Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi fotorecept

sjuz - fotkasjuz, 19. júna 2010
Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept)
Foto: sjuz

Konečne manžel kúpil čerstvé teľacie, tak som sa pustila do toho...:)

Suroviny

2  na osobu
1  PL
1  PL
hrsť
hrsť
 podľa počtu zemiakov
1
1
2  PL
1  PL
štipka
2  PL




Postup

  1. 1

    Teľacie som 4 dni vopred držala v chladničke natreté olejom. Každý deň som ho trošku vymasírovala, a otočila. V deň prípravy som si zmiešala olej so zmesou steakového korenia, a riadne som ňou ponatierala maso.

    Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na zohriatej panvici som mäso opiekla z oboch strán, len kým sa "zatiahlo".

    Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do mäsa som zapichla pečiacu sondu, rúru nastavila na 160 st.C, a sondu na 60 st.C. To znamená, že keď mäso vo vnútri dosiahne teplotu 60 st.C, je hotové. A to tak, že nie je úplne prepečené. Mäso je krehké a šťavnaté. Mäso po upečení vyzerá asi takto: ( navrchu je plátok masla...)

    Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Zemiaky som umyla, a dala v celku na plech pod pekáč - nižšia úroveň v rúre - piecť spolu s mäsom, aby som využila čas aj pečúcu rúru. Medzitým som si pripravila šípkovú omáčku: Do malého litrového hrnca som dala rozpustiť maslo, k tomu som šupla zo dve kocky slaninky pre chuť. Keď sa maslo rozpustilo, pridala som hladkú múku a pripravila svetlejšiu zásmažku. Zaliala som ju sladkou smotanou za stáleho miešania. Pridala som celý šípkový džem, premiešala, a ohriala. Pridala som štipku perníkového korenia, šťavu z celého citróna, čierne mleté korenie, soľ, a víno. Do hotovej som ešte vložila plátok masla.

    Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď boli zemiaky skoro upečené - nesmú byť úplne mäkké - vybrala som ich z rúry, opatrne odkrojila vrchnú tretinu zemiaku, a vnútro vydlabala malou lyžičkou. Toto som pomačkala vidličkou, pridala pokrájanú cibuľku najemno, vegetu, kyslú smotanu, posekanú vňať a rukolu a postrúhaný syr. Zmes som premiešala a naplnila ňou vydlabané zemiaky. Na vrch každého zemiaka ide plátok slaninky. Zemiaky som ešte poliala olivovým olejom a dala piecť do rúry na 200 st.C, samozrejme, až keď mäsko bolo hotové a vonku z rúry.

    Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Rez mäsom:

    Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Mäsko necháme prikryté odpočinúť a vychladnúť. Nakrájame na tenké plátky, a servírujeme preliate šípkovou omáčkou a výpekom z neho, a pečenými plnenými zemiakmi. A pohárom kvalitného vínka....:)

    Teľací roastbeef so šípkovou omáčkou a plnenými pečenými zemiakmi (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

