Foto: dvorka
Som mestské "dieťa". No otec je z lazov a moji bratranci majú farmy, robia syr a brandzu a tak som čo to pochytila. Syr Zobraziť celý popisSom mestské "dieťa". No otec je z lazov a moji bratranci majú farmy, robia syr a brandzu a tak som čo to pochytila. Syr z kravského mlieka od kravičky na kolieskach robievam, no teraz som robila z Telgártskeho dvora a vyšlo mi syra viac. Mala som len 2 litre mlieka no hrudka je ako z troch z mliečneho expresu. Tu je recept.
Postup
-
1
Mlieko nalejem do hrnca a dám zohriať na 30 - 35°C. Odstavím.
-
2
Pripravím si syridlo, neúplne plnú mokka lyžičku a štamprlík vody. Syridlo vo vode zamiešam.
-
3
Do mlieka za stáleho miešania prilievam pomalyčky syridlo a miešam ešte minútu.
-
4
Hrniec zavriem a nechám 30 minút na zosyrenie.
-
5
Syrenina je pekná, musí sa nám od hrnca odliepať ako tuhý puding.
-
6
Metličkou syreninu nakrájam zhora dole a potom zprava do ľava, aby vznikli kúsky. Môžeme teraz pridať soľ.
-
7
Znova hrniec zakryjeme a necháme 35 minút aby syrenina sadla na spodok hrnca.
-
8
Umytou rukou vymačkám srvátku zo syreniny a potom časť srvátky zlejem do kastróla.
-
9
Zbytok prelejem cez sitko s kuchynskou vreckovkou alebo jemným plátienkom. Rohy vreckovky spojím a vytlačím srvátku, odkryjem a syrovú hrudku upravím.
-
10
Sytko položím na misku, zakryjem rohmi vreckovky hrudku a nechám 24 hodín stáť. Syr by sa nemal konzumovať skôr, lebo po ňom preháňa.
-
11
A takto vyzerá finálny výtvor. Ja pod syr dávam poskladanú papierovú utierku, lebo syr stále púšťa vodu a zakryjem skleným zvonom. Vydrží dlho.
-
12
Zo srvátky robím pomazánku. Srvátku nechám skoro prevrieť, osolím, môžeme okoreniť. Potom cez sitko s plátienkom prelejem a nechám cez noc odkvapkať. Z ozajstného neodstredeného mlieka dostanem za misku svelej bielkovinovej masy, ktorá z odstredeného mlieka už nie je. Vtedy pridám do srvátky jeden normálny biely živý sabinovský jogurt. Nie nízkotučný.
Vy sa teda máte dievčatá keď môžte mať čerstvé domáce kravské mliečko. A my tu nemáme ani kravičku na kolieskach.......... to je nejaká pojazdná predajňa?
si šikula...nádherný sýr
Väčší hrniec totiž nemám, ale bude ma čakať pod stromčekom.
Len solím až po odkvapkaní. ja syr lisujem vo forme, nemusím tak čakať tak dlho. Solím v soľnom roztoku, ešte teplom, potom krásne vŕzga pod zubami :D
Je tam aj adresa na Odborárskej 52, aj telefón. Ak nie, tak jedine odniekaľ poslať. Napríklad : www.climax.sk/shop/index.php?main_page=product_info&a...
to najlepšie na koniec.......
...osobným odberom v sklade spoločnosti (Odborárska 52, Bratislava).
1. Mlieko sme ohriali na nejakých 70-80°C
2. Keď ochladol (30-40°C) tak sme pridali sme kyslú smotanu (bez nej sa nám zatedy ešte nevyzrážal)
3. Pridali sme syridlo
4. Vytvorila sa nám taká huspenina, a tu som spravil chybu, odišli sme do mesta a nechali syr tak
5. Keď sme sa vrátili (asi za hodinku a pol) huspenia bola ta-tam a miesto toho to malo takú skoro až tvarohovú konzistenciu.
6. Precediť sa to nedalo tak som to skúsil ešte raz ohriať na tých 30-40°C a pridal zase trochu syridla. Tentoraz sa spravila hmota niečo medzi huspeninou a tvarohom. Po scedení a odkvapkaní z toho vyšlo hore spomínané čudo.
Nabudúce si už dám majzla aby som to scedil včas, ale teraz ma zaujíma či ste sa už s podobným "nezdarom" stretli.
P.S.: Viem že syridlo by sa nemalo pridávať dva krát, ale už som to raz s jedným syrom spravil a nekrútil črevami :)
(prepáčte, nejak som zabudol na čiarku :)
vcera sme ho vecer dali stekat, ale polovicka ho tak dobre vyzmykala, ze rano bolo v hrnci len par kvapiek srvatky, krasne vrzga pod zubami - jednoducho PAN SYR :-)
dakujeme :-)