Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-)

jarco - fotkajarco, 3. marca 2011
Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-)
Foto: jarco

Držali sme ho v originálnom obale, dvoch mikroténových vreckách a ešte aj v uzavretej plastovej dóze. Chceli sme ho zjesť na ďalší víkend, no Zobraziť celý popisDržali sme ho v originálnom obale, dvoch mikroténových vreckách a ešte aj v uzavretej plastovej dóze. Chceli sme ho zjesť na ďalší víkend, no vydržali sme len do štvrtka. Nielen kvôli prenikavej aróme, ktorá sa pri každom otvorení chladničky nezadržateľne šírila celým bytom. Mali sme naň chuť a príprava je extrémne jednoduchá. Vacherin Mont-d ´Or (apostrof v texte receptu na server neprechádza, preto ospravedlňte použitie dĺžna namiesto správneho znaku) .

3
porcie
5 minút
príprava
25 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
100 ml




Postup

  1. 1

    Vacherin Mont-d´Or je mäkký sezónny syr so silnou arómou, formovaný do malých, cca polkilových bochníkov, a produkovaný výhradne vo švajčiarskom údolí Vallée de Joux v pohorí Jura. Vyrába sa len v zimnom období od októbra do apríla. Nemá to žiadny praktický dôvod. Ide o tradíciu - vyrábal sa vtedy, keď každá usadlosť chovala iba zopár kráv a tie v zime nedávali dosť mlieka na výrobu veľkých bochníkov syra typu Gruyére a podobných. Pravdupovediac, aj tak si neviem predstaviť, ako by som ho niesol z obchodu domov v horúcom letnom dni... Vacherin (vache = krava) v skutočnosti nie je tak úplne originálny švajčiarsky vynález. Veľmi podobný syr dorábajú aj vo Francúzsku, ktoré bezprostredne hraničí s údolím Joux, mnohé horské pastviny ležia na oboch stranách hranice a kopec Mont-d´Or bez diskusie patrí Francúzsku. V susednej krajine si chránia názov veľmi podobného syra Vacherin du Haut-Doubs, ktorý sa na rozdiel od tohto švajčiarskeho vyrába z nepasterizovaného mlieka. Existuje aj syr Chevrotin (chévre = koza), ktorý bol pravdepodobne predchodcom vacherinu - miestnym farmárom prestala stačiť produkcia kozieho mlieka a preorientovali sa na kravské. Vo Švajčiarsku majú registrovaný aj Vacherin Fribourgeois, čo je úplne iný, tvrdý syr z iného regiónu. Takto vyzerá Vacherin Mont-d´Or počas zrenia (foto - Interprofession du Vacherin Mont-d´Or):

    Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-) - obrázok 1
  2. 2

    Vacherin Mont-d´Or sa balí do okrúhlych škatuliek z drevenej dýhy, a priamo v nich sa dá tepelne upravovať.

    Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-) - obrázok 2
  3. 3

    Na povrchu má zvláštnu zlatistú škrupinu:

    Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-) - obrázok 3
  4. 4

    Dosť bolo teórie, poďme na vec. Škatuľku treba obaliť alobalom a škrupinu poprepichovať vidličkou. Kto chce, môže dovnútra syra natlačiť pár kúskov cesnaku. Podľa mňa má syr takú silnú arómu, že ju už netreba ničím dopĺňať.

    Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-) - obrázok 4
  5. 5

    Povrch polejeme trochou bieleho vína:

    Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-) - obrázok 5
  6. 6

    Šupneme na 25 minút do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Po vybratí ihneď podávame.

    Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-) - obrázok 6
  7. 7

    Do syra si namáčame kúsky pečiva (ako fondue) alebo z neho odoberáme lyžicou a polievame si ním zemiaky uvarené v šupke (ako raclette). Biele vínko a nejaká zeleninka na zahryznutie a odľahčenie silnej chuti by nemali chýbať.

    Suvenír zo Švajčiarska, po ktorom treba umyť chladničku :-) - obrázok 7

Diskusia k receptu

alexdidi
Tak toto musí byť pochúťka, óch, ako by som si dala...ale s radosťou som si vychutnala aj tú teóriu....
jerica
Mám v mojej KK "chlievik" chuťovka !! s výkričníkom,už je tam.Posielam na FB aby aj tí čo nie sú na Vareche si to mohli pozrieť . Otázka: čím je tá aróma charakteristická ? Ďakujem :-)
2010
Prve ked pridem do Blavy pochodujem kupovat syrecky ...
moje jedlo , super.
sjuz
teda - to musí byť pochúťka!
jarco
@jerica - ako vo všetkých sysroch tohto typu, mikroorganizmy v syre vytvárajú amoniak a je to cítiť. Cesta zo Švajčiarska trvá 12 hodín, nemohli sme ho mať vnútri v aute, tak sa viezol v strešnom boxe spolu s lyžami :-)
používateľ nemá avatar
mb
mb
syr mozem zajedat syrom. a tento vypada prudko chutny. aku to ma chut? nieco ako romadour?
jarco
@mb - neviem si teraz vybaviť chuť romadouru. Vacherin má typickú chuť švajčiarskych horských syrov ako napríklad Gruyére alebo Comté, ibaže silnejšiu. Zo slovenských sa náznak takej chute dá objaviť v syre Volovec.
evanaaa
Mám rada všetky tie " voňavé" aromatické syry a preto by som s radosťou prijala aj takýto. To musí byť dobrotka, namáčať si pečivo do neho. Ale iste sa je aj v pôvodnom stave, ako je v kelímku. Je tuhší v ňom, alebo rozotierateľný ?
jarco
Pri prepichovaní škrupiny vidličkou sa zdalo, že vnútri je niečo polotekuté. Asi aj to je účel škrupiny, aby syr nevytiekol. Podľa mňa sa tento syr obvykle konzumuje len zohriaty.
honestka
aj moje, cim aromatickejsie syry, tym lepsie a taketo rychle mini-fondue by nam padlo vhodne aj dnes, pretoze zimu a sneh mame ako v Alpach....
cica2
tento recept som čítala so zatajenym dychom, ten syr ma zaujal, fakt krásny recept.....škoda že taký syr aj u nás nedostať, musí byť výborný
bembo
Takôto v Lidli nekúpiš,ale keby to tam mali,už je v košíku.musí to byť lahôdka,hlavne pre milovníkov syrov.Až by to raz v Lidli mali rád by som ho okúsil.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia