Teplý šalát s fetou, špenátom a čiernymi olivami

medulienka108 - fotkamedulienka108, 25. augusta 2013

Šalát, ktorý som pôvodne ochutnala u priateľov v trochu pozmenenj verzii. Kamarátka, ktorá je už roky vegetariánkou, bola úplne prekvapená, keď sa celá spoločnosť Zobraziť celý popisŠalát, ktorý som pôvodne ochutnala u priateľov v trochu pozmenenj verzii. Kamarátka, ktorá je už roky vegetariánkou, bola úplne prekvapená, keď sa celá spoločnosť naňho vrhla, akoby sme hladovali celý mesiac. Na druhý deň som ho okamžite urobila doma ako ľahkú večeru. A odvtedy má jednoducho čestné miesto v mojej zbierke receptov.

5 minút
príprava
25-30 minút
na 180 °C

Suroviny

250 g
150-200 g
1/2 ks
1-2 strúčiky
1 ks
1/2 bal.
1 ks
3 PL
3 ČL
1 PL




Postup

  1. 1

    Lístky špenátu umyjeme a necháme odkvapkať. Cibuľu, cesnak a čili papričku nasekáme nadrobno. Cherry paradajky prekrojíme na polovicu. Syr feta nakrájame na kocky. Čierne olivy na polovice alebo štvrťky.

    Teplý šalát s fetou, špenátom a čiernymi olivami - obrázok 1
  2. 2

    K zmesi pridáme bazalku, oregano, olivový olej.

  3. 3

    Dochutíme morskou soľou a čerstvým čiernym korením. Premiešame a dáme piecť do zapekacej misy s vrchnákom do rúry rozohriatej na 180 stupňov - 25 až 30 minút.

  4. 4

    Podávame ako šalát, ľahkú večeru či ako prílohu k hydine - dnes bol mojou prílohou ku grilovaným kuracím prsiam s čerstvou mätou (recept nájdete na mojom blogu: http://vypustitparu.blogspot.co.uk/2013/08/grilovane-kuracie-prsicka-s-cerstvou.html)

    Teplý šalát s fetou, špenátom a čiernymi olivami - obrázok 4

Diskusia k receptu

martinis
toto je napríklad dôvodom, prečo sa na Varechu oplatí chodiť : špenát, paradajky, olivy, feta, ČILI, oregáno, ... moje obľúbené veci, presne tak, ako to mám rád :) nebudem čakať na ohrievanie v rúre, zjem ho len tak, za studena ;) plný počet.
medulienka108
@martinis
no vidíš to, mňa studený vôbec nenapadol - budem to musieť tiež vyskúšať :) ale určite skús aj urobený v rúre, všetko ti pustí šťavu, chute sa nádherne spoja... neoľutuješ
martinis
potvrdzujem, špenát je chutný pred aj po tepelenej úprave, paradajky detto, ale keď tie v rúre pustia šťavu a tá sa premieša s fetou ... mmm :) tak tú rúru teda nakopnem, ak tak radíš ! :))
medulienka108
@martinis
len smelo do toho! ja väčšinou dávam prednosť zelenine v surovom stave alebo tepelne upravenej tak, aby mi ešte stále chrumkala pod zubami, ale tento zapečený špenátik je jednoducho dobrota... skús a daj mi potom vedieť svoj názor :))
afataga
aj mne sa tento salat paci, ale tiez by som ho radsej jedla surovy, zda sa mi skoda ho zapekat
medulienka108
afataga
aj ja vždy dávam prednosť šalátom zo surovej zeleniny, takže ak by mi recept niekto podstrčil bez ochutnávky, pravdepodobne by som skončila so surovým aj ja. ale fakt by som urobila chybu. chute sa pekne spoja a každá jedna surovina zapečením pustí lahodnú šťavu, ktorá sa ani nedá opísať. človek musí vyskúšať, aby uveril :-))