tatranka
Od obeda je už ďaleko a tento recept ma evokuje na niečo dobré a chutné.Touto dobrotou by som nepohrdla!Musí to byť veľmi chutné.
sjuz
tatranka - ďakujem - manželovi veľmi chutilo:), skomentoval to asi takto: jedlo a pitie ako z päťhviezdičkového hotela, až na ten tanier a príbor...:))))
evusik
a jaj, tak to už áno, nechala by som sa pozvať, chválim všetko: recept aj fotky
evanaaa
Aj mne sa to zdá pekne naaranžované, ako v reštaurácii, ale aj tanier je pekný, prečo by nemal byť... A tie zemiačky, mňam, stačili by mi aspoň tie....
frezia68
Recept nevšedný a určite pohladí všetky chuťové poháriky.
michsamant
@sjuz , hned by som si dala. to masko vyzera super. Grana Padano je syr? este som nepocula ten nazov.
tinca
@sjuz pekné tá šípková omáčka ma zaujala, len nemám džem, skúsim zohnať
ketty3811
pekné a určite aj chutné.Mňa zaujali tie zemiaky,rozmýšľam či ich neurobím na večeru,vyzerajú fakt dobre.
frezia68
@sjuz ,ešte raz som sa k tomuto receptu vrátila,lebo je excelentný,výnimočný a zaslúži si ozaj päť hviezdičkový hotel aj so strieborným príborom.Alebo aspoň ocenenie na Vareche :-)))
honestka
Oh, Sjuz, to je teda hostina... z telaciny som este roastbeef nerobila ale napohrdla by som si zasadnut za stol s vami... Krasa a pridavam sa k Frezie 68- zasluzis si HVIEZDICKU VARECHY!
sovka62
Dnes by som chcela u vás obedovať! Krásne pripravené a podrobný recept. Možno si mala napísať pre menej skúsených, že je dôležité použiť ten rošt, ktorým bolo mäsko podložené (kým som nemala rošt, kládla som mäso na cibule prekrojené napoly a položené na pekáč reznou stranou dole). Bože, tak sa mi zbiehajú sliny, že ten roastbeef budem musieť v dohľadnej dobe spraviť. A skúsim na komplet podľa teba, aj s tou omáčkou a zemiakmi. Ďakujem za recept.
sjuz
Ďakujem Vám veľmi pekne všetkým:)! Ono to vyzerá zložito, ale je to úplne jednoduché - a v tom je tá krása:) Premýšľala som, či obalím mäso korením, alebo ho nechám na prírodno. No chcela som trošku pikantnejšiu chuť kôrky, tak som sa rozhodla takto. Tie bylinky v zemiakoch chuť mäsa dopĺňajú.
Ešte raz vám ďakujem a teším sa, že sa recept páči:)
sjuz
honestka - čo za malého chrobáčika máš na foto?:)
babav
@sjuz , co dodat? Si profesionalka! Vyskusam iba zemiacky,telacinu nejedavam a sipkovy lekvar nemam moznost kupit ;ta omacka je iste velmi chutna. Ake vino si do nej pouzila ?
sjuz
babav - ďakujem:). červenú frankovku 2007 suché - račiansku. tej máme skoro plnú pivnicu, táto nám chutí, popíjame ju občas večer. Obsahuje veľa selénu:) - totiž Račianska frankovka je bohatá na selén, a teda protirakovinová:)) - ako tvrdia:) Preto, že pôda je tam bohatá na selén.
Som račanka:)
Ale samozrejme sa dá použiť hocaké červené, ale aj dezertné cinzáno - práve preto, že je sladšie, ale aj biele víno. našla som v receptoch rôzne vína:)
sjuz
miška - grana padano je syr parmezánového typu - a je o niečo lacnejší, ako originál Parmigiano regio...
sjuz
ešte zostalo - ste pozvaní:)
monzet
Sjuz-no fantázia!!!!Toto ukladám a hneď aj vytlačím(veď čo keby náhodou)nech o tento skvost neprídem.Dúfam,že dostanem pekné teľacie,lebo manžel príde domov po dlllhej dobe a toto jeho žalúdku určite ulahodí.A láska ide predsa aj cez žalúdok,no nie?Takže touto fajnotkou "prihrejem polievočku" aj sebe :-))) Veľká vďaka za inšpiráciu...
ketty3811
tak ja som tie zemiačiky dnes vyskúšala,akurát som použila iný syr(aký som našla v chladničke),boli mňam,mňam.
jezibabka1
@sjuz možno niekedy aj ja kúpim teľacie, tak si dávam do KK:) zatiaľ môžem len poutierať klávesnicu:)))
marienka44
Kde dostanem kupit samostatne rost do pekaca? Zatial som videla v obchode len s pekacom.
sovka62
@tinca : ja teplomer nemám. Neviem koľko by som piekla z teľaciny, lebo roastbeef robievam z hovädzej roštenky. 1,5 kg opečenej roštenky vložím do rúry vyhriatej na 250 stupňov, pre tejto teplote pečiem 10 minút, potom pri 200 stupňoch 15, 30 alebo 45 minút, podľa toho ako má byť prepečený. Môžeš do neho pichnúť ihlou a zistíš, aká šťava vyteká - ak má byť málo prepečený, šťava bude ružová. Pri pečení ho dva-trikrát polejem šťavou. Po upečení ho vyberiem, zabalím do alobalu a nechám stáť najmenej pol hodinu.
tinca
@sovka , díky, @sjuz blahoželám, lebo tvoj recept ma najviac zaujal,zaslúžiš si výhru oproti iným recptom!!!!
evusik
pripájam sa ku gratulácii, recept som už chválila - fakt profesionálne :-)
babidka
blahozelam aj ja , recept som obavila az teraz a je naozaj krasny . Darcek a uznanie iste potesi , ale vacsim potesenim je vychutnat si take dobre jedlo s niekym blizkym .
sjuz
ďakujem - ešte lepšie je variť pre niekoho, kto to vie oceniť:)
jamarlen
@te ľacinka nám už krehne v oleji, tak drž palce zajtre, nech sa vydarí:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia