Svieženky fotorecept

stacy77777 - fotkastacy77777, 25. októbra 2014

Už dlho som plánovala vyskúšať zákusok z môjho detstva a mladosti, na ktorý sme chodili do cukrárne. Pozerala som recepty na nete, nakoľko sa veľmi líšili, tvarom i samotnými surovinami, recept som si trocha prispôsobila a celkom som sa trafila do niekdajšej chute zákuska.

35
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto na 2 korpusy:
8 ks
240 g
240 g
3 PL vlažná
1 bal.
2 pl
Čokoládový punč:
 natrhaný
12 ks nalámané
100 g
100 g mleté
700 ml rozmixovaný
1 ks
0,5 ks
100 g roztopená
50 g
3 PL mletá
Na povrch:
2 tégliky
1 PL
1 bal.
Na potretie svetlého korpusu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu, múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti, menšiu a väčšiu. Svetlé cesto bude tenšie, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme na 170°C asi 12-15 minút.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do druhej, väčšej časti cesta pridáme kakaový prášok a upečieme druhý,tmavý korpus. Použila som plech s rozmerom 28x32cm, nie klasické veľké.

  3. 3

    Na čokoládový punč si pripravíme do misky hrozienka. Môžeme samozrejme použiť namočené v rume, aj s rumom, ja som použila arómu. Pridáme na malé kúsky nalámané piškóty, mleté vlašské orechy, už spomínanú rumovú a punčovú arómu, rozmixovaný marhuľový kompót aj s nálevom.Horkú čokoládu roztopíme s maslom a pridáme. Pridáme suchú mletú kávu a všetko spolu dobre premiešame. Do takto pripravenej hmoty natrháme na malé kúsky tmavý korpus. Punč vypracujeme do tuhšej hmoty. Ak je redší, pridáme strúhanku z piškót, ak tuhší, trocha rumu alebo uvarenej, vychladenej kávy.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladené svetlé cesto natrieme ľubovoľným džemom, ja som použila domáci černicový. Naň navrstvíme čokoládový punč. Jemne si naznačíme, ako budeme zákusok krájať.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyšľaháme si smotanu na šľahanie s cukrom a ztužovačom. Pomocou vrecka na zdobenie nanesieme šľahačku, viac do výšky, na každý kúsok.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme do chladničky aspoň na dve hodinky ztuhnúť a vychladiť. Verím, že veľa z vás si spomenie na tento desiatky rokov starý zákusok. Ak sa niekto rozhodne vyskúšať, prajem dobrú chuť....

