Sviatočná citrónová torta (fotorecept)
Autor receptu: petravoska
Svieža chutná torta s citrónovou príchuťou sa hodí na rôzne príležitosti.
12 porcií |
40 minút na 170 °C |
Postup
- Korpus:
Vajcia si vyšľaháme s cukrom do penista.
- Múku premiešame so strúhankou a práškom do pečiva. Ja pridávam aj štipku soli.
- Zmiešame s vajciami a vylejeme do vymastenej formy. Medzi dno a boky zvyknem pricviknúť papier na pečenie. Dno potom netreba mastiť a korpus sa pekne dá oddeliť od formy.
- Pečieme ho pri 170 stupňoch približne 40 min. v teplovzdušnej rúre.
- PLnka: V citrónovej šťave rozpustíme cukor. Potom ju prilejeme do nádoby s mliekom. Mlieko sa samozrejme zrazí, ale netreba sa toho zľaknúť. Tak to má byť. Ja zvyknem pridať aj pol lyžičky citrónovej arómy.
- Medzitým dáme napučať želatínu asi tak na 10 min.v troche vody. Napučanú želatínu rozpustíme na miernom plameni, ale tak, aby nebola horúca. Potom ju vlejeme do zmesi mlieka a citrónovej šťavy. Premiešame a dáme stuhnúť do chladničky.
- Stuhnutú želatínu si vyklopíme do pripravenej misky, pridáme k nej vyšľahanú smotanu so smetafixom. Hmoty ručným šľahačom spojíme.
- Hmoty ručným šľahačom spojíme.
- Korpus rozrežeme pílkou na chlieb, alebo strunou na tri časti.
- Do zloženej tortovej formy položíme na dno pôvodne vrchný diel korpusu otočený smerom nadol a natrieme naň polovicu plnky tak, že sa dotýka stien tortovej formy. Položíme stredný diel a natrieme druhú polovicu plnky. Na vrch položíme pôvodne spodný diel korpusu spodnou stranou nahor. Torta bude mať krásny rovný povrch. Potom ju uložíme do chladničky, aby poriadne stuhla.
- Nakoniec ozdobíme šľahačkou a ostatným nápadom sa medze nekladú. Mám variant na 50-tku:
- a na detskú oslavu:
- torta v reze: