Foto: zemo
Pred časom som v zážitkoch uverejnil mimoriadne závažný traktát o pôvode našich francúzskych zemiakov. Doteraz som nezistil, odkiaľ sa vzali tie naše obľúbené vajíčko-klobáskové, Zobraziť celý popisPred časom som v zážitkoch uverejnil mimoriadne závažný traktát o pôvode našich francúzskych zemiakov. Doteraz som nezistil, odkiaľ sa vzali tie naše obľúbené vajíčko-klobáskové, ale nevzdávam sa. Tu máte recept na savojské zemiaky. Viac sa o tomto jedle a mojom bádaní o pôvode francúzskych zemiakov dočítate v mojich Zážitkoch.
porcie
príprava
na 200 °C
Postup
-
1
Na tartiflette si očistené zemiaky pokrájame na hrubé plátky a uvaríme ich v osolenej vode. Na panvici opražíme slaninu do chrumkava a cibuľu do jemného zlatista.
- 2
Zapekaciu misu vymastíme. Na spodok poukladáme polovičné množstvo zemiakov, pridáme polovicu slaniny s cibuľou. Potom ide ďalšia vrstva zemiakov a zase cibuľovo-slaninová zmes. Celé to prikryjeme hrubými plátkami syra a dáme zapiecť do rúry. Používam najprv na prvých 10 minút celkový ohrev na 200 a potom na 5 minút času dám iba horný ohrev, nech sa syr topí a zlatne.
- 3
Keď syr dostane zlatú farbu a obtečie zemiaky, je to hotové. Papáme hneď, prihrievané nestojí za veľa. Ide to síce zjesť, ale o polovicu menej chutí.
- 4
Kto je skôr na diétne, dá menej slaninky a cibule, kto nie a chce sa zasýtiť, so slaninkou a cibuľou nešetrí. Na toto množstvo som rátal dva Enciány alebo Plesnivce. Najlepší by bol síce pravý francúzsky syr Reblochon, ale keď nie je, čo narobíme...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu