Foto: izabella929
Gánica je pôvodom z oblasti Pécsu. Varí sa aj u nás v rôznych prevedeniach a iste aj krajových názvoch. My ju voláme gánica a Zobraziť celý popisGánica je pôvodom z oblasti Pécsu. Varí sa aj u nás v rôznych prevedeniach a iste aj krajových názvoch. My ju voláme gánica a je to jedlo, ktoré pozostáva iba z dvoch základných surovín, zemiakov a cibule. Podávame ju poliatu so smotanou, alebo len tak ju jeme s kyslým mliekom, zakysankou.
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Očistila som si zemiaky, pokrájala na malé kocky a dala variť v osolenej vode..iba toľko vody, aby boli len zakryté..
-
2
kým sa zemiaky varili, očistila som si cibuľu a pokrájala na mesiačiky..na panvici som roztopila masť..
-
3
pridala som cibuľu..
-
4
upražená..
-
5
uvarené zemiaky..
-
6
do uvarených zemiakov som nasypala polovicu múky a pučiarom na zemiaky som drvila zemiaky a zároveň sa zahusťovasli, plyn som stiahla na minimum, aby sa múka mohla zavariť...potom som pridala druhú polivicu múky a už sa ťažšie so zemiakovou masou pracuje...miešala som do vtedy, kým sa už nedalo varechou ani pohnúť...kaša bola dostatočne hustá..
-
7
v malej rajničke som si roztopila toľko masti, aby som mohla v nej namáčať 2 lyžice, za pomoci ktorých som formovala malé gánice...
-
8
ukladala som ich na pomastený plech..trúbu som vyhriala na 200 st. a zapekali sa 30 min.
-
9
zapečené gánice..
-
10
na spodok taniera sa uloží vrstva praženej cibule, na cibuľu sa uložia gánice a znovu po vrchu sa posypú cibuľou..občas robím aj tak, že do cibule dám červenú papriku...teraz som paprikou posypala po vrchu...jeden tanier som urobila bez papriky a druhý s paprikou...veľmi chutné sú aj s kyslou sudovou kapustou..a môžu sa podávať tiež ako príloha k mäsu...
varecha.pravda.sk/recepty/skubanky-s-makom/5850-recept.ht...
Ale škubánky se dělají z mouky hrubé, možná polohrubé. Rozhodně ne z hladké. Do částečně slityých a rozmačkaných brambor se udělí obrácenou vařečkou dirky, do kterých se ta mouka nasype a nemíchá ! hrnec se přikryje utěrkou po 10 min, kdy se mouka zapří v bramborách, se teprve vše pečlivě rozšťouchá.
Škubánky se jedí většinou na sladko, s mákem nebo ořechama. Já sladké brambory nerada, jím je polité rozpuštěným máslem, nebo škvařenou slaninou, ev. sádlem se škvarkama.
Opékají se škubánky až druhý den, ne čerstvé a na pánvi, na sádle nebo na másle. Vzniknou krásné, zlatavé a křupavé bochánky.
Gánica je tedy o něčem jiném, neméně dobrém !
Čo nás ale fascinuje na takýchto jednoduchých jedlách?
Žiaľ, zvyli sme si na kadejaké zložité kombinácie jedál a na jednoduchú odľahčenú stravu sme zabudli. Mali by sme čo najviac propagovať jednoduché, ľahké a energeticky sýte jedlá našich predkov, ktorí žili v týchto končinách.
@mijaita - české škubánky sú vynikajúce, robila nám ich na prázdninách babka mojej kamošky.
a ďakujem pekne za tvoj komentár.-)
Boli naj,naj,najlepšie