Svieženky fotorecept

stacy77777 - fotkastacy77777, 25. októbra 2014

Už dlho som plánovala vyskúšať zákusok z môjho detstva a mladosti, na ktorý sme chodili do cukrárne. Pozerala som recepty na nete, nakoľko sa veľmi líšili, tvarom i samotnými surovinami, recept som si trocha prispôsobila a celkom som sa trafila do niekdajšej chute zákuska.

35
porcií
70 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

Cesto na 2 korpusy:
8 ks
240 g
240 g
3 PL vlažná
1 bal.
2 pl
Čokoládový punč:
 natrhaný
12 ks nalámané
100 g
100 g mleté
700 ml rozmixovaný
1 ks
0,5 ks
100 g roztopená
50 g
3 PL mletá
Na povrch:
2 tégliky
1 PL
1 bal.
Na potretie svetlého korpusu:

Moje poznámky

Prihlás sa do Varechy a zapisuj si svoje poznámky k receptom.

Postup

  1. 1

    Vymiešame žĺtky s cukrom do peny, pridáme vlažnú vodu, múku s kypriacim práškom a tuhý sneh z bielkov. Cesto rozdelíme na dve časti, menšiu a väčšiu. Svetlé cesto bude tenšie, dáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pečieme na 170°C asi 12-15 minút.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do druhej, väčšej časti cesta pridáme kakaový prášok a upečieme druhý,tmavý korpus. Použila som plech s rozmerom 28x32cm, nie klasické veľké.

  3. 3

    Na čokoládový punč si pripravíme do misky hrozienka. Môžeme samozrejme použiť namočené v rume, aj s rumom, ja som použila arómu. Pridáme na malé kúsky nalámané piškóty, mleté vlašské orechy, už spomínanú rumovú a punčovú arómu, rozmixovaný marhuľový kompót aj s nálevom.Horkú čokoládu roztopíme s maslom a pridáme. Pridáme suchú mletú kávu a všetko spolu dobre premiešame. Do takto pripravenej hmoty natrháme na malé kúsky tmavý korpus. Punč vypracujeme do tuhšej hmoty. Ak je redší, pridáme strúhanku z piškót, ak tuhší, trocha rumu alebo uvarenej, vychladenej kávy.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vychladené svetlé cesto natrieme ľubovoľným džemom, ja som použila domáci černicový. Naň navrstvíme čokoládový punč. Jemne si naznačíme, ako budeme zákusok krájať.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vyšľaháme si smotanu na šľahanie s cukrom a ztužovačom. Pomocou vrecka na zdobenie nanesieme šľahačku, viac do výšky, na každý kúsok.

    Svieženky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Dáme do chladničky aspoň na dve hodinky ztuhnúť a vychladiť. Verím, že veľa z vás si spomenie na tento desiatky rokov starý zákusok. Ak sa niekto rozhodne vyskúšať, prajem dobrú chuť....

Diskusia k receptu

49 komentárov k receptu
Na svieženky si do dózy odkladám odrezky zo zarovnávania zákuskov. Skladujem v mrazničke a keď je dóza plná, sú svieženky. Robím veľmi podobne ako ty, len hrozienka nedávam, čokoládu a orechy pridávam posekané. Tvoje sú krásne :-)
Ale, ale, ako človek zabúda. Pripomenula si mi moje detstvo. Áno, spomínam si, dokonca som ich mala veľmi rada. Ďakujem, určite ich spravím.
Tieto zákusky som mala veľmi rada, ani nevieš, akú radosť si mi spravila. Určite ich pri najbližšej príležitosti upečiem. Máš ich veľmi pekné a verím že aj chuť je taká na akú si pamätám.Ďakujem za pripomenutie zabudnutého.
Okrem pochvaly mám ešte jednu otázočku, aký krém si dala pod tú punčovú vrstvu, v recepte sa mi zdá že nič neuvádzaš, no na obrázku je.
Veľmi pekne ďakujem všetkým za milé slová, som rada, že ste si so mnou zaspomínali...:-))). @tothka - na punčovú vrstvu ide už iba tá veľká vrstva šľahačky, krém nejde žiaden. Svetlé cesto - džem - punčová vrstva - šľahačka. Tá fotka trocha skresľuje, ja fotím len mobilom. Krásnu nedeľu všetkým...
@stacinecka , ja si na tieto rezy nespomínam, ale ako si tak študujem Tvoj recept a pozerám tie úžasné fotky tak mi naň riadne rastie chuť... Ukladám a určite niekedy vyskúšam, len či sa aj mne také krásne podaria... si veľká šikulka, srdiečko cítiť v každom jednom reze... celé hviezdne nebo Ti zaň veľmi rada dávam ♥ 5*
@kristina47 - presne ako píše @manya , je tam odraz zákusku na tácke, koláčik je svetlé cesto+džem+čokoládový punč+šľahačka. @vodnarka - ďakujem za upozornenie, asi úradoval nejaký škriatok...:-)), neuvádzam do receptov na BALÍKY, vždy píšem označenie KS,alebo na LYŽICE, tak neviem, akým nedopatrením je tam kakaa 2bal. Samozrejme kakaa idú 2 polievkové lyžice, idem hneď opraviť. Ďakujem
jejééj moje obľúbené! Akosi sa vytratili....fakt je ale, že po cukrárňach už nechodím. Máš ich ešte krajšie ako bývali. Tento tvoj rp rada vyskúšam, o chuti nepochybujem
Krásne zákusky a aj veľmi dobre spracovaný recept.Dobre si pamätám na tento zákusok,lebo všetko čo bolo ochutené punčovou plnkou som mala rada a dodnes tiež ľúbim.Nástenka,vydarený koláčik. 5*
Krásny zákusok, milá @stacy77777 , vidiš, ja si ho vôbec nepamätám. Asi preto, že mamina bola vynikajúca cukrárka, takže sme mali vždy niečo dobré napečené, do cukrárne sme veľmi nechodili.
@stacy , mne si brnkla na strunu riadne, môj koláč, poviem pravdu, na sviatky z odrezkov a pridaním ešte iných surovín na dochutenie robím punč, ten dávam do košíčkov, v čokoláde máčam, vieš koľko krát som pri koštovaní som si spomenula na svieženky, no len rob ich na sviatky so šľahačkou, vtedy také nepečiem šľahačkové, no a ked nie sú odrezky ani ma nepichlo nad svieženkami uvažovať, ale si ma nakopla a čo mi v hlave zostane, zrealizujem, šikovná si šikula
Ďakujem všetkýýýýým, som veľmi rada oprášeniu starého receptu a tomu,že sa páči. Dnes bola na návšteve u mňa sestra z Čiech, okamžite jej zasvietili oči, aj na názov zákuska si spomenula, o to bola moja radosť väčšia, že som sa jej trafila do nôty....
@1maria1 - Majka, áno, fotka mobilom nie je kvalitná, ale nie je tam žiadna biela plnka, koláčik je ako som písala aj vyššie Svetlé cesto + džem + čokoládový punč + šľahačka. To, čo je úplne na spodu, je naozaj odraz na tácke. Ospravedlňujem sa za nekvalitnú fotku. A veľká vďaka všetkým za komentáre, tešia...:-))
Aj ja ďakujem za recept,bol to koláčik nášho detstva-stál 2,10Kčs a patril medzi moje najobľúbenejšie,potom som ho dlhé roky ani len nevidela,až v Piešťanoch v cukrárni,skoro mi oči vypadli,určite si ho urobím a napíšem,ešte raz ďakujem...
takto to vyzerá, keď celý týždeň nepečiem. Potom ma prepadne obrovská chuť na sladké, @stacy77777 , tvoj recept som mala vytipovaný už dlho:-)), naozaj vynikajúce rezy! dala som si dva a stačilo, ostatné porozdávam, ako obvykle, ale z cukrárne by neboli bývali také dobré, tak čo iné ostáva? len si urobiť...odporúčam a ďakujem:-)


Aj ja dakujem za tento recept, pretože fakt to sú spomienky na cukráreň, kde v prvom rade bola na tanieriku svieženka.Vyzerá to dobre a určite ju spravím aj si ju ukladám.Dík
Dobrý deň, netuším, od čoho by mohol byť zákusok horký. A cukor? Korpus nalámaný je s cukrom, piškóty, kompót marhuľový je s cukrom, čokoláda. Natretie prvého korpusu džemom, šľahačka s cukrom, myslím,že ho tam je dosť...Mrzí ma,že vám zákusok nechutil, ale vážne netuším,kde je zrada,aby bol horký. Skúšala ho aj Kukulienka, pridávala koomentár aj fotkou, ak by bol zákusok horký, verím, že by informovala,že tam nie je niečo v poriadku. Opakujem, netuším,kde je chyba,ale myslím,že cukrom to nebude

Pridaj komentár k receptu: