Tiramisu srnčí chrbát fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 6. augusta 2013
Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept)
Foto: rennatte

Už vyše roka sa chystám na tento dezert, ktorý v preklade znamená "zdvihne náladu", ale odrádzalo ma viac vecí, tak som len pátrala a Zobraziť celý popisUž vyše roka sa chystám na tento dezert, ktorý v preklade znamená "zdvihne náladu", ale odrádzalo ma viac vecí, tak som len pátrala a hľadala ako ich vylepšiť podľa mojich možností a chuti. V prvom rade mi vadili surové vajíčka a tu sa aj rôznili názory na použitie bielok do tohto dezertu. Niekde sa používajú, niekde zásadne nie. Ďalej to bola cena Mascarpone, ale minulý týždeň mala Jednota akciu tak som dva kelímky zobrala. Nakoniec čo ma odrádzalo bola vhodná štvorcová forma a amareto.

30 minút
príprava

Suroviny

Krém:
5 ks
2 PL
500 g
Plnka:
1 balík
100 ml
2 KL
Posyp:




Postup

  1. 1

    Uvaríme si zalievanú kávu alebo presso, pridáme um a necháme vychladnúť. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou, dáme variť vodu do hrnca, vyberieme mascarpone z chladničky, aby malo izbovú, resp. kuchynskú teplotu. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, metličkou alebo šľahačom,

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom preložíme nad paru a došľaháme metličkou až kým je pena teplá, skúšam jednoducho prstom

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    odstavíme a za stáleho miešania necháme ochladnúť, postupne primiešavame mascarpone, ale už nešľaháme, len vmiešavame

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    vznikne nám krásna nadýchaná krémová hmota

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na spodok formy s fóliou poukladáme piškóty,

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    nenamáčame ich do kávy, ale kávou namáčame piškóty pomocou lyžičky

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    zalejeme krémom, potom poukladáme piškóty po bokoch formy, tiež polejeme kávou a zalejeme krémom a nakoniec dáme piškóty do stredu, polejeme kávou a zalejeme krémom

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    posypeme kakaom cez jemné sitko, dáme chladiť min. na dve hodiny

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    po stuhnutí položíme na formu podlhovastú tácku a vyklopíme tiramisu, odstránime fóliu

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    posypeme kakaom cez jemné sitko

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ozdobíme podľa fantázie

    Tiramisu srnčí chrbát (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

zuzulienka03
páči sa mi to... aj keď recept na "tiramisu" si každý mení podľa chuti a možností, ale originál to predsa len nie je...
izabella929
super nápad.-) nad týmto som už dávno špekulovala...lepšie sa mi táto forma tiramisu páči, ako klasická kocka.-) krásne...
ywett
krásny dezert, dala by som si teraz ku káve :)
mariamka
no to moze byt super, takyto zltkovy krem sme robili do kosickov, nema chybu, ja nemam problem s nazvom, ci je original ci nie, je tu x inych receptov s rovnakym nazvom a rozdielnym zlozenim,.. len jedna otazka, dalo sa to vyklopit? mne sa tam pyta folia..
elef
amareto je lepsie ako rum ,rum ide do puncakov
michalides
mascarpone je nutnost...tu silne mliecnu chut v spojeni s zltkom nic nenahradi. Ja som vzdy volil kocku...toto je tiez zaujimavy sposob. Ani ja nemam amareto ako také rád...ale v tomto dezerte funguje najlepsie.
medovnicek
tiež ma vždy odrádzali tie surové vajíčka pri takýchto receptoch, ale tieto sa vlastne nad tou parou uvaria, mascarpone mi nosí kolegyňa za výbornú cenu z Rakúska, takže určite vyskúšam
marta5
Zaujímavý recept,robím tiramisu bez vajíčok,dávam mascarpone,amareto,kávu,šľahačkovú smotanu - no a piškoty.Chuti fajnovo,skúsim dať do tej formy na srnčí chrbát.
petrulinka
Pro Zuzulienku: já tedy nevím, ale kdysi jsem dostala originální recept a dělá se rovněž ze žloutků, trošky cukru, mascarpone a nakonec se zamíchají našlehané bílky. To, že si recept někteří upravují podle sebe ještě neznamená, že toto není originální recept. Nebo ty znáš jiný originální recept na tiramisu?
anina43
zaujímavý receptík, už je v mojej KK, nepečené zákusky sú v lete najlepšie, vyskúšam využiť formu na srnčí chrbát - dobrý nápad
dorotinka
podľa mňa má petrulinka pravdu, receptov na tiramisu je veľké množstvo s malými obmenami, každý nech si urobí aký mu chutí....
ria999
bolo fajn, a najlepšie na tretí deň, keď sa všetky chute dokonalo spojili :-)
rain333
tiramisu robím aj keď iný recept, no zaujal ma ten tvar...nenapadlo by mi to dať do tejto formy :-D Vyriešila som to po svojom - urobím každému pohárik alebo misku, vyjedia lyžičkou a tým pádom formu nepotrebujem ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia