Tekvicový džem fotorecept

renama - fotkarenama, 16. augusta 2011
Tekvicový džem (fotorecept)
Foto: renama

Dostala som tekvicu a nevedela čo s ňou, tak som vyskúšala toto.................a verte či nie, chutilo to :)))

60 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1000 g
500 g
2 ks
1 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Tekvicu si očistíme a nakrájame na malé kúsky. Očistená by mala mať 1Kg. Dáme do hrnca, pridáme šťavu z citróna aj pomarančov (ja som využila aj dužinu) podlejeme troškou vody a varíme cca 30min. Občas premiešame

    Tekvicový džem (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je mäkká, rozmixujeme, ja som použila ponorný mixér. Pridáme Gelfix a cukor. Ak nemáte trstinový, môže kľudne aj obyčajný, ja som chcela pre nás tú zdravšiu verziu ;)

    Tekvicový džem (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Povaríme minimálne 5 min., nalejeme do pohárov a na ďalších 5min. necháme prevrátené, kým viečko chytí. Keď boli vychladené, dala som svojmu 6-ročnému synovi ochutnať či príde na to, z čoho to je. Vyjedol 1/2 flaštičky s tým, že je to výživa z jabĺčok:) Tento džem je vynikajúci do nášho domáceho bieleho jogurtu.....mňam

    Tekvicový džem (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

anina43
takýto zdravý lekvár by som si veru do jogurtu dala, ukladám do KK a keď bude tekvička, vyskúšam, dik aj za pekné foto
marianna76
tiež som robila, len z tekvice hokaido ale mala som dať veru aj pomaranč, lebo je taký husto sýty. uvidím, myslím, že na palacinkách zjeme.
tatranka
No, vareškárky sa vynájdu.Ovocia nie je veľa.Dá sa variť ozaj zo všeličoho.Recept je zaujímavý.Lekvár sa zdá pekný,hustý.
hortenzia51
Vareškárky-skuste tento džem uvariť z dyne goliaš je to oranžová dyňa.Ja som minulý rok varila tiež ale nedavala som pomaranče ale sanqint,pridala som aj kyselinu citronovú . neverili by ste,že je to džem z dyne ale z pamarančov..tohto roku zase budem variž,keďže sa mi vyrástli obrovské dyne ... budu aj na rozdávanie ..
jeka
mám vysadené špargľové dýne,tak skúsim s touto,uvidím čo to urobí,dakujem za receptík
jerica
gratulujem k výhre , ako som mohla prehliadnuť taký výborný receptík "čo s tekvicou" to sa stáva aj s inými surovinami že čo s tým?! ale na to je aj varecha.sk s inšpiráciami:-)
renama
@jerica no bola to pre mňa ozaj ťažká otázka, keď u nás nikto tekvicu nechce papať, preto ma napadlo na sladko. A o to viac ma potešilo, keď moje dieťa tekvicu spapalo. ;) @dorisa ďakujem pekne
renn
ukladám :) koľko je asi tak z tohto množstva pohárikov?
renama
@renn na fotke je množstvo z jednej dávky + ešte jedna malá fľaštička od výživy.....tú som už dala na ochutnávku susede
renn
ďakujem. určite vyskúšam, už teraz tu slintám :D
maartina
recept sa mi veľmi pozdáva, preto ho aj čo najskôr spravím ...a dodatočne gratulujem k výhre
renama
@maartina ďakujem veľmi pekne..............no u nás sa zimy nedočkal, moji chlapi ho zjedli ešte teraz, takže budem variť znova :)
lucylee
@renama vcera som tento tvoj dzemik uvarila. Pomahala mi moja maminka, lebo ja som este nikdy nezavarala a podaril sa! Vdaka za receptik :-)
aja1616
Mala som dovolenku a aj tekvicu, tak som vyskúšala džem podľa Tvojho receptu a aj mne pripomína jablkovú výživu. Ja som pri varení pridala aj pár klinčekov a trocha kyseliny citrónovej. Tiež ho využijem do jogurtu. Je trošku redší, ale to nevadí. Veľmi zaujímavé využitie tekvice.
renama
@aja1616 ďakujem za komentár, som rada, že si skúsila a chutí :) Aj ja som pridala kyselinu do sruhej várky, asi som dala viac, lebo je zas hustý ;)........ mám ešte jednu, tak skúsim s tými klinčekmi
katklik
skvely recept. akurat som ho dovarila :) dala som o pomaranc a citron viac, tak chuti ako cisto pomarancovy :) joj uz sa tesim ked ho budeme papat. dakujem za recept a tiez som rada, zej e uz odskusany s klincekmi, ja som rozmyslala nad skoricou :)
lucylee
@renama tento dzem je tak skvely, ze som na nom uplne zavisla. Davam si ho vsade a neviem sa ho dojest. Vsetkym vrele odporucam!
renama
ďakujem za kompliment ;) aj u nás ide habadeeeeeeeeeeej :)))
pedrobn
kde sa da použit taky džem?,ja som ho narobil a nejak sa nemina zo špajze
renama
@pedrobn každému podľa chuti ;) Ja ho mám najradšej v bielom jogurte, deťom chutí aj v palacinkách a minule som skúsila aj na šišky za obmenu "červeného" džemu (to je u nás jahodový, čerešňový a pod.)
Možno @lucylee má ešte nejaký iný tip ;)
renama
@lara1705 taký klasický ;) nie je riedky, ale zas nie je ako slivkový lekvár hustý............nerozteká sa...........neviem, či som pomohla...........:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia