Gánica fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 16. novembra 2012

Gánica je pôvodom z oblasti Pécsu. Varí sa aj u nás v rôznych prevedeniach a iste aj krajových názvoch. My ju voláme gánica a Zobraziť celý popisGánica je pôvodom z oblasti Pécsu. Varí sa aj u nás v rôznych prevedeniach a iste aj krajových názvoch. My ju voláme gánica a je to jedlo, ktoré pozostáva iba z dvoch základných surovín, zemiakov a cibule. Podávame ju poliatu so smotanou, alebo len tak ju jeme s kyslým mliekom, zakysankou.

60 minút
príprava
20+30 minút
na 200 °C

Suroviny

1,5 kg
250 - 300 g
3 ks
150 g
podľa potreby
šipka




Postup

  1. 1

    Očistila som si zemiaky, pokrájala na malé kocky a dala variť v osolenej vode..iba toľko vody, aby boli len zakryté..

    Gánica (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    kým sa zemiaky varili, očistila som si cibuľu a pokrájala na mesiačiky..na panvici som roztopila masť..

    Gánica (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridala som cibuľu..

    Gánica (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    upražená..

    Gánica (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    uvarené zemiaky..

    Gánica (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    do uvarených zemiakov som nasypala polovicu múky a pučiarom na zemiaky som drvila zemiaky a zároveň sa zahusťovasli, plyn som stiahla na minimum, aby sa múka mohla zavariť...potom som pridala druhú polivicu múky a už sa ťažšie so zemiakovou masou pracuje...miešala som do vtedy, kým sa už nedalo varechou ani pohnúť...kaša bola dostatočne hustá..

    Gánica (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    v malej rajničke som si roztopila toľko masti, aby som mohla v nej namáčať 2 lyžice, za pomoci ktorých som formovala malé gánice...

    Gánica (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ukladala som ich na pomastený plech..trúbu som vyhriala na 200 st. a zapekali sa 30 min.

    Gánica (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    zapečené gánice..

    Gánica (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    na spodok taniera sa uloží vrstva praženej cibule, na cibuľu sa uložia gánice a znovu po vrchu sa posypú cibuľou..občas robím aj tak, že do cibule dám červenú papriku...teraz som paprikou posypala po vrchu...jeden tanier som urobila bez papriky a druhý s paprikou...veľmi chutné sú aj s kyslou sudovou kapustou..a môžu sa podávať tiež ako príloha k mäsu...

    Gánica (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

elixir
Takéto jedlo som ešte nikdy nemala, ani doteraz nevidela, potešila si ma niečim novým... pekné a jednoduché. :) Skúsim to urobiť ešte dnes na večeru, alebo zajtra. :)
anika62
ja toto poznama aje to luyusneeeeeeee mnam robievam aj odporucam
lusinkab
@elixir nie si sama :-) pre mna je to tiez novinka ale vyzera to byt neskutocne dobre :-).Su tam vsetky moje oblubene veci,kupim bravcovu mast a vyskusam,ale uz teraz sa mi slinky zbiehaju :-) krasne
mijaita
Takové, česky řečeno, škubánky! :-) Ale my dáváme mouku hrubou. S tou cibulí to ale neznám a líbí se mi to. To ano, to brzo přijde na řadu, to se hodí, perfekt recept !
veronikahu
Na severe SR to volajú džatky, cibuľa sa smaží na slaninke, nepečú sa v rúre, najviac chutia vtedy, ak sa zvyšné večer opiekli len tak na panvici do ruzova, k tomu kyslé mlieko. Ja som ich v ČR kedysi dávno jedla pod názvom škubánky, nepiekli sa v rúre, ale na panvici a posypali makom a cukrom.
izabella929
@mijaita ,počula som tento názov,,škubánky,len som netušila, čo to je...teraz som kuk na google a vidím ich tam na sladko s makom...no prečo nevyskúšať..veľmi zaujímavé...všade sa to robí inak...ďakujem pekne za radu aj za komentár.-)
izabella929
@veronikahu , hľadala som tomu slovenský názov a pod džatkami, som našla niečo podobné, ako to píšeš ty..aj šklbance aj škubánky je asi niečo podobné...zaujímavé, ale nič na tom nemení, že je to fajnotka.-) ďakujem ti pekne za komentár.-)
elixir
Tak už sa mi aj varia zemiaky na túto mňamku.
izabella929
@elixir , aby si mala rýchlejšie večeru, opeč si ich na teflonovej panvici do chrrumkava, nemusíš vyhrievať trúbu,.,
kecemis
Skutocne velmi chutne. Dakujem za pripomenutie. Na horehroni sme to volali trhance a nic lepsie ako kysle mlieko k tomu.
mijaita
Recept na škubánky české je tady
 varecha.pravda.sk/recepty/skubanky-s-makom/5850-recept.ht...

Ale škubánky se dělají z mouky hrubé, možná polohrubé. Rozhodně ne z hladké. Do částečně slityých a rozmačkaných brambor se udělí obrácenou vařečkou dirky, do kterých se ta mouka nasype a nemíchá ! hrnec se přikryje utěrkou po 10 min, kdy se mouka zapří v bramborách, se teprve vše pečlivě rozšťouchá.
Škubánky se jedí většinou na sladko, s mákem nebo ořechama. Já sladké brambory nerada, jím je polité rozpuštěným máslem, nebo škvařenou slaninou, ev. sádlem se škvarkama.
Opékají se škubánky až druhý den, ne čerstvé a na pánvi, na sádle nebo na másle. Vzniknou krásné, zlatavé a křupavé bochánky.
Gánica je tedy o něčem jiném, neméně dobrém !
hviezdickaz
Nieco podobne nam mama robievala,ale tusim sa to nepieklo... Musim sa spytat.Ukladam a skusim :-)
medulienka122
tiež poznám tento recept z jednej veeeľmi starej kuchárskej knihy pod názvom "džatky", s cibuľkou a kyslím mliečkom - mňam, môžu byť!
palokuchki
To vyzera naozaj vyborne. Pre mna nieco uplne nove ale som si ista, ze vsetkym bude doma chutit, ked im to spravim. Uz sa na to tesim.
srnkas
PERFEKT!!!! Novinky, a chutne urcite ako hrom!!!! :)
tatranocka
Džatky bol u nás len vedľajší produkt,pokiaľ sa zvýšila kuľaša.Táto zaparená kaša zo zemiakov a múky sa rozotrela na tanier,na to sa dalo za orech masla a prikrylo sa plátom kaše.Lyžicou si odštipával halušky,ktoré boli omastené maslom,ktoré sa rozpustilo.A mlieko k tomu.Pre chlapov boli s masťou a cibuľou,prípadne so slaninkou.To,čo zvýšilo v hrnci sa večer opieklo na panvici a vyzeralo tak ako v tomto recepte.
turistka
Prvý raz mám možnosť vidieť, a páči sa mi aj ako príloha k mäsu, či len tak osve. V našej rodine sa niečo také nikdy nerobilo, tak jednoducho ohromné jedlo.
rein
aj ja ukladám,čo som horší?:-)
izabella929
Všetkým vám veľlmi pekne ďakujem za vaše milé komentáre.-) teším sa, že som pridala niečo nové, chutné a zároveň cenove prístupné pre mnohých...
izabella929
@tatranocka , nebola to fučka? lebo takto ako to opisuješ ty, nám maminka robila fučku a ktomu sme mali sadnuté kozie mlieko...tiež po vrchu buď upražená cibuľka, alebo ak sme mali slaninku a škvarky..
havino
po ten proces kým to nešlo lyžicou na plech, mi to pripomenulo, múčnu kašu, ja si už presne nepamätám či ju volali fučka,ale pripomenula som si jej chuť a s domácim kyslým mliekom, hrudkovatým, kde boli hrčky smotany, to mi starká zdôrazňovala, opražená cibuľa, tieto gánice je pre mňa niečo nové, ale musí to byť len a len výborné, ukladám,ako inšpiráciu na rýchly obed, večeru
izabella929
@tatranocka , aha, takže predsa po našom fučka...aj aj to kuľaša sa mi páči..pripomína mi to nádobu v čom sa nosila no pole voda pre koscov..
izabella929
@havino ,máš pravdu, je to výborné a rýchle...)a môžeš opiecť aj na teflonovej panvici, aby sa nemusela rozohrievať trúba...veľmi rýchle je to hotové...ďakujem pekne za komentár.-)
ancicka
Môže to byť fajnotka.Ja to vyskúšam.U nás sa takéto jedlo nerobila,aspoň neviem o tom.Postup je ako na kuľašu,ale kuľaša to nieje @tatrano čka.Tá sa nezapeká.
dajanca
samé špeciality nám tu predvádzaš... :-) poznám len fučku, ale takéto jedlo sa v mojom rodnom kraji nevarievalo, mala by som si rozšíriť repertoár... :-)
irenaw
no krása, Izka, len "gánim" na monitor a prehĺtam :-)
honestka
uz sa velakrat opakujem ale prave taketo jednoduche recepty tu na vareche patria k skvostom!
nika60
bude to fajnovka, vyskúšam na rychlý obed, alebo večeru...
sovka62
Čítam postup bod za bodom, všetko jasné, fučka, kuľaša, kaša, podbíjanka, či aké ešte názvy na Slovensku máme. Ale hups, vykrajuje sa lyžicou, takže džatky, škubánky, to tiež poznám. A bomba nakoniec, uložiť na plech a zapiecť. Tak toto teda nepoznám, nevidené, nepočuté, ale chuť mám hneď na jazyku, musí to byť skvelé a toto by zjedol aj môj sobášený,lebo ten kašu rozotretú po tanieri veľmi nemusí. Ďakujem ti, Izzka, určite vyskúšam.
slavka2012
Vyzeraju vyborne. Navyse je fascinujuce, ze toto jedlo existuje v tolkych obmenach a ma tolko roznych nazvov. Moja prastara mama ich varievala tiez a nazyvala ich sklbance.
oma444
Za mladi nam to mama robievali a volali sme to škorce.Mňam.
mamenka
Je to fajnotka, to je pravda. Ale ako píše @sovka62 , všetky majú jeden základ. Len pri "rozutekaní" sa po svete v každom kraji, v každej doline ju prispôsobili vlastným pomerom a dali vlastné pomenovanie.
Čo nás ale fascinuje na takýchto jednoduchých jedlách?
Žiaľ, zvyli sme si na kadejaké zložité kombinácie jedál a na jednoduchú odľahčenú stravu sme zabudli. Mali by sme čo najviac propagovať jednoduché, ľahké a energeticky sýte jedlá našich predkov, ktorí žili v týchto končinách.
motamita3
moja bývalá svokra z Riečky pri BB to tiež robievala a volali sme to štiar.Nepiekla to ale dala do masti a tak na sporáku popražiala a nerobila to lyžicou ale rukami spravila taký valček a ten štikala do tej masti.Mňam
hubata
Takéto recepty zbieram a ako sa správne hore píše základ je ten istý aj v ČR aj v SR, len potom sa už prejavujú regionálne rozdiely: sú to v podstate uvarené zemiaky pomiešané s uparenou múkou. Niekomu chutia na sladko, niekomu na slano.

@mijaita - české škubánky sú vynikajúce, robila nám ich na prázdninách babka mojej kamošky.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Áno aj moja babka často robievala fučku, ktorú som ako malá strašne mala rada. Opekala sa na masti a na to išla opekaná cibuľka s rozpustenou masťou. Určite tento recept vyskúšam.
elixir
@izka : nakoniec som ich piekla v rúre, chutili nám veľmi obom. :) Len som ich spravila asi trošku väčšie ako bolo treba, lebo vnútri boli mäkké, a zvrchu tak akurát chrumkavé, takže nabudúce ich spravím menšie.
izabella929
@dajanca ,treba veru vvyskúšať, určite nebudeš ľutovať čas..) @irenaw , ano výborné a tá vôňa cibule a zapekajúcich sa gánic mi pripomína domov a keď nás bolo okolo stola veľa..)@honestka , máš pravdu, sú to jedlá, na ktoré sa už zabudlo, škoda, lebo nemali chybu..)@nika60 , držím palce, aby sa ti vydarili.-)
izabella929
@sovka62 , verím, že dostaneš pochvalu od manžela,,fajné chrumkavé...len netreba zabudnúť, že ke´d sa použije bravčová masť/čo by malo byť/ tak by sa mali jesť horúce, inak sú nechutné, keď sa na pery lepí masť...dík za komentár.-)
izabella929
@mamenka , súhlasím s tebou, určite lepšie, ako strava posilnená a vymaľovaná Ečkami.-) @motamita3 ,je to tak , v každej oblasti sa to volalo inak, ale v podstate to bolo zdravá strava.-)2hubata, iste že stojí za to , vyskúšať aj škubánky na sladko..v každom prípade ide o domácu a chutnú stravu.-)Ďakujem vám všetkým za milé komentáre.-)
izabella929
@elixir ,potešila si ma,m že si to hneď aj vyskúšala..) moje spomienky na časy, keď soímm ich robila prvý krát sú ozaj smiešne,,,vlastne pracné je na tom iba tá tvorba dvoma lyžicami, padalo mi to kade-tade, aj kačky by sa boli pri mne uživili..chce to zručnosť, ale ja by som to nerobila čistými rukami, lyžicami sa mi to zdá hygienickejšie...v každom prípade tá chrumkavosť zapečených gánic, ich robí takými vzácnejšími, ako len v podobe fučky.-) ďakujem pekne za komentár...
izabella929
Ak som miekomu zabudla napísať nick a poďakovať sa osobitne na nick, sa omlúvam,,,mám v trúbe koláč a odbehujem od PC...všetkým vám ďakujem za komentáre a teším sa na správu, že ste vyskúšali a chutilo vám aj celej vašej rodinke.-)
babidka
Po letnej "zeleninovej vecernej diete " urcite vsetci doma uvitaju na veceru navrat k tradicnym zimnym jedlam :-) Aj u nas sa robia dzatky ale tie ganice su vylepsena verzia jednoduchych dzatiek . To zasa zoznem chvaly ako kucharka :-)))))
izabella929
@babidka , z úprimného srdca ti tú chválu doprajem.--) nech to chutí tebe i celej tvojej rodiánke.)
a ďakujem pekne za tvoj komentár.-)
dogagador
sa habnim, ale som tu asi jedina, kto to nepozna a teda musim to vyskusat, kedze je to take popularne :-)!!!
malusa
Poznam to tiez ako ceske skubanky,ale tvoja verzia s zapecenim v rure sa mi velmi paci,urcite to uz budem robit takto,vdaka za napad :-))
izabella929
@dogagtador ,nie je tu miesto pre hanbu, ani ja všetko nepoznám, tiež sa mnohokrát iba divím, že ako to, že som to ešte nevidela...dík za komentár.-)
helca103
niečo podobné nám ako deťom robila moja stará mama ale názov neviem. Bolo to velmi dobré, takže mi ostáva len vyskúšať podľa tvojho receptu :-)
bozulka
Hoci názov škubánky poznám už dlhé roky,nikdy som nedostala odvahu vyskúšať to ako klasický recept na sladko s makom,ale toto sa mi páči že na staré kolená to asi vyskúšam.Tá cibuľa, smotana,kyslá kapusta ma láka... :-)
izabella929
@bozulka , nájdi odvahu a treba ochutnať túto fajnotku...jednoduchá a veľmi chutná.-) ďakujem pekne za komentár.-)
siskam
Toto jedlo vôbec nepoznám. Už som si recept uložila a určite skoro vyskúšam.
jarunka
Toto je nieco podobne ako polske kucmochy, to ma naucila moja svokra, len my sme ich nezapekali, zajedali sa kapustovou polievkou. Dakujem za pripomenutie a skusim to aj podla teba.
salinka
Toto jedlo nepoznám, ani jeho názov. Ale je mi veľmi sympatické, určite vyskúšam,ďakujem.
sneica
@izabella929 to je super recept,urcite coskoro vyskusam ...ja robievam nieco podobne iba sa tvarovane zemiaky nepecu len sa v nadobe poprehadzuju so sprazenym maslom a chuti to ako pirohy...mnam...:)
margaretka28
Ja to poznám ako škubánky, ale je to fajnové a jednoduché a ešte aj lacné jedlo.Chvála TI že sem dávaš tieto starodávne recepty, naše babky vedeli čo je dobré.:-)
nefertiti16
@izabella929 , ako píše @goe tiež sme do teraz robievali z podobného "fučku" sa to u nás volalo,bez toho zapekania v rúre, no toto tvoje určite stojí za vyskúšanie :-)
maracemko
Ja som ich zapekala v rúre, poliala s upečenou cibuľkou a slaninkou a na tanieri som to poliala s bryndzou (zriedená s mliekom)
Boli naj,naj,najlepšie
minaroli
Koneče niekto kto pozná "gánicu". Moja rodina z otcovej strany pochádza celá z Maďarska. Gánicu robíme aj my, len troški inak. Základ je ten istý - zemiaky+múka. To sa spolu zaparí. V druhom menšom hrnci ja rozpúšťam maslo s kyslou pochúťkovou smotanou. Potom dvomi lyžicami tvorím halušky, ktore dobre ponamáčam v tom masle so smotanou a ukladám ich jednu vedľa druhej do jenskej misy. Dá sa to jesť aj samotné napr. s opraženou cibuľkou, ale u nás sa to (čo si ja celý život pamätám) podáva ako príloha k pečenej kačici s červenou kapustou. Je to taká obmena knedle. Má to spolu všetko fantastickú chuť. Treba vyskúšať.
izabella929
@minaroli ,veľmi pekne ďakujem za tento krásny komentár.-)Prajem vám prekrásne Vianoce v kruhu svojich najmilejších.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia