Syr z kravského mlieka z dvora

dvorka - fotkadvorka, 16. decembra 2011 13:29
Ďalšie recepty »
Syr z kravského mlieka z dvoraFoto: dvorka

Som mestské "dieťa". No otec je z lazov a moji bratranci majú farmy, robia syr a brandzu a tak som čo to pochytila. Syr z kravského mlieka od kravičky na kolieskach robievam, no teraz som robila z Telgártskeho dvora a vyšlo mi syra viac. Mala som len 2 litre mlieka no hrudka je ako z troch z mliečneho expresu. Tu je recept.

Suroviny

3 l čerstvé
0,3 ml
3 ml alebo mleko
1 štipka
Varecha.sk na Instagrame: Followuj @varechask

Postup prípravy

  1. 1

    Mlieko nalejem do hrnca a dám zohriať na 30 - 35°C. Odstavím.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 1
  2. 2

    Pripravím si syridlo, neúplne plnú mokka lyžičku a štamprlík vody. Syridlo vo vode zamiešam.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 2
  3. 3

    Do mlieka za stáleho miešania prilievam pomalyčky syridlo a miešam ešte minútu.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 3
  4. 4

    Hrniec zavriem a nechám 30 minút na zosyrenie.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 4
  5. 5

    Syrenina je pekná, musí sa nám od hrnca odliepať ako tuhý puding.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 5
  6. 6

    Metličkou syreninu nakrájam zhora dole a potom zprava do ľava, aby vznikli kúsky. Môžeme teraz pridať soľ.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 6
  7. 7

    Znova hrniec zakryjeme a necháme 35 minút aby syrenina sadla na spodok hrnca.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 7
  8. 8

    Umytou rukou vymačkám srvátku zo syreniny a potom časť srvátky zlejem do kastróla.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 8
  9. 9

    Zbytok prelejem cez sitko s kuchynskou vreckovkou alebo jemným plátienkom. Rohy vreckovky spojím a vytlačím srvátku, odkryjem a syrovú hrudku upravím.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 9
  10. 10

    Sytko položím na misku, zakryjem rohmi vreckovky hrudku a nechám 24 hodín stáť. Syr by sa nemal konzumovať skôr, lebo po ňom preháňa.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 10
  11. 11

    A takto vyzerá finálny výtvor. Ja pod syr dávam poskladanú papierovú utierku, lebo syr stále púšťa vodu a zakryjem skleným zvonom. Vydrží dlho.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 11
  12. 12

    Zo srvátky robím pomazánku. Srvátku nechám skoro prevrieť, osolím, môžeme okoreniť. Potom cez sitko s plátienkom prelejem a nechám cez noc odkvapkať. Z ozajstného neodstredeného mlieka dostanem za misku svelej bielkovinovej masy, ktorá z odstredeného mlieka už nie je. Vtedy pridám do srvátky jeden normálny biely živý sabinovský jogurt. Nie nízkotučný.

    Syr z kravského mlieka z dvora - obrázok 12
Recept je zaradený do tagov:




TOPlist