Sviatočná citrónová torta fotorecept

petravoska - fotkapetravoska, 4. marca 2011

Svieža chutná torta s citrónovou príchuťou sa hodí na rôzne príležitosti.

12
porcií
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Korpus:
6 ks
200 g
125 g
125 g, + 0,5 bal. prášku do pečiva
Pnka:
0,5 l
na pol litra
1 dcl
5 PL
0,4 l, + smetafix
Zdobenie:
0,25 l,+ smetafix




Postup

  1. 1

    Korpus: Vajcia si vyšľaháme s cukrom do penista.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Múku premiešame so strúhankou a práškom do pečiva. Ja pridávam aj štipku soli.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zmiešame s vajciami a vylejeme do vymastenej formy. Medzi dno a boky zvyknem pricviknúť papier na pečenie. Dno potom netreba mastiť a korpus sa pekne dá oddeliť od formy.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pečieme ho pri 170 stupňoch približne 40 min. v teplovzdušnej rúre.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    PLnka: V citrónovej šťave rozpustíme cukor. Potom ju prilejeme do nádoby s mliekom. Mlieko sa samozrejme zrazí, ale netreba sa toho zľaknúť. Tak to má byť. Ja zvyknem pridať aj pol lyžičky citrónovej arómy.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzitým dáme napučať želatínu asi tak na 10 min.v troche vody. Napučanú želatínu rozpustíme na miernom plameni, ale tak, aby nebola horúca. Potom ju vlejeme do zmesi mlieka a citrónovej šťavy. Premiešame a dáme stuhnúť do chladničky.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Stuhnutú želatínu si vyklopíme do pripravenej misky, pridáme k nej vyšľahanú smotanu so smetafixom. Hmoty ručným šľahačom spojíme.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Hmoty ručným šľahačom spojíme.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Korpus rozrežeme pílkou na chlieb, alebo strunou na tri časti.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do zloženej tortovej formy položíme na dno pôvodne vrchný diel korpusu otočený smerom nadol a natrieme naň polovicu plnky tak, že sa dotýka stien tortovej formy. Položíme stredný diel a natrieme druhú polovicu plnky. Na vrch položíme pôvodne spodný diel korpusu spodnou stranou nahor. Torta bude mať krásny rovný povrch. Potom ju uložíme do chladničky, aby poriadne stuhla.

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Nakoniec ozdobíme šľahačkou a ostatným nápadom sa medze nekladú. Mám variant na 50-tku:

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a na detskú oslavu:

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    torta v reze:

    Sviatočná citrónová torta (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

seaton
vyzerá super a určite Raduško bude mať veľkú radosť a aj ostatní pozvaní hostia. :)))))))
jerica
vydarená torta s ešte vydarenejším pekným fotopostupom:-)
evanaaa
Pekná torta a osviežujúca plnka, páči s ami aj výzdoba ( aj tá druhá). Zaujímavé, že ide do korpusu aj strúhanka, to načo? A ak už, nemohla by sa nahradiť rozomletými piškótami alebo celozrnnou múkou, zdá s ami to lepšie. Alebo to tak musí byť?
petravoska
@babi1257 , tu oplatku som kupila u nas v takom obchode ze vsetko na party, ale nasla som to aj na internete napr. www.jedleoplatky.sk, myslim, skus to vyguglovat :)
petravoska
@evanaaa , myslim, ze ta struhanka, je tam kvoli tomu, aby bolo cesto hutnejsie a lepsie tahalo do seba vhlkost, pretoze plnka je vdaka slahacke dost stavnata. chut to neovplyvnuje. dneska sme ju na oslave synovcovych menin zbastili tak, ze po dva kusky na osobu padali :), takze sa nemusis vobec tej struhanky bat. myslim, ze by stalo za uvahu vyskusat aj tvoju verziu, myslim, ze by to mohlo byt tiez dobre :)
honestka
@Petravoska : rozumiem dobre, ze plnka ostane taka zrazena? alebo sa to nejako vyrovna dalsim spojenim /slahanim/? -dakujem.
aj korpus mas vydareny.
petravoska
@honestka , hmota je nakoniec hladka, ked to v chladnicke stuhne, je to kompaktna zmes, pridam foto v reze, len som nemala a musela som pockat na oslavu, kym ju rozkroja :)
marienka44
@Petravoska ,k bodu c.10: ja ked vyklopim tortu po upeceni, obraciam ju, teda vrch je na spodu, lebo aby bol rovny povrch. Teraz neviem ako postupovat podla Teba. Ty davas na dno vrchny diel. Ale ja mam vrchny diel po upeceni vlastne spodny. :-) Asi ma byt poskladana tak, ze vypukly povrch vrchny dame naspodok, cize moj spodny aj zostane ako spodny vo finalnej podobe, lebo pri peceni bol hore. :-)))To mlieko sa nevarí?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia