Syr z kravského mlieka z dvora
Autor receptu: dvorka
Som mestské "dieťa". No otec je z lazov a moji bratranci majú farmy, robia syr a brandzu a tak som čo to pochytila. Syr z kravského mlieka od kravičky na kolieskach robievam, no teraz som robila z Telgártskeho dvora a vyšlo mi syra viac. Mala som len 2 litre mlieka no hrudka je ako z troch z mliečneho expresu. Tu je recept.
Postup
- Mlieko nalejem do hrnca a dám zohriať na 30 - 35°C. Odstavím.
- Pripravím si syridlo, neúplne plnú mokka lyžičku a štamprlík vody. Syridlo vo vode zamiešam.
- Do mlieka za stáleho miešania prilievam pomalyčky syridlo a miešam ešte minútu.
- Hrniec zavriem a nechám 30 minút na zosyrenie.
- Syrenina je pekná, musí sa nám od hrnca odliepať ako tuhý puding.
- Metličkou syreninu nakrájam zhora dole a potom zprava do ľava, aby vznikli kúsky. Môžeme teraz pridať soľ.
- Znova hrniec zakryjeme a necháme 35 minút aby syrenina sadla na spodok hrnca.
- Umytou rukou vymačkám srvátku zo syreniny a potom časť srvátky zlejem do kastróla.
- Zbytok prelejem cez sitko s kuchynskou vreckovkou alebo jemným plátienkom. Rohy vreckovky spojím a vytlačím srvátku, odkryjem a syrovú hrudku upravím.
- Sytko položím na misku, zakryjem rohmi vreckovky hrudku a nechám 24 hodín stáť. Syr by sa nemal konzumovať skôr, lebo po ňom preháňa.
- A takto vyzerá finálny výtvor. Ja pod syr dávam poskladanú papierovú utierku, lebo syr stále púšťa vodu a zakryjem skleným zvonom. Vydrží dlho.
- Zo srvátky robím pomazánku. Srvátku nechám skoro prevrieť, osolím, môžeme okoreniť. Potom cez sitko s plátienkom prelejem a nechám cez noc odkvapkať. Z ozajstného neodstredeného mlieka dostanem za misku svelej bielkovinovej masy, ktorá z odstredeného mlieka už nie je. Vtedy pridám do srvátky jeden normálny biely živý sabinovský jogurt. Nie nízkotučný.