Teľacie kúsky na paprike a paradajkách fotorecept

sracz - fotkasracz, 2. februára 2016
Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept)
Foto: sracz

Pár kúskov krehkého teľacieho mäsa. Na rezne málo, do fašírky škoda! Čo s ním? Pri premýšľaní pred otvorenou chladničkou, mi do očí „drisol“ zväzok mladej cibuľky, ktorý mi tu zavadzal, už odkedy som jeho „dvojča“ použil do bryndzovej nátierky. V kombináci s čerstvými paradajkami a paprikou a s prílohou pečených zemiakov a petržlenového koreňa, to predsa nemusí byť zlé!?! Tak vzniklo toto „gustušné žrádielko“, lahodiace chúťkam slečny v rozpuku i maškrtníka po „zábehu“! Kto je zvedavý, vyskúša!

4÷6
porcie
12÷15 minút
príprava
60÷90 minút
tepelná úprava

Suroviny

3 - 4 PL
7 - 10 ks
1 ks
2 - 3 ks
750 - 800 g
podľa chuti
1 ČL
1 ČL
2 - 3 strúčiky
250 - 333 ml
podľa chuti
podľa chuti

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    na dosiahnutie dokonalej pochúťky to naozaj stačilo; všetko ostatné je už len a len na Vás a Vašej šikovnosti

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na rastlinnom oleji som do „sklovita“ orestoval pokrájaný zväzok mladej cibuľky aj s „pierkami“

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a medzičas som využil na pokrájanie ½ veľkej zelenej mäsitej papriky a dvoch paradajok, ktoré som následne „vyšťavil“ s orestovanou cibuľkou

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    potom som do tohoto zeleninového základu vmiešal na 30x40 mm kúsky pokrájané teľacie plátky, nechal ich „zatiahnuť do biela“, pridal ku nim čerstvo mleté čierne korenie (čMČK), mletú sladkú papriku, na špičku noža „KN“ klobásovo-gulášovú zmes; pretlačené strúčiky cesnaku a medzi prstami soľ; po premiešaní som všetko „duchom spoločným nechal zosnúbiť“ o podlial asi ¼ litrom kuracieho vývaru; potom som už necelú hodinku nevyrušoval

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    hotové „dielo“ stačilo už iba podľa chuti dosoliť, premiešať, urobiť nevyhnutnú ponornú chuťovú skúšku rozkrojenou žemľou a

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    s kúskom teľacinky, ozdobenej ½ bobuľky hrozna, nechať schváliť veliacemu generálovi alias mojemu krajšiemu lepšiemu JA

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    veľmi jednoducho som pripravil aj pečenú zemiakovo_petržlenovú prílohu; ½ & ½ aj s kožou umyté, „špeckefou“ dôkladne vydrhnuté žlté zemiaky a koreň petržlenu pokrájať; porozkladať v pekáči; prstami podľa chuti osoliť, okoreniť čMČK, pokropiť 2÷3 PL rastlinného oleja a na dva razy po 14´ upiecť v rúre vyhriatej na 200÷210 °C; v ½ čase poobracať kychyňskou „lopatkou“, pridať 1÷2 PL „hobliniek“ masla; hotové posypať „fest“ hrsťou pokrájanej petržlenovej vňate aj s halúzkami a hotovo

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    akoby povedala Naděnka z Velkých Pavlovic, moja švagrinka z najmilších: „dali sme si to do hlubokýho taléřa a snědli s velikó lžečkó“; ako desert poslúžili super „double“ šišky s domácim brusnicovým džemom, podľa technológie @rosaneta, ktorej veľmi pekne ďakujemE

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    tu je pohľad na opečenie ich druhej strany; dve pletienky v popredí som uplietol zo zvyšných odkrojkov

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    a kochali sme sa pohľadom na bielu orchideu, ktorá nás prekvapila svojimi nežnými kvetmi v polovici tohoto ročného januára; orchideou v plnom kvete som svoju úžasnú ½ obdaroval už zopár razy, ale táto je prvá, ktorá po odpočinku rozkvitla pod mojimi rukami!

    Teľacie kúsky na paprike a paradajkách (fotorecept) - obrázok 10
Recept je zaradený do kategórií:
Teľacie mäso, Hlavné jedlá, Obed, Večera, Dusené

Diskusia k receptu

babkamt
prezentuješ ďalší z tvojich skvelých receptov.