Foto: petravoska
Svieža chutná torta s citrónovou príchuťou sa hodí na rôzne príležitosti.
porcií
na 170 °C
Suroviny
Korpus: | |
6 ks |
|
200 g |
|
125 g |
|
125 g, + 0,5 bal. prášku do pečiva |
|
Pnka: | |
0,5 l |
|
na pol litra |
|
1 dcl |
|
5 PL |
|
0,4 l, + smetafix |
|
Zdobenie: | |
0,25 l,+ smetafix |
|
Postup
-
1
Korpus: Vajcia si vyšľaháme s cukrom do penista.
-
2
Múku premiešame so strúhankou a práškom do pečiva. Ja pridávam aj štipku soli.
-
3
Zmiešame s vajciami a vylejeme do vymastenej formy. Medzi dno a boky zvyknem pricviknúť papier na pečenie. Dno potom netreba mastiť a korpus sa pekne dá oddeliť od formy.
-
4
Pečieme ho pri 170 stupňoch približne 40 min. v teplovzdušnej rúre.
-
5
PLnka: V citrónovej šťave rozpustíme cukor. Potom ju prilejeme do nádoby s mliekom. Mlieko sa samozrejme zrazí, ale netreba sa toho zľaknúť. Tak to má byť. Ja zvyknem pridať aj pol lyžičky citrónovej arómy.
-
6
Medzitým dáme napučať želatínu asi tak na 10 min.v troche vody. Napučanú želatínu rozpustíme na miernom plameni, ale tak, aby nebola horúca. Potom ju vlejeme do zmesi mlieka a citrónovej šťavy. Premiešame a dáme stuhnúť do chladničky.
-
7
Stuhnutú želatínu si vyklopíme do pripravenej misky, pridáme k nej vyšľahanú smotanu so smetafixom. Hmoty ručným šľahačom spojíme.
-
8
Hmoty ručným šľahačom spojíme.
-
9
Korpus rozrežeme pílkou na chlieb, alebo strunou na tri časti.
-
10
Do zloženej tortovej formy položíme na dno pôvodne vrchný diel korpusu otočený smerom nadol a natrieme naň polovicu plnky tak, že sa dotýka stien tortovej formy. Položíme stredný diel a natrieme druhú polovicu plnky. Na vrch položíme pôvodne spodný diel korpusu spodnou stranou nahor. Torta bude mať krásny rovný povrch. Potom ju uložíme do chladničky, aby poriadne stuhla.
-
11
Nakoniec ozdobíme šľahačkou a ostatným nápadom sa medze nekladú. Mám variant na 50-tku:
-
12
a na detskú oslavu:
-
13
torta v reze:
aj korpus mas vydareny.