Švédske slimáky so šafranom (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Vybrala som zo svojho archívu, kedysi dávno som našla tento úžasný recept v jednom
časopise a opísala som ho.Toto švédske kysnuté sladké pečivo sa vyznačuje množstvom
masla, výborným voňavým maslovým vanilkovo - škoricovým krémom a šafránom,
pritom je ľahučké ako pierko a nadýchané, určite je vhodné aj na Veľkonočné sviatky,
preto pridávam tento recept v predstihu pre záujemcov o sladké dobroty na sviatočné
dni.
1 dávka pre viac osô porcia |
60 minút príprava |
12-15 minút na 220 °C |
Postup- Do vandlíka som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, ...
- ... pripravila som šafrán a mascarpone, do misky som dala šafran 0,5 g a zaliala som ho 1 PL horúcej vody, nechala odstáť...
- ...droždie som zaliala 50 ml vlažného mlieka a prikryté utierkou som ho nechala vykysnúť v rúre vyhriatej na 40 stupňov C - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo, šafrán aj s vodou, vanilkový cukor, práškový cukor,...
- ...mascarpone, vajce, vždy len trocha múky z odmeraného celkového množstva v odmerke a najprv pomocou vidličky som ju zapracovala do zmesi, až som postupne po troškách spotrebovala všetku múku,...
- ...potom som dôkladne rukami vymiesila lesklé pružné hladké nelepivé mäkké cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť veľké bubliny a cesto sa oddeľovalo od rúk a stien vandlíka, vytvarovala som bochník, prikryla čistou utierkou, vložila do rúry vyhriatej na 40 stupňov C
nechala som ho v rúre kysnúť 1 hodinu,...
- ...zatiaľ som pripravila krém zmiešaním zmäknutého masla, vanilkového cukru, práškového cukru a mletej škorice,...
- ...vykysnuté cesto som dala na pomúčenú dosku, rozdelila som ostrým nožom ho na dve polovice, každú polovicu som rozvaľkala na obdĺžnik o veľkosti asi 30 x 60 cm, cesto som potrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomernou vrstvou pripraveného krému tak, že po obvode som nechala voľný pás o šírke asi 2 cm, potreté cesto maslovým vanilkovo - škoricovým krémom som preložila na polovicu,...
- ...preložené cesto som zvisle ostrým nožom pokrájala na pásy o šírke asi 2,5 cm a tie som na pozdlžnej strane v odstupoch vzdialených od seba asi 1,5 cm ešte narezala , ale nedokrojila, pás cesta som zatočla do slimáka, vznikol tvar ruže, druhú polovicu cesta som nechala hladkú, z nej som vytvarovala briošky a slimákov,...
- ...slimáky, ruže a briošky som položila na plech vystlaný pečiacim papierom/teflonovou foliou, prikryla ľahkou vzdušnou čistou kuchynskou utierkou, nechala som ich ešte 30 minút podkysnúť,...
- ...potrela som ich rozšľahaným vajcom,....
- ...na spodok rúry som dala hrnček s horúcou vodou, piekla som ich v rúre vyhriatej na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev asi 12 - 15 minút, kým neboli sfarbené do peknej zlato - hnedej farby, nechala som ich vychladnúť na mriežke.
- Spravila som briošky, ruže...
- ...a slimáky, ide o luxusnejšie sladké maslové kysnuté sviatočné pečivo, ktoré je ľahučké ako pierko, úžasne nadýchané s výborným maslovým krémom, vonia po vanilke a škorici, šafrán mu dodáva na krásnej žltej farbe, korenistej chuti a nádhernej vôni, je to síce náročné na prácu i čas, ale všetka námaha sa vám bohate odmení, odporúčam vyskúšať na Veľkú noc alebo na iné sviatky.
|