Syr z kravského mlieka z dvora

dvorka - fotkadvorka, 16. decembra 2011
Syr z kravského mlieka z dvora
Foto: dvorka

Som mestské "dieťa". No otec je z lazov a moji bratranci majú farmy, robia syr a brandzu a tak som čo to pochytila. Syr z kravského mlieka od kravičky na kolieskach robievam, no teraz som robila z Telgártskeho dvora a vyšlo mi syra viac. Mala som len 2 litre mlieka no hrudka je ako z troch z mliečneho expresu. Tu je recept.

Suroviny

3 l čerstvé
0,3 ml
3 ml alebo mleko
1 štipka

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Mlieko nalejem do hrnca a dám zohriať na 30 - 35°C. Odstavím.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 1
  2. 2

    Pripravím si syridlo, neúplne plnú mokka lyžičku a štamprlík vody. Syridlo vo vode zamiešam.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 2
  3. 3

    Do mlieka za stáleho miešania prilievam pomalyčky syridlo a miešam ešte minútu.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 3
  4. 4

    Hrniec zavriem a nechám 30 minút na zosyrenie.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 4
  5. 5

    Syrenina je pekná, musí sa nám od hrnca odliepať ako tuhý puding.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 5
  6. 6

    Metličkou syreninu nakrájam zhora dole a potom zprava do ľava, aby vznikli kúsky. Môžeme teraz pridať soľ.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 6
  7. 7

    Znova hrniec zakryjeme a necháme 35 minút aby syrenina sadla na spodok hrnca.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 7
  8. 8

    Umytou rukou vymačkám srvátku zo syreniny a potom časť srvátky zlejem do kastróla.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 8
  9. 9

    Zbytok prelejem cez sitko s kuchynskou vreckovkou alebo jemným plátienkom. Rohy vreckovky spojím a vytlačím srvátku, odkryjem a syrovú hrudku upravím.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 9
  10. 10

    Sytko položím na misku, zakryjem rohmi vreckovky hrudku a nechám 24 hodín stáť. Syr by sa nemal konzumovať skôr, lebo po ňom preháňa.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 10
  11. 11

    A takto vyzerá finálny výtvor. Ja pod syr dávam poskladanú papierovú utierku, lebo syr stále púšťa vodu a zakryjem skleným zvonom. Vydrží dlho.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 11
  12. 12

    Zo srvátky robím pomazánku. Srvátku nechám skoro prevrieť, osolím, môžeme okoreniť. Potom cez sitko s plátienkom prelejem a nechám cez noc odkvapkať. Z ozajstného neodstredeného mlieka dostanem za misku svelej bielkovinovej masy, ktorá z odstredeného mlieka už nie je. Vtedy pridám do srvátky jeden normálny biely živý sabinovský jogurt. Nie nízkotučný.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 12

Diskusia k receptu

34 komentárov k receptu
Fíha, mať tak trošku toho syridla, aj by som vyskúšala. Takýto syr máme radi, zvyknem ho kupovať, ale domáci je domáci.
Syridlo predávajú vo Zvolenskej Slatine ako viem, ale majú ho aj v kravičke na kolieskach. No je inej konzistencie a ako som sa dozvedela, treba ho dávať dvojnásobne viac ako je v pribalenom návode.
pekne si to zdokumentovala :o) balím hrudku do ľanovej utierky,ktorú vymieňam,aby zo syra netieklo a s domácim chlebíkom je to neskutočná dobrota,ani mäso netreba ,mňam....tiež od kravičky berieme mlieko,z automatu nechávame iným záujemcom
Krásny syr, kvalitný čo vyrobili šikovné ruky @Dvorky !
Vy sa teda máte dievčatá keď môžte mať čerstvé domáce kravské mliečko. A my tu nemáme ani kravičku na kolieskach.......... to je nejaká pojazdná predajňa?
@hubata : Áno, pojazdná predajňa. Ráno načapujú asi 600 litrov a chodia predávať aj v lete, väčšinou po mestách a hlavne po sídliskách. Liter po 0,60 €. Tuk udávajú od 3,7 do 4 %. Aspoň vo Zvolene som to tak videl . Predávajú aj siridlo. Viac na  www.mliecnyexpres.sk/....
takýto robievam aj ja, ale vždy iba zo 4 litrov mliečka. mliekomatového :)
Väčší hrniec totiž nemám, ale bude ma čakať pod stromčekom.
Len solím až po odkvapkaní. ja syr lisujem vo forme, nemusím tak čakať tak dlho. Solím v soľnom roztoku, ešte teplom, potom krásne vŕzga pod zubami :D
@dvorka , nerobila som nikdy syr, no dostala som rp na 15 l mlieka, ale teraz keď som si klikla Tvoj recept a ten je z 3 l, to by i stačilo pre spotrebu u nás, v meste je mliečny automat, čo je fajn, kúpim a urobím. Mlieko v ňom je dobré, sem-tam kúpim a dám si skýšiť, je mňam a najlepšie k novým zemiakom, to netreba ani mäso. Tak ďakujem za recept.
prave pred chvíľou som ho dokončil, robil som ho totiž po prvýkrát, mám taky dojem, že bude dobrý, no nie som si isty,či som nedal veľa syridla, už sa tešim
@dvorka , po roku som sa vrátila k Tvojmu receptu a dnes som urobila zo 4 litrov mlieka z dvora, do zajtra odkvapká a potom zvarím srvátku a vyskúšam s jogurtom. Prajem príjemne veľkonočné sviatky :-)
Zdravím, pár krát sme už syr robili ale naposledy sa nám podaril taký nejaký chuťovo sladký nie moc pevnej konzistencii (tvar drží ale stačí malý tlak a rozpadne sa). Napíšem sem postup ako som ho robil a ak viete povedzte mi či ho v kľude môžme jesť :D
1. Mlieko sme ohriali na nejakých 70-80°C
2. Keď ochladol (30-40°C) tak sme pridali sme kyslú smotanu (bez nej sa nám zatedy ešte nevyzrážal)
3. Pridali sme syridlo
4. Vytvorila sa nám taká huspenina, a tu som spravil chybu, odišli sme do mesta a nechali syr tak
5. Keď sme sa vrátili (asi za hodinku a pol) huspenia bola ta-tam a miesto toho to malo takú skoro až tvarohovú konzistenciu.
6. Precediť sa to nedalo tak som to skúsil ešte raz ohriať na tých 30-40°C a pridal zase trochu syridla. Tentoraz sa spravila hmota niečo medzi huspeninou a tvarohom. Po scedení a odkvapkaní z toho vyšlo hore spomínané čudo.

Nabudúce si už dám majzla aby som to scedil včas, ale teraz ma zaujíma či ste sa už s podobným "nezdarom" stretli.
P.S.: Viem že syridlo by sa nemalo pridávať dva krát, ale už som to raz s jedným syrom spravil a nekrútil črevami :)
treti pokus bol podla vasho receptu
vcera sme ho vecer dali stekat, ale polovicka ho tak dobre vyzmykala, ze rano bolo v hrnci len par kvapiek srvatky, krasne vrzga pod zubami - jednoducho PAN SYR :-)
dakujeme :-)

Pridaj komentár k receptu: