Tľapkance fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 12. marca 2015

Veľmi chutné jedlo z babičkinej kuchyne..varené zemiaky spolu s cestom z vajca a múky, ktoré sa nevaľká, iba sa prstami utľapká a potom sa Zobraziť celý popisVeľmi chutné jedlo z babičkinej kuchyne..varené zemiaky spolu s cestom z vajca a múky, ktoré sa nevaľká, iba sa prstami utľapká a potom sa trhá do vriacej vody..ochutené syrom a smotanou..ozdobené slaninkou a kohútim hrebienkom..

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Na cesto:
Ďalej:
1 bal
250 ml
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Polohrubú múku som preosiala, urobila v strede jamku a rozbila som vajíčko...nepridávam množstvo, lebo toľko múky treba, koľko si vajce žiada...robí sa polotuhé cesto ako na rezance...

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    cesto som dobre vypracovala..nechala som ho odpočívať a zatiaľ som si pripravila zemiaky..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zemiaky som ošúpala, pokrájala na kocky a dala variť v osolenej vode..na toto jedlo môžete použiť aj zemiaky varené v šupke...nám to lepšie chutí s uvarenými bez šupky..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    pokiaľ sa zemiaky varili, pripravila som si cesto...cesto som nevaľkala...rukami som ho sformovala do tvaru kruhu a prstami som ho tľapkala,pokiaľ nebolo dostatočne tenké..to závisí od vás, aké hrubé si ho urobíte, podstatné je , aby bolo hrbaté...cesto je poddajné,dobre sa s ním pracuje aj bez vaľkadla..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    potom som cesto pokrájala na pásy...nemusí sa ani krájať, môže sa priamo trhať na kúsky...ja to pokrájam, lebo si ešte každý pás osobitne potľapkám..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a potom už iba trhám ...ja mám radšej menšie kúsky, lebo keď sa cesto uvarí , zväčší sa jeho objem, takže robím také malé sústokúsky...

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    dala som si zovrieť vodu a osolila som ju,,,do cesta som nedala soľ...do vriacej vody som hádzala tľapkance...vlastne malo by sa to robiť tak, ako to robila babička...cesto krájala na dlhé pásy, hodila si pás cez plece a takto trhala cesto priamo do vody..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ked vyšli tľapkance na vrch, scedila som ich, ale neoplákla som ich vodou, len som troška pokvapkala olejom, aby sa nezlepili..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    pokrájala som údenú slaninku a aj pripravila hrebienky..syr a smotanu som spolu premiešala...

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ku tľapkancom som pridala uvarené a scedené zemiaky,poliala som smotanovo-syrovým krémom a ešte som poliala výpekom zo slaninky...slaninku som si nechala na vrch..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    pridala som smotanu zmiešanú so syrom a výpek zo slaninky..všetko som dobre premiešala..

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    hotové jedlo som ešte dala na sporák, aby sa dobre znova všetko prehrialo a môže sa ukladať na taniere...babička nám to dala na stôl vo veľkej mise a každý si bral podľa chuti...hotové jedlo som ozdobila jarnou cibuľkou a kohútim hrebienkom, ktorého konce som namočila do červenej mletej papriky..jednoduché, lacné a veľmi chutné jedlo...dobrú chuť vám..)

    Tľapkance (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

dandika1
@izabella929 chutne si navarila .sikovna si pre mna nove,ukladam KK,ked omastim maslom bude postne jedlo,velmi pomohlo v tomto case((myslim postnom)).Foto pekne aj postup s radostou 5***** Vdaka.
iva2111
Nadherný recept, i ja si ukládám. Tvou babičku jsem si okamžitě při vaření predstavila - jak jsi to živě popisovala :)
kukulienka71
vrece sa tu v poslednej dobe roztrhlo s receptami starých materí:-) všetko zaujímavé spôsoby, variácie od výmyslu sveta(či skôr šikovných babičiek)
annan
Aj mne sa páčia tieto stare slovenské recepty,ukladám do kk.
sovka62
Ten tavený syr vymením za postrúhaný tvrdý a potom i to určite bude chutiť. Čím jednoduchšie, tým lepšie, také jedlá mám rada.
pacik
Uložené v KK, určite nám bude chutiť, 5* :-)
tatranka
Príma receptík ! Pripomína mi to trhanec.Vyskúšam aj toto.
natascha1
Krásny recept @Izabella929. Ukladám si ho a cez víkend vyskúšam. Nenašiel by sa u Teba ešte ďalší receptík od babičky? Mnohých by si potešila, vrátane mňa samozrejme.
katerin
Fajn receptík,ja mám takéto veľmi rada.Manžela mám mäsožrúta,ale občas mu nezaškodí :)))-určite vyskúšam!
Tiež asi pridám receptík starých mám zo španielska,lebo vidím,že stále sú populárne.5 hviezdičiek!
mijaita
Připomíná mi to párance s bramborama a slaninou. Prodávali to v BB na jarmoku a už to dělám doma i já. Nejlepší se zelím a škvarkama, nebo slaninou. Balada a romance :-)
medovnicek
tieto babičkovské recepty mám veľmi rada, vďaka, že si sa s nami podelila Izka:)
merlinja
robíme tiež, ale cesto len z múky, soli a vody - bez vajca. rozvaľkať na tenko a nechať "zasušiť" (polhoďka) potom ho natrhať, ono sa troška aj samo "láme". zemiaky varíme na kolieska s celou rascou. dnu čo, kto chce - smotana, strúhaný oštiepok, prípadne syr, bryndza ale určite slaninka. robíme aj "lajt" verziu - s rozpraženým maslom, ale slanina je slanina. :o)
frezia
Tak toto jedlo sa mi paci viac, ako bryndzove halusky. Musi to byt vyborne. Vyskusam.
ubka
Páčia sa mi takéto staré recepty, jednoduché a pritom zaujímavé :-)
hubata
Či z exkluzívnych surovín alebo len zo zemiakového cesta vie @Izabella929 skvele uvariť alebo napiecť. To svedčí o tom, že varenie a pečenie je tvoj koníček a baví ťa. Nádhera, ukladám lebo u nás sa takéto nevarí, musí to byť dobrota. Vďaka za krásny recept, aj fotopopis Izka.
milanblaho1
no super...nie je nad pravý recept z kuchýň našich babičiek, takéto jedlá, na ktorých sme poniektorí vyrastali nepredbehne ani bravčový rezeň. Ukladám do KK a máš od mňa 5*.
anka11
Ja to poznám pod názvom "lenivé pirohy" miesto syra dávam bryndzu a kyslú smotanu
motyka
U nás sme to nevarili, ale podľa postupu a použitých surovín,určite by nám to chutilo. Vyskúšam. Čím som staršia, tak mi viac chutia starodávne recepty. 5*.
evanaaa
Mne to trhané cesto pripomína tiež tie súťažné "párance" - kulinárska súťaž v TV, kde pripravila aj @ čistinka - Tánička svoju ovocnú kožu, teraz ich predávajú v K.... ale len tie párance, tento tvoj recept, Izka, je obohatený o zemiaky. Mám starú KK a v nej pár podobných receptov starých materí.
izabella929
@natascha1 , ďakujem pekne za pochvalu.-)@hubata , už poznáš moje recepty a vieš, že to môže byť iba chutné.-)@milanblaho , máš pravdu, rezeň je úplne skvelý, ale aj to sa zunuje a vtedy nám dobre padne aj taký obyčajné, starodávne jedlo.-)@tessiedevil , ba priam veľmi chutné jedlo.-)@motyka , som o tom presvedčená , že by ti toto chutilo.-)@rela , na zlatú varečku sú tu predurčené iné varecháčky, ale ďakujem pekne za kompliment.-)@evanaaa , moja toto som v TV nevidela, takže neviem posúdiť, či sa podobali párance, ja som to nepárala, ale trhala...škoda, že som ten program nevidela..@anka11 ,@amelie , Všetkým vám veľmi pekne ďakujem za milé komentáre..)
marika21
Cestoviny na všetky spôsoby mi chutia. Čo nevymyslím, tak odpozerám. KK5*




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia