kaiserky také pekné ako pri ručnom pletení-:)

6
porcií
25 minút
na 170 °C

Postup

  1. toto sú moji pomocníci-:)
  2. zo všetkých surovín zamiesime cesto, prikryjeme ľanovou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnuť asi 40 minút potom cesto rozdelíme na 6 rovnakých asi 100g kúskov dôkladne premiesime a vypracujeme hladké bochníky uložíme ich s odstupom na plech vyloženým papierom na pečenie
  3. postriekame bochníky vodou a posypeme ľanovými semenami a hrubozrnnou soľou...pomocou tvorítka na kaiserky opatrne vtlačíme "ich tvar" do bochníka
  4. ešte necháme asi 25 minút voľne odokryté podkysnúť
  5. rúru si dobre predhrejeme na 170 stupňov a pečieme asi 20 minút (doba pečenia je iba orientačná, záleží od typu pečiacej rúry...)
  6. upečené kaiserky preložíme na mriežku a tam necháme vychladnúť
  7. takto vyzerajú moje kaiserky v reze prajem dobrú chuť-:)