Tavada börek/Börek z panvice (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Jednoduchy syrovy Börek :-)

25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Muku a sol premiesame v jednej miske lyzicou. Ked sme premiesali,tak pridame vodu,ale najprv dajte len 3dl a potom potrosky prilievajte podla potreby.Bola som uz tak,ze pri jednej hladkej som potrebovala 3,25dl vody a pri inej hladkej zasa 3,5dl vody,aby som dostala tu spravnu konzistenciu cesta.Takze dame vodu a cele dobre premackame,premiesime,kym sa nam cesto nezacne od misky pomaly oddelovat. Vypracujeme polotuhe cesto.No a nakoniec bochnik poriadne potrieme bud spustenym maslom,alebo olejom.Ja som pouzila olej,lebo potierat budem neskor aj tak maslom. No a napokon cesto nechame zakryte odpocivat 15 minut..
  2. Ja som si zatial rozdrvila cca.300-400g tureckeho syra,ale kludne mozte dat aj tvaroh podla chuti :-)
  3. No a ideme nato..ide to inak ovela lahsie a rychlejsie,nez sa to na prvy pohlad zda :-)) Oddychnuty bochnik najprv roztapkame,ak citite,ze uz cesto na povrchu nieje take mastne,tak tam dajte trocha oleja,aby sa vam na tom ceste klzali-smykali ruky :-) A potom roztlacajte to cesto zo stredu smerom von.Ide to inac rychlo,ako po masti ;-)) Roztapkajte a roztlacte ho tak na velko,ako len viete a ked sa uz neda,tak ho zacnete tahat za kraje.Uchopite cesto,vopchate prsty pod okraje a cesto troska nadhodite a tak potiahnete.Cize tak mykavo(natriasat) ho potiahnete :-) Tym,ze sa to cesto troska mykne nahor-nadhodi,zide pod neho vzduch a tym padom sa cesto od stola oddeli-odlepi a viete ho este lahsie a lepsie natiahnut :-) Takymto sposobom,sa aj stred cesta krasne do tenka natiahne a nezostane hrubsi.No a takto pokracujeme kym cesto celkom nevytiahneme :-)
  4. Ja som ho vytiahla na velkost mojho kuchynskeho pracovneho stola 88x80cm :-) to celkom aj stacilo-bolo vsade tenucke.Tie okraje by sa este mozno dali vytiahnut o tie 3-4cm,ale bolo by to zbytocne,kedze by mi to aj tak uz trcalo dole zo stola a nevedela by som to naplnit...
  5. A teraz ideme plnit..Takto v jednej ciare poukladame syr,alebo tvaroh.. A potom okrajom cesta plnku zakryjeme.Predtym nez zacneme cesto krutit,tak ho popolievame horedole rozpustenym maslom.To je aj kvoli chuti,aj kvoli vzduchu medzi platkami cesta.A cesto presne v polovici prekrojime nozikom.Budeme mat z toho 2 valce,presne do jednej panvice(moja ma vn.priemer 27cm) A potom cesto zlahka (nie tesno) zrolujeme :-) Po zrolovani,este predtym,ako ho dame do panvice,mu odkrojime obe konce kde bolo cesto hrube..
  6. Vytrieme poriadne panvicu maslom a Börek zacneme krutit do formy slimaka, od stredu panvice smerom von.Nedavajte priliz tesne k sebe,aby malo vzduch :-) Cele polejeme dobre roztopenym maslom,aj medzi zarezy.A dame zakryte piect na strednom-trocha mensom ohni cca.15 minut. Najprv som ohen dala na stredny stupen( umna c.5),aby sa panvica rychlejsie prehriala a potom,ked som pocula,ze uz cesto v nej zacalo sustat,tak som stisila na mensi plamen( u mna c.2,5) a nechala 15minut takto piect.. O 15minut (ale mozte sa kuknut aj o 10 pre istotu) som odkryla a skontrolovala lopatkou spodok Böreku,ci je uz pekne do zlatista upeceni :-) Ak je upeceni,ta ho musime obratit,aby sa nam upiekol aj z druhej strany.Ja som troska naolejovala jeden pekac,aby sa borek neprilepil a vyklopila ho nan a znova vsupla do panvice.Potrela zasa cele maslom a znova zakryla na 10-15 minut..Tak isto ako prvykrat,sa znova o 10-15m pozriete,ci je spodok uz upeceni. No a Börek je hotovy ;-P
  7. Börek je vyborny takto samotny,ale s polievkou ci s poharom Ayranu :-) Dobru chut.