Tartiflette - savojské zemiaky

zemo - fotkazemo, 20. novembra 2009
Tartiflette - savojské zemiaky
Foto: zemo

Pred časom som v zážitkoch uverejnil mimoriadne závažný traktát o pôvode našich francúzskych zemiakov. Doteraz som nezistil, odkiaľ sa vzali tie naše obľúbené vajíčko-klobáskové, Zobraziť celý popisPred časom som v zážitkoch uverejnil mimoriadne závažný traktát o pôvode našich francúzskych zemiakov. Doteraz som nezistil, odkiaľ sa vzali tie naše obľúbené vajíčko-klobáskové, ale nevzdávam sa. Tu máte recept na savojské zemiaky. Viac sa o tomto jedle a mojom bádaní o pôvode francúzskych zemiakov dočítate v mojich Zážitkoch.

4 - 5
porcie
30 minút
príprava
15 minút
na 200 °C

Suroviny

1 kg
200 g
200 g




Postup

  1. 1

    Na tartiflette si očistené zemiaky pokrájame na hrubé plátky a uvaríme ich v osolenej vode. Na panvici opražíme slaninu do chrumkava a cibuľu do jemného zlatista.

  2. 2

    Zapekaciu misu vymastíme. Na spodok poukladáme polovičné množstvo zemiakov, pridáme polovicu slaniny s cibuľou. Potom ide ďalšia vrstva zemiakov a zase cibuľovo-slaninová zmes. Celé to prikryjeme hrubými plátkami syra a dáme zapiecť do rúry. Používam najprv na prvých 10 minút celkový ohrev na 200 a potom na 5 minút času dám iba horný ohrev, nech sa syr topí a zlatne.

  3. 3

    Keď syr dostane zlatú farbu a obtečie zemiaky, je to hotové. Papáme hneď, prihrievané nestojí za veľa. Ide to síce zjesť, ale o polovicu menej chutí.

  4. 4

    Kto je skôr na diétne, dá menej slaninky a cibule, kto nie a chce sa zasýtiť, so slaninkou a cibuľou nešetrí. Na toto množstvo som rátal dva Enciány alebo Plesnivce. Najlepší by bol síce pravý francúzsky syr Reblochon, ale keď nie je, čo narobíme...

Diskusia k receptu

sovka62
Záhada našich francúzskych zamiakov sa vyriešila pred týždňom. V TV som pozerala poznávaciu reláciu o Provensálsku a panička v kroji varila vraj typické provensálske jedlo. Do hlineného pekáča ukladala vo vrstvách zemiaky a klobásu (vajcia nedávala) zaliala smotanou s rozšľahanými vajcami a ešte osypala syrom. Tak to už boli skoro úplne naše francuzáky. Takže asi predsa len tá naša špecilita má francúzsky pôvod a niekto ju len vylepšil o varené vajcia (ktoré mne v nich, mimochodom, veľmi nechutia).
zemo
Tak, vajcia patria sliepkam pod zadoček, nech z nich vysedia niečo veľké a dobré s chrumkovou kožičkou :o)
zemo
Ty nedráždi, krpčok, lebo dostaneš varechou nerátane. A odkiaľ by to bolo - od vás priamo spod Zobora?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia