Švédske slimáky so šafranom fotorecept

pusta - fotkapusta, 28. marca 2015
Švédske slimáky so šafranom (fotorecept)
Foto: pusta

Vybrala som zo svojho archívu, kedysi dávno som našla tento úžasný recept v jednom časopise a opísala som ho.Toto švédske kysnuté sladké pečivo sa Zobraziť celý popisVybrala som zo svojho archívu, kedysi dávno som našla tento úžasný recept v jednom časopise a opísala som ho.Toto švédske kysnuté sladké pečivo sa vyznačuje množstvom masla, výborným voňavým maslovým vanilkovo - škoricovým krémom a šafránom, pritom je ľahučké ako pierko a nadýchané, určite je vhodné aj na Veľkonočné sviatky, preto pridávam tento recept v predstihu pre záujemcov o sladké dobroty na sviatočné dni.

1 dávka pre viac osô
porcia
60 minút
príprava
12-15 minút
na 220 °C

Suroviny

Cesto:
cca 850 ml
1/4 CL
1 CL
50 g
50 ml
0,5 balenie
4 a 1/2 PL kopcom
150 g
1 ks
250 g (kvalitný krémový syr)
Krém:
200 g
1 balenie
1 PL
5 a 1/2 PL kopcom
Na potretie slimákov:
1 ks
Do cesta:
0,5 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Do vandlíka som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, ...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ... pripravila som šafrán a mascarpone, do misky som dala šafran 0,5 g a zaliala som ho 1 PL horúcej vody, nechala odstáť...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ...droždie som zaliala 50 ml vlažného mlieka a prikryté utierkou som ho nechala vykysnúť v rúre vyhriatej na 40 stupňov C - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo, šafrán aj s vodou, vanilkový cukor, práškový cukor,...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...mascarpone, vajce, vždy len trocha múky z odmeraného celkového množstva v odmerke a najprv pomocou vidličky som ju zapracovala do zmesi, až som postupne po troškách spotrebovala všetku múku,...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    ...potom som dôkladne rukami vymiesila lesklé pružné hladké nelepivé mäkké cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť veľké bubliny a cesto sa oddeľovalo od rúk a stien vandlíka, vytvarovala som bochník, prikryla čistou utierkou, vložila do rúry vyhriatej na 40 stupňov C nechala som ho v rúre kysnúť 1 hodinu,...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...zatiaľ som pripravila krém zmiešaním zmäknutého masla, vanilkového cukru, práškového cukru a mletej škorice,...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...vykysnuté cesto som dala na pomúčenú dosku, rozdelila som ostrým nožom ho na dve polovice, každú polovicu som rozvaľkala na obdĺžnik o veľkosti asi 30 x 60 cm, cesto som potrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomernou vrstvou pripraveného krému tak, že po obvode som nechala voľný pás o šírke asi 2 cm, potreté cesto maslovým vanilkovo - škoricovým krémom som preložila na polovicu,...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...preložené cesto som zvisle ostrým nožom pokrájala na pásy o šírke asi 2,5 cm a tie som na pozdlžnej strane v odstupoch vzdialených od seba asi 1,5 cm ešte narezala , ale nedokrojila, pás cesta som zatočla do slimáka, vznikol tvar ruže, druhú polovicu cesta som nechala hladkú, z nej som vytvarovala briošky a slimákov,...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...slimáky, ruže a briošky som položila na plech vystlaný pečiacim papierom/teflonovou foliou, prikryla ľahkou vzdušnou čistou kuchynskou utierkou, nechala som ich ešte 30 minút podkysnúť,...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    ...potrela som ich rozšľahaným vajcom,....

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...na spodok rúry som dala hrnček s horúcou vodou, piekla som ich v rúre vyhriatej na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev asi 12 - 15 minút, kým neboli sfarbené do peknej zlato - hnedej farby, nechala som ich vychladnúť na mriežke.

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Spravila som briošky, ruže...

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ...a slimáky, ide o luxusnejšie sladké maslové kysnuté sviatočné pečivo, ktoré je ľahučké ako pierko, úžasne nadýchané s výborným maslovým krémom, vonia po vanilke a škorici, šafrán mu dodáva na krásnej žltej farbe, korenistej chuti a nádhernej vôni, je to síce náročné na prácu i čas, ale všetka námaha sa vám bohate odmení, odporúčam vyskúšať na Veľkú noc alebo na iné sviatky.

    Švédske slimáky so šafranom (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

tatranocka
Nepochopila som dať 0,5g šafránu do 1/2kg múky.Na zafarbenie stačí dať 10tyčiniek,ale aby to malo efekt,je potrené ho zaliať horúcou vodou a nechať vychladnúť.V prípade,že by ste tak urobili pri tom množstve múky - dať do vody 0,5g šafránu,tak máte horké cesto.Takto nasucho to nemá žiadny efekt a je to vidieť aj na farbe cesta.Aj preto sa farba šafránu napr. pri varení ryže,rozvinie až varom.
tatranocka
@svedka pozri ešte raz...tam je 850ml múky,nie gramov.Uvedené množstvo nie je ani 1/2kg a pritom tam je 150g masla a 50g droždia,preto píšem,že toľko šafránu je veľa.Ak by ho dala do vody a pridala do cesta,tak by to cesto bolo až oranžové a obávam sa,že aj horké.Nemôžem sa s tebou o tom dohadovať,nerobila som,ale rozpis a postup sa mi zdá celý zlý.Mohla by si ty,keď máš s tým skúsenosti :)
pusta1
@svedka , pozeraloa som tvoj recept, obidva sú úplne odlišné, nedovolila by som si preto tvrdiť, že je niektorý z týchto receptov zlý, len to, že je každý diametrálne iný, aj čo do surovín aj čo do spracovania.
pusta1
@svedka , ten recept robím viac ako 30 rr, je to dobrý recept,našla som ho kedysi dávno v jednom časopise pod týmto názvom, nebudem názov meniť.
nikdy som nemala s receptom žiadne nervy, s cestom sa výborne pracuje a chuť je fantastická.
ty ho máš pod iným názvom a evidentne ide o dva rozdielne recepty.
pusta1
@svedka , máš iné zloženie,ty cesto aj inak spracovávaš, neporovnávaj dva odlišné recepty.
dakujem.
cucka
prosím vás, ani pekne tvarované ich nemáte, keby ste tieto koláče piekli viac, ako 30 rokov, ako píšete, že ich robíte, tak zručnosťou gazdinej by aj inak vyzerali a nie ako domotané cesto, vami nazvané ruže, nájsť recept kedysi dávno, môže byť 5 alebo 10 rokov, ale napísať, že robím ten recept viac, ako 30 rokov a takto ho prezentovať dnes je ostuda. Kde kedy bolo v našich časopisoch 30 rokov do zadu mascarpone, preboha, ved už neklamte samu seba, že nás klamete vieme a ak ste aj mala zahraničné časopisy, čo mi odpoviete určite, tak u nás mascarpone v tej dobe dostať nebolo a že vám ho niekto dovážal, tak sa ani nenamáhajte písať, vy pani, ktorá ste rada, že ste vôbec rada, že komunikujte so svetom a varecha je váš svet a len sa hráte na niečo, čo ste nikdy nebola.
tassiedevil
recept ako taký je veľmi dobrý, tak to musí byť naozaj delikátne ...až na to droždie? mne sa zdá, že je tam trochu veľa k pomeru s múkou...a tie teploty kysnutia sa mi zdajú trochu vysoké....nekritizujem, to je len môj názor:) rozhodne vyskúšam:)
pusta1
@tatranocka , nevidím tam podobnosť receptu v tom linku s mojim receptom, pozrela som sa. tam je 170 gramov múky, ja mám 850 ml múky, tam je 500 ml mlieka, ja mám 50 ml a nie je to omyl u mňa, nesedí ani cukor s tým ako ho mám ja, tiež ostatné,ani spracovanie cesta v postupe, ani tvarovanie, popis spracovania, ani čas a teplota pečenia.
môžete sa pozrieť aj na nete, pravdepodobne nájdete viac receptov, nechápem, čo vlastne s čím porovnávate, :-)
robila ste to všetko úplne zbytočne DDDDD
kukulienka71
Zaujali ste ma tu s týmto receptom:-) koľko ich pozerám na nete, každý je iný:-)) aj elixir tu má jeden Lussekatter a ten je diametrálne úplne iný  varecha.pravda.sk/recepty/safranovy-kolac-luciin-kocur-fo...

Ja myslím, že Pusta tam má dosť tekutej zložky v ceste, mascarpone, roztopené maslo aj trocha mlieka k tej múke úplne stačí. Vyskúšam obe verzie, aby som vedela porovnať. Len si kúpim šafran.
pusta1
@kukulienka71 , budem veľmi rada, ak vyskúšaš aj môj recept :-)
cesto je mäkké, veľmi dobre sa s ním pracuje.
môj recept je diametrálne odlišný od Lussekatter tu na vareche a je vynikajúci.
presne tak, aj na nete je veľa týchto receptov, a každý iný, tiež som dnes pozerala, nie iba jeden je ten jediný správny.
som rada, že ťa zaujal, celkom určite nebudeš sklamaná, to ti garantujem, lebo pomer tekutej zložky k múke je správny.
dakujem ti.
1x pusta1
pusta1
@kukulienka71 , a tvary si môžeš spraviť, aké len chceš a aké uznáš za vhodné ty sama :-)
vonkoncom nemusí byť tvar dvojslimákov.
1x pusta1
tassiedevil
vážené dámy a páni, ja myslím že by ste sa mali pani @pusta1 za vaše neopodstatnené útoky k uvedenému receptu ospravedlniť...dnes som upiekol tieto koláče z tohto cesta a recept som dodržal do bodky...okrem droždia a teplôt.. robil som len z pol dávky... cesto vôbec nebolo suché, ba skôr mäkké ,tak že som musel pridať trochu múky /každá múka je iná/ a výsledok môžete vidieť...presne ako som predpokladal....lahodné a delikátne kysnuté cesto, možno jedno z najlepších aké som kedy jedol....nikdy nehodnotíme knihu podľa obalu...možno pani @pusta1 nemala najlepší deň v kuchyni...každému sa to môže stať...:)

marika21
@tassiedevil máš slimáky pekné, chutné. Je na každom z nás akú formu, tvar zvolí. Uvedený recept je dobrý nemá chybu. Najprv treba upiecť podľa receptu a tešiť sa , ak sa nám to podarí, tak ako nám to prezentoval @tassiedevil .
svedka
@tassiedevil mas ich krasne.ako vravis, pridal si muku...to som pisala aj ja.nie, ze je cesto suche, ale naopak príliš mastne.tot vsjo :)
pusta1
a ešter, ja v surovinách píšem "cca" 850 ml múky, žiadne presne, jasne, že to závisí od kvality múky, ako je vlhká, či naopak suchá.
cesto nie je vôbec mastné.
@tassiedevil ho popísal cesto presne rovnako ako ja, stačí si pozorne prečítať môj postup v recepte a jeho komentár, vrátane o vyjadrení kvality a chute pečiva, ktoré spravil a jeho pochvaly pre mňa.
tetrisss
tassiedevil ukazal ako treba k tomu pristupit, upiect a potom pochvalit alebo pohanit. ja osobne mam rada kysnute tvarohove cesto, lebo je makksie a dlhsie vydrzi. Toto polemizovanie dufam uz skoncilo, kolace sa vydarili a to je podstatne.
pusta1
@tetrisss , máš pravdu, toto kysnuté tvarohové /syrové/ cesto so skvelým doplnkom šafránu je super :-)
dakujem za názor znalca tvojho formátu.
pusta1
milý@tassiedevil , som rada, že recept považuješ za kvalitný a cesto za delikátne už od pohľadu, je vidno, že si skúsený majster, ktorý vie, o čom hovorí :-)
pokiaľ ide o množstvo droždia, toľko bolo uvedené v pôvodnom recepte, mne osobne sa nezdá veľa, hoci dávam aj oveľa menej droždia, závisí na tom ktorom recepte.
teplota kysnutia v rúre a čas kysnutia v rúre nie je veľa, zvyknem cesto nechať kysnúť v rúre pri rovnako dlhom čase aj pri 60 stupňoch C, tiež v závislosti od druhu kysnutého cesta, taká je moja skúsenosť.
dakujem za tvoj pekný odborný komentár.
tassiedevil
ešte pár postrehov k receptu: skúsili sme aj za tepla, a to bola skutočne lahôdka....doporučujem teplý ako dezert s nejakým krémom, zmrzlinou a pod.... jeden kúsok zostal na ráno a stále bol chutný a mäkučký...tak akurát ku kávičke....sorry milá @pusta1 , v tom rozruchu okolo receptu som sa takmer zabudol podakovat za tvoj chutný recept...vdaka*****
pusta1
Milý@tassiedevil , som veľmi rada, že si môj recept úspešne vyskúšal, úžasne sa ti vydarili všetky tvary, pridal si si úžasné fotky, je to ten najlepší spôsob, ako dokázať kvalitu cesta, jeho vlastnosti, skvelé finálne pečivo úžasnej chuti. týmto nesporným dôkazom si vytrel kocúra všetkým zlomyseľným komentujúcim varecháčom a ich hnusným a neopodstatneným kritikám.
nemala som vtedy zlý deň vôbec , len mi počas pečenia 2x vypadla elektrina, preto nebolo upečené pečivo také dokonalé, ako ste odo mňa zvyknutí, nevidela som to ako prekážku, aby som v dobrej viere nepridala v predstihu pred sviatkami vynikajúci recept na luxusné švédske pečivo.
dakujem ti z celého srdca, že si sa ma objektívne zastal, podal dôkaz a potvrdil kvalitu receptu, za jeho úžasné hodnotenie, za 5*, za všetky tvoje jadrné a výstižné komentáre za fair - play.
to ja dakujem tebe za všetko.
pusta1
@tetrisss , súhlasím s tvojim názorom, že tassiedevil ukazal ako treba k tomu pristupit, upiect a potom pochvalit alebo pohanit. ja osobne mam rada kysnute tvarohove cesto, lebo je makksie a dlhsie vydrzi. Toto polemizovanie dufam uz skoncilo, kolace sa vydarili a to je podstatne.
dakujem za tvoj objektívny komentár znalca a tiež dúfam, že toto polemizovanie už skončilo.
marika21
Ja by som bola veľmi rada, keby všetci, čo hania tento recept upiekli a uverejnili fotografiu. Budem vidieť aké rôzne tvary sa dajú upiecť. @tassiedevil nám to predviedol veľmi pené tvary.
kukulienka71
Aj sem pridávam hlásenie o vyskúšaní aj s fotkou, plnkou natreté cesto som pokrájala na slimáky a tie ponarezávala, trochu roztvorila ako ruže, takže také slomáko-ruže sa mi podarili. Cesto je výborné, mastnejšie, tiež s typickou šafranovou chuťou, ktorá je doplnená škoricou v plnke. Kvôli priprečenej plnke je pečivko aj chrumkavejšie. Som spokojná, ďakujem