Švédske slimáky so šafranom (fotorecept)

Autor receptu: pusta

Vybrala som zo svojho archívu, kedysi dávno som našla tento úžasný recept v jednom časopise a opísala som ho.Toto švédske kysnuté sladké pečivo sa vyznačuje množstvom masla, výborným voňavým maslovým vanilkovo - škoricovým krémom a šafránom, pritom je ľahučké ako pierko a nadýchané, určite je vhodné aj na Veľkonočné sviatky, preto pridávam tento recept v predstihu pre záujemcov o sladké dobroty na sviatočné dni.

1 dávka pre viac osô
porcia
60 minút
príprava
12-15 minút
na 220 °C

Postup

  1. Do vandlíka som nadrobila droždie, posypala som ho kryštálovým cukrom, ...
  2. ... pripravila som šafrán a mascarpone, do misky som dala šafran 0,5 g a zaliala som ho 1 PL horúcej vody, nechala odstáť...
  3. ...droždie som zaliala 50 ml vlažného mlieka a prikryté utierkou som ho nechala vykysnúť v rúre vyhriatej na 40 stupňov C - asi 15 minút, k vykysnutému kvásku som pridala rozpustené vlažné maslo, šafrán aj s vodou, vanilkový cukor, práškový cukor,...
  4. ...mascarpone, vajce, vždy len trocha múky z odmeraného celkového množstva v odmerke a najprv pomocou vidličky som ju zapracovala do zmesi, až som postupne po troškách spotrebovala všetku múku,...
  5. ...potom som dôkladne rukami vymiesila lesklé pružné hladké nelepivé mäkké cesto, kým sa na povrchu začali tvoriť veľké bubliny a cesto sa oddeľovalo od rúk a stien vandlíka, vytvarovala som bochník, prikryla čistou utierkou, vložila do rúry vyhriatej na 40 stupňov C nechala som ho v rúre kysnúť 1 hodinu,...
  6. ...zatiaľ som pripravila krém zmiešaním zmäknutého masla, vanilkového cukru, práškového cukru a mletej škorice,...
  7. ...vykysnuté cesto som dala na pomúčenú dosku, rozdelila som ostrým nožom ho na dve polovice, každú polovicu som rozvaľkala na obdĺžnik o veľkosti asi 30 x 60 cm, cesto som potrela pomocou chrbta polievkovej lyžice rovnomernou vrstvou pripraveného krému tak, že po obvode som nechala voľný pás o šírke asi 2 cm, potreté cesto maslovým vanilkovo - škoricovým krémom som preložila na polovicu,...
  8. ...preložené cesto som zvisle ostrým nožom pokrájala na pásy o šírke asi 2,5 cm a tie som na pozdlžnej strane v odstupoch vzdialených od seba asi 1,5 cm ešte narezala , ale nedokrojila, pás cesta som zatočla do slimáka, vznikol tvar ruže, druhú polovicu cesta som nechala hladkú, z nej som vytvarovala briošky a slimákov,...
  9. ...slimáky, ruže a briošky som položila na plech vystlaný pečiacim papierom/teflonovou foliou, prikryla ľahkou vzdušnou čistou kuchynskou utierkou, nechala som ich ešte 30 minút podkysnúť,...
  10. ...potrela som ich rozšľahaným vajcom,....
  11. ...na spodok rúry som dala hrnček s horúcou vodou, piekla som ich v rúre vyhriatej na 220 stupňov C na funkcii horný a dolný ohrev asi 12 - 15 minút, kým neboli sfarbené do peknej zlato - hnedej farby, nechala som ich vychladnúť na mriežke.
  12. Spravila som briošky, ruže...
  13. ...a slimáky, ide o luxusnejšie sladké maslové kysnuté sviatočné pečivo, ktoré je ľahučké ako pierko, úžasne nadýchané s výborným maslovým krémom, vonia po vanilke a škorici, šafrán mu dodáva na krásnej žltej farbe, korenistej chuti a nádhernej vôni, je to síce náročné na prácu i čas, ale všetka námaha sa vám bohate odmení, odporúčam vyskúšať na Veľkú noc alebo na iné sviatky.