Diskusia k receptu

monda
Krásne svieženky, a tá chuť musí byť mňam, dala by som si jeden :-))
1x dandy
marikahr
dakujem za pripomenutie tohto zakuska, dala by som si jeden ku kave ;-)
salinka
Už som skoro na ne zabudla. Pre istotu uložím:-)
tatty
Na svieženky si do dózy odkladám odrezky zo zarovnávania zákuskov. Skladujem v mrazničke a keď je dóza plná, sú svieženky. Robím veľmi podobne ako ty, len hrozienka nedávam, čokoládu a orechy pridávam posekané. Tvoje sú krásne :-)
kukulienka71
Krásna práca! vidieť, že máš veľa odpečeného;-) mala som rada tieto rezy, ani som nevedela ich názov, takže ukladám a ďakujem:-) 5*
marika9
Ale, ale, ako človek zabúda. Pripomenula si mi moje detstvo. Áno, spomínam si, dokonca som ich mala veľmi rada. Ďakujem, určite ich spravím.
tothka
Tieto zákusky som mala veľmi rada, ani nevieš, akú radosť si mi spravila. Určite ich pri najbližšej príležitosti upečiem. Máš ich veľmi pekné a verím že aj chuť je taká na akú si pamätám.Ďakujem za pripomenutie zabudnutého.
tothka
Okrem pochvaly mám ešte jednu otázočku, aký krém si dala pod tú punčovú vrstvu, v recepte sa mi zdá že nič neuvádzaš, no na obrázku je.
beliana
:) Spomienka na detstvo, mama nám ich často kupovala...
stacy77777
Veľmi pekne ďakujem všetkým za milé slová, som rada, že ste si so mnou zaspomínali...:-))). @tothka - na punčovú vrstvu ide už iba tá veľká vrstva šľahačky, krém nejde žiaden. Svetlé cesto - džem - punčová vrstva - šľahačka. Tá fotka trocha skresľuje, ja fotím len mobilom. Krásnu nedeľu všetkým...
vodnarka
Koľko má gramov 2 bal. prášok kakaový? Ďakujem za odpoveď.
eviana
@stacinecka , ja si na tieto rezy nespomínam, ale ako si tak študujem Tvoj recept a pozerám tie úžasné fotky tak mi naň riadne rastie chuť... Ukladám a určite niekedy vyskúšam, len či sa aj mne také krásne podaria... si veľká šikulka, srdiečko cítiť v každom jednom reze... celé hviezdne nebo Ti zaň veľmi rada dávam ♥ 5*
kristina47
no neviem,ale na obrázku to vyzerá ako keby pod punčovinou bol nekaky krém alebo tvaroh.Lebo jasne vidieť,piškota,krém?punčovina a šľahačka.
manya
@kristina47 to je odraz na tácke
@stacy77777 vďaka za recept, už dávnejšie som chcela improvizovať, cukráreň sme mali cez cestu a Svieženky boli moje obľúbené;
stacy77777
@kristina47 - presne ako píše @manya , je tam odraz zákusku na tácke, koláčik je svetlé cesto+džem+čokoládový punč+šľahačka. @vodnarka - ďakujem za upozornenie, asi úradoval nejaký škriatok...:-)), neuvádzam do receptov na BALÍKY, vždy píšem označenie KS,alebo na LYŽICE, tak neviem, akým nedopatrením je tam kakaa 2bal. Samozrejme kakaa idú 2 polievkové lyžice, idem hneď opraviť. Ďakujem
danielas
jejééj moje obľúbené! Akosi sa vytratili....fakt je ale, že po cukrárňach už nechodím. Máš ich ešte krajšie ako bývali. Tento tvoj rp rada vyskúšam, o chuti nepochybujem
tatranka
Krásne zákusky a aj veľmi dobre spracovaný recept.Dobre si pamätám na tento zákusok,lebo všetko čo bolo ochutené punčovou plnkou som mala rada a dodnes tiež ľúbim.Nástenka,vydarený koláčik. 5*
danda3
Krásny zákusok, milá @stacy77777 , vidiš, ja si ho vôbec nepamätám. Asi preto, že mamina bola vynikajúca cukrárka, takže sme mali vždy niečo dobré napečené, do cukrárne sme veľmi nechodili.
havino
@stacy , mne si brnkla na strunu riadne, môj koláč, poviem pravdu, na sviatky z odrezkov a pridaním ešte iných surovín na dochutenie robím punč, ten dávam do košíčkov, v čokoláde máčam, vieš koľko krát som pri koštovaní som si spomenula na svieženky, no len rob ich na sviatky so šľahačkou, vtedy také nepečiem šľahačkové, no a ked nie sú odrezky ani ma nepichlo nad svieženkami uvažovať, ale si ma nakopla a čo mi v hlave zostane, zrealizujem, šikovná si šikula
stacy77777
Ďakujem všetkýýýýým, som veľmi rada oprášeniu starého receptu a tomu,že sa páči. Dnes bola na návšteve u mňa sestra z Čiech, okamžite jej zasvietili oči, aj na názov zákuska si spomenula, o to bola moja radosť väčšia, že som sa jej trafila do nôty....
neposed
krasny recept a jeho sucastou je spomienka na studentske casy. Milovala som ich.
svedka
Ach,mnam,takto na noc aspon 2-3 kusky poprosim :)
1maria1
To pod bielou plnkou je ako odraz zo zrkadlovej tácky.
stacy77777
@1maria1 - Majka, áno, fotka mobilom nie je kvalitná, ale nie je tam žiadna biela plnka, koláčik je ako som písala aj vyššie Svetlé cesto + džem + čokoládový punč + šľahačka. To, čo je úplne na spodu, je naozaj odraz na tácke. Ospravedlňujem sa za nekvalitnú fotku. A veľká vďaka všetkým za komentáre, tešia...:-))
antalik
Dobrý deň, mohli by ste mi napísať na mail iphonedotyk@gmail.com ? Mala by som otázku ohľadom tohoto super koláčika. Ďakujem veľmi pekne
alencaaa
vyskusala som bezlepkovej forme a su super...vynikajuci receptik :)
sashenka1
Aj ja ďakujem za recept,bol to koláčik nášho detstva-stál 2,10Kčs a patril medzi moje najobľúbenejšie,potom som ho dlhé roky ani len nevidela,až v Piešťanoch v cukrárni,skoro mi oči vypadli,určite si ho urobím a napíšem,ešte raz ďakujem...
kukulienka71
takto to vyzerá, keď celý týždeň nepečiem. Potom ma prepadne obrovská chuť na sladké, @stacy77777 , tvoj recept som mala vytipovaný už dlho:-)), naozaj vynikajúce rezy! dala som si dva a stačilo, ostatné porozdávam, ako obvykle, ale z cukrárne by neboli bývali také dobré, tak čo iné ostáva? len si urobiť...odporúčam a ďakujem:-)


1x radost
stacy77777
Tak to si ma potešila Kukulienka. Krásne sa ti vydaril a hlavne som rada,že chutil. Vďaka za milu správu.
vieraa
Aj ja dakujem za tento recept, pretože fakt to sú spomienky na cukráreň, kde v prvom rade bola na tanieriku svieženka.Vyzerá to dobre a určite ju spravím aj si ju ukladám.Dík
monty469
Krásny a určite skvelý zakusok dávam5*hneď by som si ho dala
haji
Hmm, tak toto vypadá prudce jedle!!
laurinkaot
Do toho cokoladového puncu nejde ziadny cukor ??
Milujem sviezenky no podla tohto receptu nam vobec nechutili. Boli horké.
stacy77777
Dobrý deň, netuším, od čoho by mohol byť zákusok horký. A cukor? Korpus nalámaný je s cukrom, piškóty, kompót marhuľový je s cukrom, čokoláda. Natretie prvého korpusu džemom, šľahačka s cukrom, myslím,že ho tam je dosť...Mrzí ma,že vám zákusok nechutil, ale vážne netuším,kde je zrada,aby bol horký. Skúšala ho aj Kukulienka, pridávala koomentár aj fotkou, ak by bol zákusok horký, verím, že by informovala,že tam nie je niečo v poriadku. Opakujem, netuším,kde je chyba,ale myslím,že cukrom to nebude
1x radost
laurinkaot
no neviem potom ani ja kde bol problem no mozno nám tam nepasovala tá puncová aroma.
Pridam fotku aj ja.



1x radost
diababka
@Tatty (25.10.2014 22:57)

Presne takto ich robim aj ja, Ak mám málo odrezkov tak robím guľky a obalím v orechoch alebo v kokose.
aja1616
Vynikajúci zákusok, pamätám si ešte z mladých čias, keď bývali v cukrárni, robené zo všetkých skrojkov. Aj ja som využila všetky odkrojky a použila som ich do plnky a ubrala som piškóty. Robila som na oslavu, keď som piekla viacej druhov zákuskov. Tieto zbožňujem, lebo nie sú veľmi krémové a sú také svieže.