Tľapkance (fotorecept)

Autor receptu: izabella929

Veľmi chutné jedlo z babičkinej kuchyne..varené zemiaky spolu s cestom z vajca a múky, ktoré sa nevaľká, iba sa prstami utľapká a potom sa trhá do vriacej vody..ochutené syrom a smotanou..ozdobené slaninkou a kohútim hrebienkom..

4
porcie
30 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Polohrubú múku som preosiala, urobila v strede jamku a rozbila som vajíčko...nepridávam množstvo, lebo toľko múky treba, koľko si vajce žiada...robí sa polotuhé cesto ako na rezance...
  2. cesto som dobre vypracovala..nechala som ho odpočívať a zatiaľ som si pripravila zemiaky..
  3. zemiaky som ošúpala, pokrájala na kocky a dala variť v osolenej vode..na toto jedlo môžete použiť aj zemiaky varené v šupke...nám to lepšie chutí s uvarenými bez šupky..
  4. pokiaľ sa zemiaky varili, pripravila som si cesto...cesto som nevaľkala...rukami som ho sformovala do tvaru kruhu a prstami som ho tľapkala,pokiaľ nebolo dostatočne tenké..to závisí od vás, aké hrubé si ho urobíte, podstatné je , aby bolo hrbaté...cesto je poddajné,dobre sa s ním pracuje aj bez vaľkadla..
  5. potom som cesto pokrájala na pásy...nemusí sa ani krájať, môže sa priamo trhať na kúsky...ja to pokrájam, lebo si ešte každý pás osobitne potľapkám..
  6. a potom už iba trhám ...ja mám radšej menšie kúsky, lebo keď sa cesto uvarí , zväčší sa jeho objem, takže robím také malé sústokúsky...
  7. dala som si zovrieť vodu a osolila som ju,,,do cesta som nedala soľ...do vriacej vody som hádzala tľapkance...vlastne malo by sa to robiť tak, ako to robila babička...cesto krájala na dlhé pásy, hodila si pás cez plece a takto trhala cesto priamo do vody..
  8. Ked vyšli tľapkance na vrch, scedila som ich, ale neoplákla som ich vodou, len som troška pokvapkala olejom, aby sa nezlepili..
  9. pokrájala som údenú slaninku a aj pripravila hrebienky..syr a smotanu som spolu premiešala...
  10. ku tľapkancom som pridala uvarené a scedené zemiaky,poliala som smotanovo-syrovým krémom a ešte som poliala výpekom zo slaninky...slaninku som si nechala na vrch..
  11. pridala som smotanu zmiešanú so syrom a výpek zo slaninky..všetko som dobre premiešala..
  12. hotové jedlo som ešte dala na sporák, aby sa dobre znova všetko prehrialo a môže sa ukladať na taniere...babička nám to dala na stôl vo veľkej mise a každý si bral podľa chuti...hotové jedlo som ozdobila jarnou cibuľkou a kohútim hrebienkom, ktorého konce som namočila do červenej mletej papriky..jednoduché, lacné a veľmi chutné jedlo...dobrú chuť vám..)