Foto: pusta
Vybrala som zo svojho archívu, kedysi dávno som našla tento úžasný recept v jednom časopise a opísala som ho.Toto švédske kysnuté sladké pečivo sa Zobraziť celý popisVybrala som zo svojho archívu, kedysi dávno som našla tento úžasný recept v jednom časopise a opísala som ho.Toto švédske kysnuté sladké pečivo sa vyznačuje množstvom masla, výborným voňavým maslovým vanilkovo - škoricovým krémom a šafránom, pritom je ľahučké ako pierko a nadýchané, určite je vhodné aj na Veľkonočné sviatky, preto pridávam tento recept v predstihu pre záujemcov o sladké dobroty na sviatočné dni.
porcia
príprava
na 220 °C
Suroviny
Cesto: | |
cca 850 ml |
|
1/4 CL |
|
1 CL |
|
50 g |
|
50 ml |
|
0,5 balenie |
|
4 a 1/2 PL kopcom |
|
150 g |
|
1 ks |
|
250 g (kvalitný krémový syr) |
|
Krém: | |
200 g |
|
1 balenie |
|
1 PL |
|
5 a 1/2 PL kopcom |
|
Na potretie slimákov: | |
1 ks |
|
Do cesta: | |
0,5 g |
|
1 PL |
|
Postup
-
1
Do vandlíka som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, ...
-
2
... pripravila som šafrán a mascarpone, do misky som dala šafran 0,5 g a zaliala som ho 1 PL horúcej vody, nechala odstáť...
-
3
...droždie som zaliala 50 ml vlažného mlieka a prikryté utierkou som ho nechala vykysnúť v rúre vyhriatej na 40 stupňov C - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo, šafrán aj s vodou, vanilkový cukor, práškový cukor,...
-
4
...mascarpone, vajce, vždy len trocha múky z odmeraného celkového množstva v odmerke a najprv pomocou vidličky som ju zapracovala do zmesi, až som postupne po troškách spotrebovala všetku múku,...
-
5
...potom som dôkladne rukami vymiesila lesklé pružné hladké nelepivé mäkké cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť veľké bubliny a cesto sa oddeľovalo od rúk a stien vandlíka, vytvarovala som bochník, prikryla čistou utierkou, vložila do rúry vyhriatej na 40 stupňov C nechala som ho v rúre kysnúť 1 hodinu,...
-
6
...zatiaľ som pripravila krém zmiešaním zmäknutého masla, vanilkového cukru, práškového cukru a mletej škorice,...
-
7
...vykysnuté cesto som dala na pomúčenú dosku, rozdelila som ostrým nožom ho na dve polovice, každú polovicu som rozvaľkala na obdĺžnik o veľkosti asi 30 x 60 cm, cesto som potrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomernou vrstvou pripraveného krému tak, že po obvode som nechala voľný pás o šírke asi 2 cm, potreté cesto maslovým vanilkovo - škoricovým krémom som preložila na polovicu,...
-
8
...preložené cesto som zvisle ostrým nožom pokrájala na pásy o šírke asi 2,5 cm a tie som na pozdlžnej strane v odstupoch vzdialených od seba asi 1,5 cm ešte narezala , ale nedokrojila, pás cesta som zatočla do slimáka, vznikol tvar ruže, druhú polovicu cesta som nechala hladkú, z nej som vytvarovala briošky a slimákov,...
-
9
...slimáky, ruže a briošky som položila na plech vystlaný pečiacim papierom/teflonovou foliou, prikryla ľahkou vzdušnou čistou kuchynskou utierkou, nechala som ich ešte 30 minút podkysnúť,...
-
10
...potrela som ich rozšľahaným vajcom,....
-
11
...na spodok rúry som dala hrnček s horúcou vodou, piekla som ich v rúre vyhriatej na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev asi 12 - 15 minút, kým neboli sfarbené do peknej zlato - hnedej farby, nechala som ich vychladnúť na mriežke.
-
12
Spravila som briošky, ruže...
-
13
...a slimáky, ide o luxusnejšie sladké maslové kysnuté sviatočné pečivo, ktoré je ľahučké ako pierko, úžasne nadýchané s výborným maslovým krémom, vonia po vanilke a škorici, šafrán mu dodáva na krásnej žltej farbe, korenistej chuti a nádhernej vôni, je to síce náročné na prácu i čas, ale všetka námaha sa vám bohate odmení, odporúčam vyskúšať na Veľkú noc alebo na iné sviatky.
nikdy som nemala s receptom žiadne nervy, s cestom sa výborne pracuje a chuť je fantastická.
ty ho máš pod iným názvom a evidentne ide o dva rozdielne recepty.
dakujem.
Keď prižmúrim obe oči tak nejakú podobnosť by sa dalo nájsť,aj keď ťažko;gramáže neriešim,lebo som u vás ešte nevidela "4a1/2 PL kopcom",vždy si zakladáte na detailoch a presnosti,čo sa tentoraz nestalo.A ešte jedna vec - do cesta ide len 50ml mlieka + jedna PL vody so šafránom?
www.nosalty.hu/recept/sved-safranyos-csiga-vaniliakrem...
môžete sa pozrieť aj na nete, pravdepodobne nájdete viac receptov, nechápem, čo vlastne s čím porovnávate, :-)
robila ste to všetko úplne zbytočne DDDDD
Ja myslím, že Pusta tam má dosť tekutej zložky v ceste, mascarpone, roztopené maslo aj trocha mlieka k tej múke úplne stačí. Vyskúšam obe verzie, aby som vedela porovnať. Len si kúpim šafran.
cesto je mäkké, veľmi dobre sa s ním pracuje.
môj recept je diametrálne odlišný od Lussekatter tu na vareche a je vynikajúci.
presne tak, aj na nete je veľa týchto receptov, a každý iný, tiež som dnes pozerala, nie iba jeden je ten jediný správny.
som rada, že ťa zaujal, celkom určite nebudeš sklamaná, to ti garantujem, lebo pomer tekutej zložky k múke je správny.
dakujem ti.
vonkoncom nemusí byť tvar dvojslimákov.
cesto nie je vôbec mastné.
@tassiedevil ho popísal cesto presne rovnako ako ja, stačí si pozorne prečítať môj postup v recepte a jeho komentár, vrátane o vyjadrení kvality a chute pečiva, ktoré spravil a jeho pochvaly pre mňa.
dakujem za názor znalca tvojho formátu.
pokiaľ ide o množstvo droždia, toľko bolo uvedené v pôvodnom recepte, mne osobne sa nezdá veľa, hoci dávam aj oveľa menej droždia, závisí na tom ktorom recepte.
teplota kysnutia v rúre a čas kysnutia v rúre nie je veľa, zvyknem cesto nechať kysnúť v rúre pri rovnako dlhom čase aj pri 60 stupňoch C, tiež v závislosti od druhu kysnutého cesta, taká je moja skúsenosť.
dakujem za tvoj pekný odborný komentár.
nemala som vtedy zlý deň vôbec , len mi počas pečenia 2x vypadla elektrina, preto nebolo upečené pečivo také dokonalé, ako ste odo mňa zvyknutí, nevidela som to ako prekážku, aby som v dobrej viere nepridala v predstihu pred sviatkami vynikajúci recept na luxusné švédske pečivo.
dakujem ti z celého srdca, že si sa ma objektívne zastal, podal dôkaz a potvrdil kvalitu receptu, za jeho úžasné hodnotenie, za 5*, za všetky tvoje jadrné a výstižné komentáre za fair - play.
to ja dakujem tebe za všetko.
dakujem za tvoj objektívny komentár znalca a tiež dúfam, že toto polemizovanie už skončilo.
dakujem za vyskúšanie a za nádherné foto.