Sýty cviklový šalát s fetou

Autor receptu: miselka252

Tento pokrm som začala robievať asi pred rokom a neviem sa ho dojesť. Najlepší je z čerstvej cvikle zo záhrady, ale úplne postačí aj cvikla z obchodu:-) Je vhodný ako šalát, príloha, ale aj ako hlavné jedlo, len tak s pečivom.

10 minút
príprava
50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Cviklu ošúpeme /najlepšie v gumenných rukaviciach/ a dáme variť. Keď je mäkká /cca 40-50 min/, odstavíme a scedíme. Po vychladnutí nakrájame na väčšie kocky /ja robím cca 2 x 2cm/.
  2. Cviklu dáme do misky a prelejeme bielym balzamikom a olivovým olejom. Posypeme oreganom. Množstvo podľa chuti. Radšej menej, pridať sa dá vždy. Biele balzamiko je jemnejšie ako klasický silný ocot a chuť sa prejaví až po odstátí. Ak treba, hocikedy pridáme.
  3. Cviklu dáme odpočinúť do chladničky. Ak vydržím, dám to do chladničky na niekoľko hodín, najlepšie na noc, aby ocot a olej poriadne vsiakli. Ak nevyrdžím, jem hneď po dokončení:-)
  4. Pred servírovaním pridáme k cvikle fetu, množstvo takisto podľa chuti. Nedávajte veľa, môže to byť príkre, chuť fety prerazí úplne všetko. Soľ netreba, keďže feta je dosť slaná. Najviac mi k tomu sedí feta light v tetrapakovom balení. Na záver môžme ešte pridať trochu olivového oleja. Dobrú chuť:-)