Sviatočná citrónová torta (fotorecept)

Autor receptu: petravoska

Svieža chutná torta s citrónovou príchuťou sa hodí na rôzne príležitosti.

12
porcií
40 minút
na 170 °C

Suroviny

Postup

  1. Korpus: Vajcia si vyšľaháme s cukrom do penista.
  2. Múku premiešame so strúhankou a práškom do pečiva. Ja pridávam aj štipku soli.
  3. Zmiešame s vajciami a vylejeme do vymastenej formy. Medzi dno a boky zvyknem pricviknúť papier na pečenie. Dno potom netreba mastiť a korpus sa pekne dá oddeliť od formy.
  4. Pečieme ho pri 170 stupňoch približne 40 min. v teplovzdušnej rúre.
  5. PLnka: V citrónovej šťave rozpustíme cukor. Potom ju prilejeme do nádoby s mliekom. Mlieko sa samozrejme zrazí, ale netreba sa toho zľaknúť. Tak to má byť. Ja zvyknem pridať aj pol lyžičky citrónovej arómy.
  6. Medzitým dáme napučať želatínu asi tak na 10 min.v troche vody. Napučanú želatínu rozpustíme na miernom plameni, ale tak, aby nebola horúca. Potom ju vlejeme do zmesi mlieka a citrónovej šťavy. Premiešame a dáme stuhnúť do chladničky.
  7. Stuhnutú želatínu si vyklopíme do pripravenej misky, pridáme k nej vyšľahanú smotanu so smetafixom. Hmoty ručným šľahačom spojíme.
  8. Hmoty ručným šľahačom spojíme.
  9. Korpus rozrežeme pílkou na chlieb, alebo strunou na tri časti.
  10. Do zloženej tortovej formy položíme na dno pôvodne vrchný diel korpusu otočený smerom nadol a natrieme naň polovicu plnky tak, že sa dotýka stien tortovej formy. Položíme stredný diel a natrieme druhú polovicu plnky. Na vrch položíme pôvodne spodný diel korpusu spodnou stranou nahor. Torta bude mať krásny rovný povrch. Potom ju uložíme do chladničky, aby poriadne stuhla.
  11. Nakoniec ozdobíme šľahačkou a ostatným nápadom sa medze nekladú. Mám variant na 50-tku:
  12. a na detskú oslavu:
  13. torta v reze: