Sýty cviklový šalát s fetou

miselka252 - fotkamiselka252, 25. augusta 2013

Tento pokrm som začala robievať asi pred rokom a neviem sa ho dojesť. Najlepší je z čerstvej cvikle zo záhrady, ale úplne postačí aj Zobraziť celý popisTento pokrm som začala robievať asi pred rokom a neviem sa ho dojesť. Najlepší je z čerstvej cvikle zo záhrady, ale úplne postačí aj cvikla z obchodu:-) Je vhodný ako šalát, príloha, ale aj ako hlavné jedlo, len tak s pečivom.

10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

8 ks (malá alebo stredne veľká)
podľa chuti
40 ml
40 ml
1 PL




Postup

  1. 1

    Cviklu ošúpeme /najlepšie v gumenných rukaviciach/ a dáme variť. Keď je mäkká /cca 40-50 min/, odstavíme a scedíme. Po vychladnutí nakrájame na väčšie kocky /ja robím cca 2 x 2cm/.

    Sýty cviklový šalát s fetou - obrázok 1
  2. 2

    Cviklu dáme do misky a prelejeme bielym balzamikom a olivovým olejom. Posypeme oreganom. Množstvo podľa chuti. Radšej menej, pridať sa dá vždy. Biele balzamiko je jemnejšie ako klasický silný ocot a chuť sa prejaví až po odstátí. Ak treba, hocikedy pridáme.

  3. 3

    Cviklu dáme odpočinúť do chladničky. Ak vydržím, dám to do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc, aby ocot a olej poriadne vsiakli. Ak nevyrdžím, jem hneď po dokončení:-)

  4. 4

    Pred servírovaním pridáme k cvikle fetu, množstvo takisto podľa chuti. Nedávajte veľa, môže to byť príkre, chuť fety prerazí úplne všetko. Soľ netreba, keďže feta je dosť slaná. Najviac mi k tomu sedí feta light v tetrapakovom balení. Na záver môžme ešte pridať trochu olivového oleja. Dobrú chuť:-)

    Sýty cviklový šalát s fetou - obrázok 4

Diskusia k receptu

majsterka
veľmi dobrý šalát ale nebolo by lepšie uvariť cviklu a potom olúpať?
daguska
Aj ja by som najprv varila a potom lupala. Ale tak alebo onak salat isto vynikajuci, cviklu milujem.
martinis
ja si už jedndouchší šalát viem predstaviť len ťažko. jednoduché, rýchle, sýte, dokonca sa dá pripraviť aj zo sterilizovanej cvikly, vtedy to je bleskovka. a namiesto bieleho balzamika používam tmavú klasiku, inak za 5 hviezdičiek :)
hubata
Ja by som z receptu vypustila slovíčko "sýty" ...... K takej mini porcii na maxi tanieri by som ja potrebovala 5 rožkov.
martinis
predpokladám, že @miselka252 na fotografiu naservírovala len takú degustačnú porciu pre potešenie oka, alebo azda nie ? :))
cyrko
Miselka252, máš to u mňa za 1, nakoľko šaláty milujem. Tento šalát na tanieriku vyzerá dobré, lahodí oku ale je ešte aj zdraví. Vďaka za recept
marta5
@miselka 252 - ďakujem za pripomenutie,cviklu mám v záhrade,hneď zajtra ju uvarím.Perfektný recept.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia