Foto: rennatte
Už vyše roka sa chystám na tento dezert, ktorý v preklade znamená "zdvihne náladu", ale odrádzalo ma viac vecí, tak som len pátrala a Zobraziť celý popisUž vyše roka sa chystám na tento dezert, ktorý v preklade znamená "zdvihne náladu", ale odrádzalo ma viac vecí, tak som len pátrala a hľadala ako ich vylepšiť podľa mojich možností a chuti. V prvom rade mi vadili surové vajíčka a tu sa aj rôznili názory na použitie bielok do tohto dezertu. Niekde sa používajú, niekde zásadne nie. Ďalej to bola cena Mascarpone, ale minulý týždeň mala Jednota akciu tak som dva kelímky zobrala. Nakoniec čo ma odrádzalo bola vhodná štvorcová forma a amareto.
príprava
Postup
-
1
Uvaríme si zalievanú kávu alebo presso, pridáme um a necháme vychladnúť. Formu na srnčí chrbát vyložíme potravinárskou fóliou, dáme variť vodu do hrnca, vyberieme mascarpone z chladničky, aby malo izbovú, resp. kuchynskú teplotu. Žĺtky s cukrom vymiešame do peny, metličkou alebo šľahačom,
-
2
potom preložíme nad paru a došľaháme metličkou až kým je pena teplá, skúšam jednoducho prstom
-
3
odstavíme a za stáleho miešania necháme ochladnúť, postupne primiešavame mascarpone, ale už nešľaháme, len vmiešavame
-
4
vznikne nám krásna nadýchaná krémová hmota
-
5
na spodok formy s fóliou poukladáme piškóty,
-
6
nenamáčame ich do kávy, ale kávou namáčame piškóty pomocou lyžičky
-
7
zalejeme krémom, potom poukladáme piškóty po bokoch formy, tiež polejeme kávou a zalejeme krémom a nakoniec dáme piškóty do stredu, polejeme kávou a zalejeme krémom
-
8
posypeme kakaom cez jemné sitko, dáme chladiť min. na dve hodiny
-
9
po stuhnutí položíme na formu podlhovastú tácku a vyklopíme tiramisu, odstránime fóliu
-
10
posypeme kakaom cez jemné sitko
-
11
ozdobíme podľa fantázie
Diskusia k receptu