Foto: eviana
Zákusok možno vyzerá zložito, ale opak je pravdou - je to taká rýchlovka a naozaj veľmi svieža.
porcií
príprava
na 180 °C
Suroviny
Biskvit: | |
5 ks |
|
4 PL |
|
5-6 PL |
|
1-2 PL |
|
1 ks |
|
1 dl |
|
Krém: | |
200 ml |
|
400 ml (alebo jogurt) |
|
|
|
1 ks |
|
1 PL |
|
1 bal |
|
Postup
-
1
Ako pri obyčajnom biskvitovom ceste si najprv vymiešame 5 žĺtok so 4 PL kryštálového cukru.
-
2
...zvlášť si zmiešame suché suroviny - 5-6 PL polohrubej múky, 1-2 PL kakaa a prášok do pečiva (ja som mala krásne tmavé kakao, tak stačila 1 kopcom PL, ak je svetlejšie, treba dať dve - potom tou druhou PL nahradiť múku, dať jej o to menej).
-
3
...suché suroviny vysypeme k žĺtkam s cukrom, prilejeme 1 dl mlieka a vymiešame do hladka
-
4
...na záver zľahka vmiešame tuhý sneh z 5 bielkov, ku ktorým pred šľahaním pridáme štipku soli
-
5
...rozotrieme na plech, vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180°C cca 12-15 minút (podľa typu rúry, skúška špajdľou to istí)
-
6
...upečený ešte horúci obrátime a stiahneme z neho papier, ešte na horúci rozotrieme džem - ideálny by bol čučoriedkový, ale nemala som, tak som dala ríbezľový
-
7
...na džem hneď ukladáme piškóty
-
8
Pripravíme si suroviny na krém - želatínový stužovač, kyslú smotanu alebo biely jogurt a šľahačkovú smotanu. Pripravíme si čučoriedky - mala som 3 dl pohárik - necháme odkvapkať šťavu - použijeme, nevylievať! 1 dl si odložíme do väčšej misky na prípravu želatínového stužovača a zvyšnú použijeme na pokropenie piškót a na ne cca rovnomerne rozsypeme čučoriedky - bodlo by ich hádam aj viac, ale koľko mala, toľko dala.
-
9
...vo väčšej mise si vymiešame do takmer tuha šľahačkovú smotanu s 2 PL vanilkového cukru
-
10
...keď je šľahačka vyšľahaná, tak si pripravíme stužovač - obsah sáčku vysypeme do 1 dl vlažnej šťavy od čučoriedok a miešame ako o život asi 30 sekúnd.
-
11
...do želatínovej hmoty pridáme 1 kopcovitú lyžicu kyslej smotany, vymiešame
-
12
...postupne želatínovú hmotu vmiešame do vyšľahanej šľahačky (postupne rozumej na dvakrát :)
-
13
...pridáme kyslú smotanu - pokojne všetku naraz, spolu vymiešame
-
14
...rozotrieme na počučoriedkované piškóty
-
15
...posypeme grankom, prípadne strúhanou čokoládou a dáme chladiť
-
16
...ešte pohľad na zákusok v reze na plechu
tiež pripravujem takéto druhy zákuskov.
@denyany , aj Tebe prajem príjemnú nedeľu a vďaka za pristavenie sa a milé slová :)
@luss44 , mám radosť, že Ti koláčik padol do oka... len keby tých čučoriedok viac bolo... Keď si ma online videla, nepiekla som, len som si vybehla za 12 mesiačikmi po čučoriedky, ale vraj aj im už došli :)
@izabella929 , od cukrárky ako Ty pochvala poteší, ďakujem Ti :)
@stacynka , ďakujem Ti :)
@monnikka , teším sa :)
@marianne , budem rada ak Ti niekedy padne vhod tento môj zákusok. Plech je klasický cca 30x40 cm hlboký. A lyžice sú veľké polievkové, kopcovité :)
@salinecka , stuzovač želatinový od Dr.Oetkera - milujem ho, nikdy som so želatinou nevedela robiť a vďaka nemu som za hviezdu :)
K zákusku len toľko. Však Ty vieš čo!
milujem v každej podobe, tá kyslá smotana ma tam zaujala, vynikajúco vyrovnáva chuť, výborne volené ingrediencie - aj ja si prosííííímmm :D
5***** máš za takú lahôdku :P