Szegedské halászlé

Marek Kökeny
kuchár hotela Clavis v Lučenci, 22. októbra 2010
Szegedské halászlé
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Suroviny

2 kg
250 g
10 dkg
10 dkg
5 dkg




Postup

  1. 1

    Kaprovi odrežeme hlavu a vyfiletujeme ho. Mäso nakrájame na kocky a odložíme do chladničky. Do hrnca s olejom pridáme pokrájanú cibuľu, paradajky, papriku, hlavu s kosťami a chvostom.

  2. 2

    Zalejeme vodou, osolíme, okoreníme a uvaríme. Hotový vývar prepasírujeme a dáme znova variť. Pridáme mletú papriku, nakrájané mäso z kapra a varíme ešte 30 minút.

Diskusia k receptu

matased
Veru, ale do halászlé sa ako najdoležitejšia ingrediencia pridáva zeler, pamatám si to ešte z detských čias...a čím viac druhov rýb sa doňho pridá, tým je chutnejšie!
1x frasto
boxik
Halázszlé je u mňa jednička z maďarských jedál.V Maďarsku sa najnovšie robí s použitím mäsa zo sumcov a je ešte lepšie ako z kapra.Ked spomínam Maďarsko tak jednu radu pre milovníkov tohoto jedla , dostať tam základ v podobe pasty v baleniach po dvadsať deka , alebo pol kila a bez problémov sa dá pripraviť fantastické halaszlé ,len s pridaním rybieho mäsa. Ja to pre vylepšenie dávam na vlastný cibuľový základ.Inak majú to tam v každých potravinách a je to niečo úplne iné ako z Magi kociek.
1x kuko95
vcelka
Nuž veru halászlé-ho je v Maďarsk strašne veľa a žiadne pravidlo nie je zákonom. Každý ho robí inak. Napríklad, traduje sa, že v ňom musí byť 5 druhov rýb. Ale to nie je vôbec pravda, robia sa rôzne a presne v Szegede takto z kapra. To isé platí aj pre ten zeler, no a úrpimne povedané, ja by son sa prvé pýtala na jeho prítomnosť - zeler je totiž najviac alergizujúca zelenina.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia